Minap vendégeket vártunk. Mivel meleg van, gondoltam gyümölcsös süteményt készítek. Nálunk az áfonya hegyekben áll, erre esett a választásom, amikor próbasütést végeztem. Jól sikerült, így elkészítettem málnával is a vendégeinknek. Nagy sikere volt, egyszerű és nagyszerű.
Hozzávalók a tésztához:
2 tojás
6 dkg cukor
6 dkg liszt
3 evőkanál melegvíz
2 gramm sütőpor
Sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A tojások fehérjét habbá verjük. A sárgájákat habosra keverjük a cukorral és a vízzel. A lisztbe elkeverjük a sütőport, majd a habos masszához adjuk. Végezetül a fehérjéket keverjük hozzá. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és megsütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk. Nálam a tepsi mérete: 27 x 18
Hozzávalók a gyümölcsös pudinghoz:
20 dkg málna / áfonya
10 dkg cukor
1 db citrom leve
1 csomag / 4 dkg vaníliás pudingpor
2 dl víz
A málnát / áfonyát a cukorral feltesszük főzni. Ha a cukor elolvadt hozzáadunk 1 dl vizet és pürésítjük (botmixer, turmixgép). Újra forraljuk. A maradék deci vízben elkeverjük a pudingot és a gyümölcspürét besűrítjük. Melegen a tésztára kenjük, kihűtjük.
Hozzávalók a tejberizshez:
2,5 dl tej
7 dkg rizs
1-2 evőkanál cukor (ízlés szerin)
vanília
reszelt citromhéja
2,5 dl habtejszín (kb. fél dl a tetejét díszíteni pluszban)
1 evőkanál zselatin
A tejben megfőzzük a rizst, hozzákeverjük a cukrot és kihűtjük.
A zselatint pici vízben elkeverjük. A tejszínt habbá verjük.
A tejberizst összedolgozzuk a tejszínhabbal, vaníliával, citrom héjával. A zselatint langyosítjuk, majd a masszához keverjük. A krémet a gyümölcsös réteg tetejére kenjük és hűtőbe tesszük pár órára.
Ha jól lehűlt a süteményünk szeleteljük, tetejét tejszínhabbal, gyümölccsel díszítjük.
Tippek, tapasztalatok:
Ez az adag egy 27 x 18-as tepsiben készült. A tésztát megfeleztem, málna és áfonya krémet is készítettem rá, de mindkettőből egész adagot. Így ízletesebb, mint amikor csak egy adagnyi krémet főztem rá. Természetesen lehet a mennyiségeket duplázni, triplázni. Nekem elég édes volt a tejberizses krém, de ha összekevertétek kóstoljátok meg, itt még porcukorral tudtok rajta korrigálni. Bármilyen bogyós gyümölccsel elkészíthető. Látszik a képeken, hogy az első sütésnél az áfonya puding vékonyabb rétegben van a tésztán, viszont a tészta vastag lett. A második sütésnél csökkentettem a piskóta mennyiségét és növeltem a gyümölcsös pudingot, így finomabb lett. Az eredeti recept fehér csokit is ír a tejberizses krémhez, én ezt kihagytam, könnyebb, üdébb :)
Eredeti receptet itt találjátok, ha a csokis verziót készítenétek: http://www.nosalty.hu/recept/afonyas-tejberizses-szelet
Tramita Rita vagyok, Tatán lakom fiaimmal és a férjemmel. Óvodában dolgozom dadusként. Sokat tevékenykedem a konyhában, szeretem a kézműves munkákat is. Nagyanyámtól lestem el a konyhai munkálatok csínját-bínját :) Ő nagyon sokat sütött, nem volt olyan hétvége, hogy két három fajta sütemény ne lett volna a kamrában. Valószínű innen a szeretete az én sütögetéseimnek is. Találtok nálam mindenfélét, legyen az mézeskalács, étel, ital, lekvár, sütemény és egyebek.
Nyomtatás
2018. július 30., hétfő
2018. július 25., szerda
Tejes - vajas kifli
Egy sütögetős facebook csoportból őrizgetem a receptet jó ideje. Nagy Istvánnak hívják az urat, linzert is készítettem a receptje alapján. Változatosság kedvéért kenyér helyett megsütöttem, mondanom se kell, nagy sikere volt. Finom, puha kiflik. Eredetileg nem szerepel a receptben a vajjal kenegetés, de gondoltam egyet! Nem rontott az ízvilágán, sőt!
Nézzétek milyen csodás a belseje! :)
Hozzávalók:
45 dkg búzaliszt (BL55)
20 dkg kenyérliszt (BL80)
3 dkg élesztő
1,5 evőkanál cukor
2 mokkáskanál só
1 púpozott evőkanál puha vaj
3,5-4-dl langyos tej
+ puha vaj a kenéshez
Liszteket tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Közepébe mélyedés készítünk, ide tesszük a cukrot. Rámorzsoljuk az élesztőt és a langyos tejből öntünk rá egy keveset, felfuttatjuk. Ha ez megtörtént hozzáadjuk a vajat és a maradék tejjel tésztát dagasztunk. Egy kellemes tapintású tésztát kapunk. ( Ha lágy adj hozzá lisztet, ha kemény, akkor tejet.) A kész tésztát letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük, kb. 45-60 perc alatt (attól függ milyen a hőmérséklet)
Ha letelt az idő a tésztát felosztjuk, 6-8-10 részre. Gömbölyítjük, pihentetjük 15 percig. Ezután háromszög alakúra nyújtjuk, megkenjük a puha vajjal és feltekerjük a hosszanti oldaláról .
Papírral bélelt tepsire rakjuk és ismét a duplájára kelesztjük (15-20 perc, attól függ milyen a hőmérséklet.)
A sütőt időközben előmelegítjük 210 fokosra, majd a megkelt kifliket lespricceljük vízzel és kb. 15 perc alatt megsütjük.
Tippek, tapasztalatok:
Mindenki maga dönti el, hogy hány darab kiflit szeretne, ezért írtam több számot is a tészta felosztásánál. Lehet nagyobb és kisebb kifliket készíteni, ettől függ a darab szám.. Nálam 8 db nagyobb kifli készült. Hogy egyformákat kapjunk tegyük a mérlegre felosztás előtt a tésztát és osszuk el a súlyát a darabszámmal. Tehát, ha 1, 20 dkg a nyers tésztánk és 10 db kiflit szeretnénk, akkor 12 dkg-os tésztákat mérünk ki.
A folyadék mennyisége nagyban függ a lisztektől is, ezért nincs konkrét szám. Az a liszt, amivel én dolgoztam 4 deci tejet vett fel. De én nem magyar liszteket használok.
Nézzétek milyen csodás a belseje! :)
Hozzávalók:
45 dkg búzaliszt (BL55)
20 dkg kenyérliszt (BL80)
3 dkg élesztő
1,5 evőkanál cukor
2 mokkáskanál só
1 púpozott evőkanál puha vaj
3,5-4-dl langyos tej
+ puha vaj a kenéshez
Liszteket tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Közepébe mélyedés készítünk, ide tesszük a cukrot. Rámorzsoljuk az élesztőt és a langyos tejből öntünk rá egy keveset, felfuttatjuk. Ha ez megtörtént hozzáadjuk a vajat és a maradék tejjel tésztát dagasztunk. Egy kellemes tapintású tésztát kapunk. ( Ha lágy adj hozzá lisztet, ha kemény, akkor tejet.) A kész tésztát letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük, kb. 45-60 perc alatt (attól függ milyen a hőmérséklet)
Ha letelt az idő a tésztát felosztjuk, 6-8-10 részre. Gömbölyítjük, pihentetjük 15 percig. Ezután háromszög alakúra nyújtjuk, megkenjük a puha vajjal és feltekerjük a hosszanti oldaláról .
Papírral bélelt tepsire rakjuk és ismét a duplájára kelesztjük (15-20 perc, attól függ milyen a hőmérséklet.)
A sütőt időközben előmelegítjük 210 fokosra, majd a megkelt kifliket lespricceljük vízzel és kb. 15 perc alatt megsütjük.
Tippek, tapasztalatok:
Mindenki maga dönti el, hogy hány darab kiflit szeretne, ezért írtam több számot is a tészta felosztásánál. Lehet nagyobb és kisebb kifliket készíteni, ettől függ a darab szám.. Nálam 8 db nagyobb kifli készült. Hogy egyformákat kapjunk tegyük a mérlegre felosztás előtt a tésztát és osszuk el a súlyát a darabszámmal. Tehát, ha 1, 20 dkg a nyers tésztánk és 10 db kiflit szeretnénk, akkor 12 dkg-os tésztákat mérünk ki.
A folyadék mennyisége nagyban függ a lisztektől is, ezért nincs konkrét szám. Az a liszt, amivel én dolgoztam 4 deci tejet vett fel. De én nem magyar liszteket használok.
2018. július 20., péntek
Csokis cupcake - avagy csokis muffin
Évekkel ezelőtt egy ismerősöm hozott Bécsből cupcak-ek. Akkor ettem először igazán finom, szaftos tésztájú muffint. Egy igazán egyszerű, de annál finomabb receptet hoztam most nektek. A mennyiségek kicsit furán hangzanak, egy külföldi oldalon talált receptet fordítottam le. Nagy izgalommal vártam mi lesz belőle, de maga a nyers tészta is kitűnő volt. A krém az mesés, fantasztikus az íze, szépen lehetett vele dolgozni.
Hozzávalók a tésztához:
11,3 dkg vaj
5,6 dkg csokoládé (minimum 50%-os)
2 egész tojás
15 dkg porcukor
vanília
11,5 dkg tejföl
4,2 dkg holland kakaópor
9,5 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Muffin sütőformát kibélelünk muffin papírokkal.
A száraz anyagokat összekeverjük: liszt, kakaópor, sütőpor, szódabikarbóna, só.
A vajat felolvasztjuk a csokoládéval vízgőz fölött, lehűtjük. A tojásokat a porcukorral, vaníliával habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt. Beledolgozzuk a lisztes keveréket és simára dolgozzuk.
A formákat 3/4 részig megtöltjük a tésztával és 15-18 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
Hozzávalók a krémhez:
33,5 dkg csokoládé (minimum 50%-os)
33,9 dkg puha vaj
25 dkg mascarpone
3 dkg holland kakaópor
4-5 evőkanál hideg, főzött kávé
10-15 dkg porcukor
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, hűtjük.
A puha vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a mascarponet, kakaóport, kávét és az olvasztott csokoládét. Végül beledolgozzuk a porcukrot.
A kihűlt tészták tetejét feldíszítjük a krémmel.
Tippek, tapasztalatok:
Az eredeti recept a krémhez 25 dkg porcukrot írt, de a felét tettem csak bele, nekünk így is elég édes lett. Ezért ha összekevertétek a krémet kóstoljátok meg és még lehet édesíteni ízlés szerint.
A kész krémet betettem a hűtőbe jó fél órára, majd átkevertem díszítés előtt.
A krémek tetejére szórhatunk csokireszeléket, vagy különböző dekorációt is használhatunk.
Fogyasztás előtt ajánlott kivenni a hűtőből, így a krém lazább lesz, jobban előjönnek az ízek :)
Ebből az adagból 12 db cupcake lett.
Hozzávalók a tésztához:
11,3 dkg vaj
5,6 dkg csokoládé (minimum 50%-os)
2 egész tojás
15 dkg porcukor
vanília
11,5 dkg tejföl
4,2 dkg holland kakaópor
9,5 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Muffin sütőformát kibélelünk muffin papírokkal.
A száraz anyagokat összekeverjük: liszt, kakaópor, sütőpor, szódabikarbóna, só.
A vajat felolvasztjuk a csokoládéval vízgőz fölött, lehűtjük. A tojásokat a porcukorral, vaníliával habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt. Beledolgozzuk a lisztes keveréket és simára dolgozzuk.
A formákat 3/4 részig megtöltjük a tésztával és 15-18 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
Hozzávalók a krémhez:
33,5 dkg csokoládé (minimum 50%-os)
33,9 dkg puha vaj
25 dkg mascarpone
3 dkg holland kakaópor
4-5 evőkanál hideg, főzött kávé
10-15 dkg porcukor
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, hűtjük.
A puha vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a mascarponet, kakaóport, kávét és az olvasztott csokoládét. Végül beledolgozzuk a porcukrot.
A kihűlt tészták tetejét feldíszítjük a krémmel.
Tippek, tapasztalatok:
Az eredeti recept a krémhez 25 dkg porcukrot írt, de a felét tettem csak bele, nekünk így is elég édes lett. Ezért ha összekevertétek a krémet kóstoljátok meg és még lehet édesíteni ízlés szerint.
A kész krémet betettem a hűtőbe jó fél órára, majd átkevertem díszítés előtt.
A krémek tetejére szórhatunk csokireszeléket, vagy különböző dekorációt is használhatunk.
Fogyasztás előtt ajánlott kivenni a hűtőből, így a krém lazább lesz, jobban előjönnek az ízek :)
Ebből az adagból 12 db cupcake lett.
2018. július 11., szerda
Savanyúságok vegyesen
Minap kérdezte egy ismerősöm, van -e jóféle ecetes uborka receptem. Akkor jutott eszembe, hogy még nem is adtam közzé a jól bevált, szeretett savanyúságainkat :) Ez a recept idestova 30 éve van a füzetemben. Nagymamámtól származik, ő készítette így. Magam kb. 20 éve teszem el ezen leírás alapján a télire valókat. Nem minden évben készítem, van amikor nagyobb mennyiségben. Hideg helyen sokáig eláll, még jelenleg is van a két évvel ezelőtti adagból.
Hozzávalók:
3,5 liter víz
1/2 liter 20 %-os ecet
60 dkg cukor
5 evőkanál só
1 evőkanál borkénpor
ízlés szerint: egész bors, babérlevél, mustármag, koriandermag
A vizet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót, ecetet, fűszereket. Végén hozzáadjuk a borkénport, elkeverjük és a zöldségekre öntjük.
Tapasztalatok, tippek:
Nálam készült már vödörben, üvegben egyaránt. Ezt a levet használom csalamádénak és a vegyes zöldségekhez is.
Ez lehet káposztával töltött paprika, káposztával töltött almapaprika, almapaprika, uborka, zöld paradicsom, dinnye, gyöngyhagyma, karfiol, cikkekre vágott fejes káposzta, répa. Ki mit szeret, azt savanyíthat.
A csírátlanított üvegeket ízlés szerint megtöltjük a zöldségekkel, ráöntjük a forró levet színültig. Lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni és mehet a kamra polcra. Személy szerint a pincében tárolom.
Nálam minimum 2 hónapot szokott érni az első kóstolás előtt.
Ebből a mennyiségből a minap egy db. 5 literes, 1 db. 3 literes és két 7 dl-es üveget töltöttem meg. Még egy kis lé maradt is.
A csalamádéhoz leszeljük a káposztát, uborkát, zöld paradicsomot, répát, paprikát. Sózzuk, állni hagyjuk fél órát. Ez idő alatt levet engedd, amit kinyomkodunk és úgy tesszük az üvegekbe.
Aki édesebben szeretné, készítheti kevesebb ecettel vagy ami kevesebb savat tartalmaz, esetleg több cukorral.
Család, ismerősök, kollégák körében is sikert aratott :)
Hozzávalók:
3,5 liter víz
1/2 liter 20 %-os ecet
60 dkg cukor
5 evőkanál só
1 evőkanál borkénpor
ízlés szerint: egész bors, babérlevél, mustármag, koriandermag
A vizet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót, ecetet, fűszereket. Végén hozzáadjuk a borkénport, elkeverjük és a zöldségekre öntjük.
Tapasztalatok, tippek:
Nálam készült már vödörben, üvegben egyaránt. Ezt a levet használom csalamádénak és a vegyes zöldségekhez is.
Ez lehet káposztával töltött paprika, káposztával töltött almapaprika, almapaprika, uborka, zöld paradicsom, dinnye, gyöngyhagyma, karfiol, cikkekre vágott fejes káposzta, répa. Ki mit szeret, azt savanyíthat.
A csírátlanított üvegeket ízlés szerint megtöltjük a zöldségekkel, ráöntjük a forró levet színültig. Lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni és mehet a kamra polcra. Személy szerint a pincében tárolom.
Nálam minimum 2 hónapot szokott érni az első kóstolás előtt.
Ebből a mennyiségből a minap egy db. 5 literes, 1 db. 3 literes és két 7 dl-es üveget töltöttem meg. Még egy kis lé maradt is.
A csalamádéhoz leszeljük a káposztát, uborkát, zöld paradicsomot, répát, paprikát. Sózzuk, állni hagyjuk fél órát. Ez idő alatt levet engedd, amit kinyomkodunk és úgy tesszük az üvegekbe.
Aki édesebben szeretné, készítheti kevesebb ecettel vagy ami kevesebb savat tartalmaz, esetleg több cukorral.
Család, ismerősök, kollégák körében is sikert aratott :)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)