Hozzávalók:
60 dkg marhahús
egy fej vöröshagyma
zsír
4 evőkanál liszt
3-4 dl húsleves (húslé)
só, őrölt bors, szárított kakukkfű
2-3 babérlevél, egész bors
3-4 db sárgarépa
A húst megmossuk, szárazra töröljük és nagyobb darabokra vágjuk, A hagymát felaprítjuk, zsíron megfuttatjuk. Hozzáadjuk a húst, fehéredésig pirítjuk. Meghintjük a liszttel és pirítsuk egy kicsit.Felöntjük a húslevessel, ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel és a babérral. Közepes lángon puhára főzzük, menet közben keverjük meg párszor. A megtisztított, felkarikázott répát is hozzáadjuk és készre főzzük.
Knédli:
60 dkg liszt
1 egész tojás
1 tojássárgája
2 dkg só
evőkanálnyi étolaj
pici cukor
2,5 dkg élesztő
3 dl langyos víz
Az élesztőt pici cukros,langyos vízben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük. A tetejét vékonyan megkenjük olajjal.
Ha megkelt hengerré formázzuk felvágjuk annyi darabra, ahány knédlit szeretnénk. Nálam ez 10 volt. Felgömbölyítjük őket és letakarjuk, pihentetjük, míg felforr a vizünk.
Egy fazékba vizet töltünk, teszünk egy tortakarikát, bármilyen sütemény kiszúrót vagy kisebb jénai tetőt teszünk. Erre egy tortaforma alja, amire vágunk sütőpapírt. Ha a víz forr, akkor a megkelt gombócokat rátesszük a papírra (3-4 db), lefedjük tetővel és 15 percig gőzöljük. Közben a tető végig rajta van az edényen, nem nyitogatjuk. Ha kíváncsiak vagyunk, akkor üvegtetőt használjunk :)
Ha letelt a gőzölés ideje óvatosan kiemeljük a knédliket ( egy csipesz segítségével) és készítjük a következő adagot.