Nyomtatás

2020. április 17., péntek

Rákóczi túrós

Hosszú évek óta őrzöm a receptet. Nem is egyet, van pár a füzetemben. Néhány hete egy kedves ismerősöm, kollégám kérte, hogy segítsek neki az elkészítéseben az éteren keresztül. Jól sikerült, ügyes volt,  közben beszélgettünk is egy nagyot :) Pár nap múlva én is megsütöttem. Nagyon finom lett!





Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt
6 dkg porcukor
1 csomag (6 gramm) sütőpor
csipet só
1 citrom reszelt héja
12 dkg hideg vaj / margarin
1 tojássárgája
1 dl tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

75 dkg túró
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor vagy egy kávéskanál vanília paszta
3 tojássárgája (fehérje a habhoz!)
1 citrom reszelt héja
1-2 evőkanál zsemlemorzsa

Hab:

3 tojás fehérje
15 dkg porcukor
pár evőkanál sárgabaracklekvár


A lisztbe elkeverjük a sütőport, porcukrot, sót, citromhéját. Hozzáadjuk a vajat / margarint, tejfölt és a tojássárgáját, majd tésztát gyúrunk. Kb. fél órára hűtőbe tesszük.

Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A lehűlt tésztát kinyújtjuk (tepsi mérete nálam 37 x 25 cm) és a tepsibe tesszük. Megszurkáljuk egy villával majd 10 percig sütjük.

Amíg a tészta sül összeállítjuk a tölteléket.

A túrót simára keverjük egy habverő vagy botmixer segítségével. Hozzáadjuk a porcukrot, vaníliát, citromhéját és a tojások sárgáját. A fehérjéből habot készítünk és azt is hozzádolgozzuk.

A 10 percet sült tésztát kivesszük a sütőből, megszórjuk a zsemlemorzsával. Rásimítjuk a túrós tölteléket majd és 25 percet sütjük tovább.

Közben elkészítjük a habot. A tojások fehérjét habbá verjük, 2-3 adagban hozzáadjuk a porcukrot. Amikor szép fényes és kemény a hab egy nyomózsákba tesszük (vagy neylon zacskóba) amibe egy csillagcsövet is tehetünk (opcionális).

A 25 perc sütési idő a sütő hőmérsékletét  150 fokra állítjuk. Kivesszük a tepsit és a habot rányomjuk a túróra, berácsozzuk. Újra sütőbe tesszük, most kb. 15-20 percre, hogy a hab picit színesedjen.

Ha megsült kivesszük a sütőből. Aki szeretné egy cukrász - szakács fáklyával még rásegíthet, hogy  a rács szép színű legyen, ropogósabbá váljon. (így tettem)

A sárgabarack lekvárt átpasszírozzuk. Kiskanál segítségével kidíszítjük a habrácsok közét. Ha kihűlt szeleteljük. Hűtőben tároljuk.


















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...