Tésztához:
60 dkg liszt
16 dkg margarin
6 evőkanál porcukor
1 cs szalalkáli fél dl tejben feloldva
2 egész tojás
kevés tej
Krémhez:
7 dl tej
6 púpos evőkanál liszt
25 dkg margarin + 25 dkg porcukor
4 cs vaníliás cukor
A tésztát a hozzávalókból kevés tejjel összeállítjuk, négy részre osztjuk, és a lapokat megsütjük (nem kell hogy színe legyen, mert akkor kemény lesz a tészta).
A krémhez a lisztet simára keverjük a tejjel és felfőzzük majd kihűtjük.
A margarint habosra keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral.
A kihűlt főzött krémet a margarinos masszával jól összedolgozzuk.
A lapokat megtöltjük, majd jól lehűtjük a sütit.
Szeleteljük és porcukrozzuk.
Az eredeti recept a krémbe még ír egy egész nyers tojást, de azt mindig mellőztem.
Hókocka |
Köszönöm szépen a receptet, még sosem sütöttem szalakális sütit, valamiért nekem túl macerás, a több lap külön, külön sütése... pedig a kelt tésztákkal, zserbóval, tortákkal semmi bajom nincsen. :) Úgy döntöttem, ki fogom próbálni ezt a receptedet hamarosan. :)
VálaszTörlésNagyon finomak a szalalkális sütemények, nem kell sokat várni, hogy megpuhuljanak a lapok. Az egyetlen hátránya az a sülés közbeni "illat". Olyan illata van mint a dauervíznek :D
TörlésRemélem ízlik majd neked is Bogi! :) Kíváncsian várom a véleményed!
Szeretném megkérdezni, hogy mielőtt a tepsi hátuljára tennéd a tésztalapokat, hogy megsüsd, lekened-e vajjal és megszórod-e liszttel vagy csak úgy simán rárakod... egyszer láttam a barátnőmet Vendégvárót sütni, ahhoz is lapokat kell, a szag tényleg dauervíz szag volt és ő eléggé nehezen tudta leszedni a tepsi hátuljáról a lapot, nem is sikerült neki egyben. Van annak valami trükkje, hogy egyben lejöjjön?
VálaszTörlésNem a tepsi hátulján sütöm, hanem a belsejében. Nekem nagyon sekély tepsim van és könnyen ki tudom belőle csúsztatni. Válaszom, hogy szilikonos sütőpapíron sütök mindent, minden lapot, tésztát. Semmi kenegetés, lisztezés :) A megsült tésztát rácsra csúsztatom.
TörlésÉrtem, köszönöm szépen a segítséget, még nem álltam neki, de hamarosan kipróbálom és megmutatom az eredményt. :) Nekem is van olyan sekély tepsim, amibe meg lehetne sütni a lapokat, majd abban fogom kipróbálni.
VálaszTörlésSzívesen! :)
TörlésSzuper recept, nagyon finom a süti! 🙂
VálaszTörlésMegsütötted? Örülök, hogy ízlett! :)
Törlés