Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
40 dkg spenót
10 dkg feta sajt
10 dkg reszelt sajt (nálam gouda)
1 egész tojás
só, bors
tetejére felvert tojás, szezámmag
A sütőt előmelígtjük 190 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A felolvadt spenóthoz hozzáadjuk a sajtokat, az egész tojást, sózzuk, borsozzuk.
A leveles tésztát kiterítjük, felvágjuk 5 csíkra. Mindengyiket betöltjük a spenótos masszával. A tésztát becsomagoljuk és a tepsiben összetekerjük csiga alakban. A felvert tojással megkenjük, szezámmagot szórunk rá és az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.
Tiipek, tapasztalatok:
Nálam a spenót fagyasztott volt. Miután felengedett szűrőbe tettem, hagytam lecsepegni, jól kinyomkodtam belőle a vizet. A töltelékből az összesett rátettem a tésztára, ezáltal kicsit nehéz volt becsomagolni, de ezt kiküszöbölhetjük. Vagy 4 részre vágjuk a tésztát, vagy kevesebb tölteléket teszünk bele. De a végeredmény magáért beszél :)
Az eredeti recept fekete szezámmagot ír a tészta tetejére, de nekem ez szimpatikusabb volt. Természetesen megszórhatjuk lenmaggal, mákkal, de hagyhatjuk mag nélkül is.
Töltelék készítésénél javaslom a kóstolást, ha valaki szeretné fokhagymát is tehet bele.
Eredeti recept: https://vene-ro4ka.livejournal.com/21060.html