Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg párolt káposzta
25 dkg vaj / margarin
2 dl tejföl
1 teáskanál cukor
5 dkg élesztő
2,5 dkg só
ízlés szerint bors
tetejére felvert tojássárgája, ízlés szerint köménymag
A tejfölt langyosítjuk, belekeverjük a cukrot és az élesztőt.
A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a párolt káposztát, vajat / margarint, majd az élesztős - cukros tejfölt. Összeállítjuk a tésztát, majd lisztezett felületen kinyújtjuk.
Meghajtjuk, fentről le, lentről fel, balról jobbra, jobbról balra. Letakarjuk, 15 percig pihentetjük.
Ezt a műveletet még kétszer megismételjük. Az utolsó pihentetés után kinyújtjuk a tésztát kb. 2 cm vastagságúra, bevagdossuk. Itt két lehetőség van, vagy kiszaggatjuk vagy felvágjuk négyszögletes formára. (Utóbbinál maradtam, nem kell annyit gyúrni, nyújtani)
A pogácsákat tepsire tesszük, megkenjük tojássárgájával, aki szereti megszórhatja köménymaggal. Kb. 20 percet kelesztjük, majd előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük.
Tipp, tapasztalat:
Külön borsot nem tettem a tésztába, a káposzta dinsztelésnél ezt már megtettem.