Nyomtatás

2019. január 29., kedd

Csörögefánk pálinkával

Nagyon szeretem a csörögefánkot, de a család nem. Édesanyámmal, nagymamámmal  hármasban  eszegettük, aztán ketten a mamával. Ma már csak magamnak készítem, kicsi adagot, egyedül "rágcsálom".
Jöjjön ez a pálinkás recept, amin természetesen nem is érezni az ízét.





Hozzávalók:

25 dkg liszt
2 egész tojás
2 evőkanál pálinka ( nálam házi vegyes )
2 dkg puha vaj
2 evőkanál tejföl
csipet só

A hozzávalókat összedolgozzuk, könnyen nyújtható tésztát kapjunk. ( nálam egy pici liszt még került bele )
Kinyújtjuk kb. 1 - 1,5 mm vastagságúra, derelyevágóval kisebb rombuszokat vágunk és a közepükbe két bemetszést készítünk. Egyik sarkát a másikon áthúzzuk és forró, bő olajban kisütjük mindkét oldalát. Papírszalvétán lecsöpögtetjük és porcukorral tálaljuk.


Tippek, tapasztalatok: 

Nagymamám mindig úgy készítette, hogy sütés előtt meghúzta a tésztát, hogy jó vékony legyen :) 
Fontos az olaj forrósága is, de ne süssünk nagyon meg a tésztát, akkor kiszárad.
Ha vékony a tészta, forró az olaj, csodás, hólyagos tésztát kapunk! 







2019. január 21., hétfő

Mézes zserbó - nagymamám receptjeiből

Hétvégén nagymamám kicses dobozában nézegettem a recepteket. Hmmm, némelyiket szinte már el sem lehet olvasni, olyan régiek, "öregek" <3 Azt tudtam, hogy krémes sütit szeretnék készíteni. Összeszedtem azokat, amik nagyon megtetszettek első olvasásra, köztük ezt a mézes zserbót. Rengeteg receptnél feltüntette a mama, hogy kitől is van. Lásd: Szomszédasszony diósa, Tamás féle habcsók, Ferike Ildijének  rétese ( Ferike a keresztfia volt ), Márta sajtos pogácsája, Rita egyszerű sósa :) Azt nem írja, hogy kitől származik, de jó, olvasható állapotban akadtam rá erre a megsárgult  papírlapra. Nem tudom milyen okból kifolyólag, de félve készítettem el a receptet. Valószínű a mai kor miatt, hisz se fotó, se hozzászólás nem volt, hogy milyen a süti :) Amikor már szeletelni lehetett  és megkóstoltuk, az valami csodás érzés volt! A férjem beleharapott azt mondta: olyan, mintha a mamám készítette volna!
A fotón látható kerámia angyalka a mamámé volt <3





Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt
12 dkg porcukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 egész tojás
6 dkg zsír
4 evőkanál olvasztott méz (langyosítottam) 
4 evőkanál tej

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, 5 részre osztjuk és egyenként kb. 30x35 cm-es méretű lapokat sütünk. A sütési idő pár perc, nálam 8-10 perc volt, de ez sütőfüggő!!!  Kihűtjük.

Hozzávalók a krémhez:

4 dl tej
2 púpos evőkanál liszt
1 egész tojás
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál porcukor

16 dkg porcukor
20 dkg vaj

A tojást simára keverjük a 2 púpos evőkanálnyi liszttel, 2 evőkanál porcukorral, kevés tejjel. Ha sima a masszánk hozzáöntjük a maradék tejet, folyamatos keveréssel sűsűre főzzük,  kihűtjük.

A 16 dkg porcukrot a 20 dkg vajjal habosra keverjük majd a kihűlt főzött krémmel elvegyítjük.

A krémet négy részre osztjuk, majd megkenjük a lapokat.

Hozzávalók a mázhoz:

1 tojás fehérje
13 dkg porcukor
3 teáskanál kakaópor
diónyi puha vaj

A máz hozzávalóit simára keverjük majd megkenjük vele a sütemény tetejét.
Hűtőbe tesszük és pihentetjük egy éjszakán át. Másnap szeleteljük.

Tippek, tapasztalatok:

Tészta első nekifutásra nem tűnik túl puhának, de jó vele dolgozni. Ha valaki szeretné, tehet hozzá még pár evőkanál tejet, hogy még könnyebb legyen nyújtani. A lapok sütés után  kemények, de a krémtől majd szépen megpuhulnak.
A lapokat egy sekély méretű, úgynevezett gáztepsiben sütöm. Nem a tepsi hátulján, ne kelljen vele kínlódni, nehogy lecsúszon sütés után. Ha megsült a tészta csak szépen rácsúsztatjuk a rácsra és kész is :)
A krém nem lesz nagyon sűrű, főzés közben várjátok meg míg bugyogni kezd.
Amikor a két krémet összekevertem pánikba estem, azt hittem kevés lesz. Bár nem vastag a lapok között, de pont jó lett!
A csoki nagyon finom, igaz kissé megrepedt a süti tetején. Ez vagy a nagy hidegtől lehetett, vagy pedig a kanál méretétől. Az eredeti recept nem írja mekkora kanál, csak azt, hogy kicsi. Így nálam teáskanál volt a méret, de lehet kávéskanál is elég lett volna. És igen, a csokit nem kell főzni!!!
A diónyi vajat a krémhez készített cukros vajhoz adtam, és amikor kihabosítottam abból vettem vissza. Így garantált volt a puha vaj és könnyű is volt vele dolgozni.














2019. január 14., hétfő

Pulled pork - a tépett, omlós, szaftos hús

Nyáron egy street food  fesztiválon ettem először tépett húsos szendvicset. Hú, nagyon finom volt, a szendvics telis tele mindenféle finomsággal :) Maga a hús pedig mesés! Nézegettem a neten, nagyon sok féle van, különböző elkészítési móddal, de amiben mind megegyezett, hogy lassú hőfokon, órákig kell sütni a húst. Több receptet "gyúrtam" össze. Igazából nem sok munka van vele, a nagy részét a sütő végzi, addig meg lefoglalhatjuk magunkat mással.
Ősszel készítettem először, majd decemberben a gyerekeimnek is, amikor otthon voltunk. Nagyon nagy sikert aratott! Oly annyira, hogy két hét alatt kétszer is készült.




Hozzávalók a húshoz:

1,5 - 2 kg sertéscomb vagy sertéslapocka

fűszerkeverékhez:

3 evőkanál barnacukor
2 teáskanál pirospaprika (esetleg füstölt pirospaprika - bioboltokban kapható)
1 teáskanál cayenni bors (vigyázat, nagyon csípős! elhagyható vagy helyettesíthető fekete borssal)
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál oregánó
2 teáskanál fokhagymapor
4 dkg só

1 evőkanál sűrített paradicsom
5 evőkanál olaj
5 evőkanál víz

továbbá:

1 nagyobb fej vöröhagyma
1 dl kechup
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál Worcester szósz
2 evőkanál almaecet


A száraz fűszereket elkeverjük, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, olajat és a vizet. Jól elvegyítjük és a megmosott, szárazra törölt húst bekenjük vele. Lefedett tálban egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap:

Sütőt előmelegítjük 130 fokra.
Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, a húst körbesütjük, bezárjuk a rostokat.
Közben a vöröshagymát apró kockára vágjuk.
Egy tepsibe tesszük a húst. A visszamaradt zsiradékben összeforraljuk  a hagymát, az egy deci kechupot, almaecetet, Worcester és szójaszószt. Ezt a szaftot ráöntjük a húsra, egy bevizezett sütőpapírral lefedjük. Alufóliával becsomagoljuk a tepsit majd mehet a sütőbe 4-5 órára.
Ha letelt az idő fél órát pihentetjük a húst, majd két villa segítségével szálasra szedjük.

Tippek, tapasztalatok:

Nálam már készült "gyorsított" változatban is. Annyit takar, hogy a húst rögtön sütöttem fűszerezés után.
Süthetjük jénaiban is, vagy olyan serpenyőben, lábasban, amit a sütőben is használhatunk. Abban az esetben nem kell külön összeforralni a szósz hozzávalóit, dobjuk a hús mellé.
A húst tálra téve is szétszedhetjük. Ebben az esetben a szószt pürésíthetjük, majd a húsra locsoljuk, de tehetünk hozzá házi vagy kész BBQ szószt is.
Félidőben megnéztem a húst, megfordítottam. Bár ezt sehol nem írták, nálam ez "biztonságot" jelentett :) Ilyenkor látni, hogy hogy halad a sütés, van-e alatt elég folyadék. Fontos a sütéshez a jól záródó edény!!
A szendvicshez bármilyen alapot használhatunk, én sütöttem hozzá hamburger zsömiket.
A szendvics alapot kettévágtam, picit vajon megpirítottam. Az összeállításnál pedig bármit tehetünk bele, csak a képzeletünk szab határt :) Ez lehet saláta,hagyma, paradicsom, uborka, sajt, kecsap, majonéz, chiliszósz, stb., stb.
Ez a mennyiség igen kiadós, én a fagyasztóba is tettem belőle a srácaimnak.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...