Nyomtatás

2015. szeptember 24., csütörtök

Fahéjas, marcipános kekszek

Kollégától kaptam a receptet. Náluk nagy sikere van ezeknek a kekszeknek, gondoltam megsütöm én is. Nem csalódtam bennük :) De, aki elkészíti tegyen rá marcipánt, mert az nagyot dob az ízén. Volt aki nélküle készítette és azt mondta semmi ízű kekszet kapott. Nos ezért! Kell oda az a falat marcipán! :)
Tetszőleges formákkal dolgozhatunk, én is minden évben más külsőt varázsolok a kekszeknek.


Felirat hozzáadása


Hozzávalók:

25 dkg liszt
4 dkg kakaópor
1 teáskanál sütőpor
2-3 teáskanál fahéj
12 dkg margarin
1 tojás sárgája
7 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor

díszítéshez marcipán és a tojásfehérje

A margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát és a tojást. kakaóport, sütőport, fahéjat összekeverjük a liszttel, hozzáadjuk a masszához majd egy órát a hűtőben pihentetjük.
A tésztát  nyújtjuk, tetszőleges formákat készítünk és 180-200 fokon megsütjük. A marcipánt kinyújtjuk, mintákat szaggatunk, majd a fehérjével megkenjük a tésztákat és rátesszük a marcipán díszeket.

Fahéjas, marcipános kekszek



Zserbó golyók

Mit is írhatnék mást, mint gyors, egyszerű, tökéletes. :) De ha elkészítitek úgy is megtudjátok!

Hozzávalók:

15 dkg darált dió
15 dkg darált keksz
10 dkg apróra vágott aszalt sárgabarack
ízlés aszalt sárgabarack
lekvár
csoki a bevonáshoz


Minden összerakunk, majd lekvárral megfelelő állagúra gyúrjuk az anyagokat. Ne legyen túl lágy, mert akkor nem lehet vele jól dolgozni, főleg csokizásnál.
Golyókat formázunk, le is hűthetjük egy kicsit a könnyebb munka reményében :)
Csokit olvasztunk vízgőz felett, pici étolajjal hígítjuk. A golyókat beleforgatjuk a csokiba, egy villára emeljük és ha jól lecsöpögtetjük és egy papírral bélelt tálcára tesszük. Darált dióval megszórjuk és hűtőbe rakjuk. Ha megszilárdultak kis papírruhákba öltöztetjük.

Csokizáskor ha megfelelő állagú a masszánk hurkapálcára is szúrhatjuk és úgy bevonjuk. Bár a villa az biztosabb eszköz :)
Anno adventra készültek a golyócskák, azért a karácsonyi tányér :)
Darabszámot nem tudok mondani, mert ez attól függ, ki mekkora golyókat készít.



Zserbó golyók










Mandulás csemege

Biztos sokan ismeritek ezt a nasit, könnyen finom falatokat lehet készíteni.

Hozzávalók:

1 cs. margarin
50 dkg darált keksz
20 dkg porcukor
7 evőkanál tej
2 fiola mandulaaroma

tetejére olvasztott csokoládé

Margarin megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, porcukrot, aromát, végül jól elkeverjük benne a kekszet. Tálcára nyomkodjuk, majd kihűtjük. Csokival bevonjuk és szeleteljük.
Mandulás csemege

Mogyorós desszert

Ez hajaz egy kicsit a ferrerora :) Nagyon finom nassolni való, ha egyesével becsomagoljuk celofánba vagy egy szép dobozkába tesszük ajándékként is adhatjuk.

Mogyorós desszert

Hozzávalók:

35 dkg tejcsokoládé
1 dl tejszín
25 db egész mogyoró

A csokit gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzákeverünk 1 dl tejszínt.
Félretesszük, ha kihűlt golyókat formázunk belőle és mindegyik közepébe egy szem mogyorót teszünk,majd tört mogyoróba megforgatjuk. Hűtőben tároljuk.



Mogyorós desszert

Rafaello golyók

Jó, jó! Nem olyan, mint az eredeti, de ez is megállja a helyét! :) Könnyen elkészíthető desszert. Egy szép csomagolásban ajándéknak is kitűnő!

Hozzávalók:

16 dkg sovány tejpor
6 cl víz
10 dkg olvasztott vaj
8 dkg porcukor
8,5 dkg kókuszreszelék
egész mandula
kókuszreszelék


Elkészítés

A vizet és a cukrot lábasba tesszük, felforraljuk.
Egy tálban elvegyítjük a tejport a kókuszreszelékkel.
Mikor felforrt a szirup, lehúzzuk a tűzről a lábast, és állandóan kevergetve hozzáadjuk kókuszreszelékes tejport, és beleöntjük az olvasztott vajat is. Jól elkeverjük, sima masszát kell kapnunk. Hűlni hagyjuk.
Golyókat formázunk, s mindegyik közepébe egy egész mandulaszemet dugunk.
Utolsó lépésben meghempergetjük a golyókat kókuszreszelékben.


Rafaello golyók

2015. szeptember 23., szerda

Alma palacsintatésztában



Alma palacsintatésztában 


Jaj, de szeretem ezeket a gyors és egyszerű nasikat! Nagymamám nagyon sokszor készítette nekünk gyerekkorunkban. Valamelyik nap megláttam az éterben és ma reggel nekiláttam én is. Egyszerű, gyors és finom. Hogy milyen kategóriába sorolnám? Nem is tudom! :) Nem is ez a fontos, hanem az íze!

Alma palacsintatésztában

Hozzávalók:

személyenként 1 db édes alma
fahéjas porcukor
palacsintatészta

tészta:

1 egész tojás
csipet só
2 dl tej
2 evőkanál olaj
15 dkg liszt

A tojást kikeverjük a sóval, tejjel, olajjal. Hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük.
Az almákat meghámozzuk, kiszedjük a magházukat. Citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg. Lecsöpögtetjük, beleforgatjuk a palacsintatésztába, majd serpenyőben, olajban közepes hőfokon kisütjük.
Végezetül meghintjük fahéjas porcukorral. Ízlés szerint öntetet is készíthetünk hozzá.

Alma palacsintatésztában



2015. szeptember 22., kedd

Dán vajas kekszek

Nagyon finom omlós kekszek, talán fél óra alatt meg is voltak. A tészta összeállítását megváltoztattam, de a mennyiségek az eredeti recept alapján vannak megadva. Citromhab oldalán akadtam a kekszekre.

Dán vajas kekszek



Hozzávalók:

20 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
csipet só
1 egész tojás
30 dkg liszt
1 evőkanál vanília aroma

A lágy vajat / margarint habosra keverjük a sóval, vaníliával majd a tojást is hozzáadjuk. A lisztbe elkeverjük a porcukrot és hozzákeverjük a masszához. Habzsákba töltjük és karikat formázzuk sütőpapírral bélelt tepsire. 200 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.

Készítettem más formában is, lecsokizva, apró cukorral dekorálva. Ezeket az ovisaim kapták :)
Dán vajas kekszek dekorálva




Csokipasztillás kekszek

Semmi extra hozzáfűzni valóm :) Tökéletesek! Omlósak!

Hozzávalók

12 dkg liszt
1 darab tojás
4 dkg cukor
12 dkg vaj ( puha )
18 dkg étcsoki
1,5 teáskanál sütőpor
csipetnyi só

A lisztet, a sütőport és a sót egy tálban összekeverjük. A vajat és a cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást és tovább keverjük. Hozzáadjuk a száraz adalékot és a durvára vágott csokit, majd jól elkeverjük. Nyomózsákba tesszük vagy kanállal halmokat rakunk. 180 fokos sütőben megsütjük.

A csokipasztillák süthetőek voltak, ezért nem olvadt el a tésztában. Természetesen bármilyen darabolt csokival is készíthetjük a kekszeket.


Csokipasztillás kekszek 

Citromos gyömbéres kekszek

Citrom, gyömbér.......imádom! :) Kekszmániás lettem, vagyok egy ideje. Nem bánom, beléjük betegedtem :D  És valljuk be őszintén, ez a fotó is nagyon szép lett ;)

Hozzávalók:

15 dkg liszt
6 dkg kakaópor
fél tasak sütőpor
20 dkg porcukor
1 cm gyömbér tisztítva, lereszelve
1 citrom reszelt héja
6 dkg margarin
2 db tojás

A hozzávalókból tésztát készítünk, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Ha lehűlt golyókat formázunk, porcukorba hempergetjük, majd sütőpapíros tepsibe tesszük.

200 fokon 10-12 perc alatt megsütjük.
Citromos gyömbéres kekszek

Kávés kekszek

Szeretem a kávét. Rajongója vagyok minden sütinek, csokinak, fagyinak, tortának ami kávés :)
Íme egy kávés keksz, ami gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:

11,5 dkg margarin
17 dkg liszt
12 dkg barna cukor
1,5 dkg méz
1 tojás
3 teáskanál nescafé
½ teáskanál sütőpor
2 csipet szódabikarbóna
10 dkg étcsokoládé
7 dkg dió
csipet só

Az olvasztott margarint a cukorral együtt robotgéppel habosra keverjük, hozzáadjuk a 2 teáskanálnyi forró vízben feloldott 3 teáskanál nescafé-t, a tojást, és alaposan összedolgozzuk. Ezután következik a sütőporos-szódabikarbónás liszt, a durvára vágott dió és étcsokoládé. A robotgépet folyamatosan dolgoztatjuk. Végül a mézet és a sót is hozzákeverjük.
A masszából kis halmokat rakunk sütőpapírra, majd 180 ºC-on megsütjük.
Mikor megsült még nagyon puha, de ahogy kihűltek finom, ropogós kekszek lesznek.

Kávés kekszek

Édes teasütemény

Mindig vágyakozva néztem a cukrászdák polcain ezeket a kis apróságokat. Nagyon tetszett a formájuk, a díszítésük és nem utolsó sorban ízlettek is. Eljött az idő, amikor megkaptam a receptjét és azóta is szívesen sütöm őket. Viszonylag gyorsan elkészíthető, nem sok munka van velük. Kitűnő falatkák rendezvényekre, esküvőkre, alkalmakra. És persze jó ideig elállnak.


Hozzávalók:

6 egész tojás
1 csomag olvasztott margarin
37 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
70 dkg liszt
tetszőleges lekvár
olvasztott csokoládé

Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, margarinnal. Beletesszük a citromhéját, majd a lisztet és simára keverjük.
Nyomózsákba töltjük és különböző alakzatokat készítünk. 200 fokon pár perc alatt megsütjük. Ha kihűltek a sütik tetszőleges lekvárral összeragasztjuk és csokizzuk. Egy napot állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek és megpuhuljanak a sütikék.

Édes teasütemény

Mandula magok

Nagy kedvencem az apró sütik. És ezek a mandula magok is bele tartoznak. Azt vettem észre magamon, hogy minél macerásabb egy süti, annál jobban szeretem :) Sok sok apróság és annyira mutatósak, szépek! Mandula rajongó vagyok, ezt sem hagyhattam ki a repertoáromból.

Tészta:

30 dkg liszt
22 dkg porcukor
25 dkg margarin
25 dkg darált dió
1 evőkanál kakaópor
1/2 citromhéj
2 evőkanál rum
1/2 csomag sütőpor

Krém:

3 tojás
25 dkg porcukor
20 dkg margarin
1 mandula aroma

A tésztához valókat összegyúrjuk, kis darabokat csipegetünk belőle és kikent barackmag formába nyomkodjuk. Előmelegített 180-200 fokos sütőben megsütjük. Kiszedjük a formából és rácsra téve kihűtjük. Ha jól kikentük a formákat egyszerűen kifordulnak a tészták.

Krémhez a 3 egész tojást és a 25 dkg porcukrot gőz fölött sűrűre főzzük, ha kihűlt összekeverjük a 20 dkg puha margarinnal, majd 1 egész mandula aromával ízesítjük. Végezetül két-két magocskát a töltelékkel összeragasztunk.


Mandula magok

Citromos szelet

Volt egy időszak az életemben, amikor a citromos sütik gondolatától is vert a víz :) Egyszerűen nem akaródzott sem megsütni, megkóstolni meg pláne. Pár éve eljött az idejük ezeknek az édességeknek is. Gondolom a korral jár ez is, mint annyi minden :) Íme egy könnyű, finom krémes édesség.

Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt
10 dkg zsír
1 egész tojás
1 evőkanál tej
1 dkg szalalkáli
tejföl

A langyos tejben elkeverjük a szalalkálit, majd tésztát készítünk annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 200 fokon, 30x35-ös méretű tepsiben 4 lapot sütünk.

Krém:

3 dl tej
3 evőkanál liszt
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 citrom leve

A tejben simára keverjük a lisztet majd sűrűre főzzük és kihűtjük.
A margarint habosra keverjük a porcukorral majd a főzött krémhez adjuk és a citrom levével ízesítjük.

Betöltjük a lapokat, lehűtjük és 2-3 óra múlva szeleteljük.

Első nekifutásra keveselltem a krémet, de amikor felszeleteltem akkor megnyugodtam. És amikor megkóstoltuk akkor pedig elégedett voltam :)

Citromos szelet



 


Páva szelet

Jó pár éve kaptam ezt a receptet. Óvatosan kell vele bánni, pontosan a kakaós tésztával. Finom, mutatós süteményt kapunk végeredményként. Igaz nem szapora, de azt mondják a jóból keveset adnak :) A világos tésztának csak a felét kell majd felhasználni, de a maradékot el lehet tüntetni lekvárral vagy akár lefagyasztani a következő alkalomra.

Barna tésztához:

6 tojás
12 dkg cukor
4 dkg kakaópor
1 evőkanál liszt
1/2 kávéskanál szódabikarbóna

Világos tésztához:

3 tojás
6 dkg cukor
7 dkg liszt
késhegynyi sütőpor

Krémhez:

2 evőkanál liszt
2 dl tej
20 dkg margarin
15 dkg porcukor
+ 2-3 evőkanál kakaópor


Barna tészta:

6 tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a kakaós-lisztes-szódabikarbónás keveréket, majd a tojások habját. Sütőpapíros tepsiben megsütjük. Tepsi méret: 35 x 20 cm.
A kisült, még meleg tésztát hosszában kettéhajtjuk, úgy hagyjuk kihűlni.

Világos piskóta:

3 tojásfehérjét habbá verjük, beleteszünk 6 dkg cukrot, 3 tojássárgáját, majd 7 dkg lisztet, késhegynyi sütőporral elkeverve. Vékony lapot sütünk belőle. Tepsi mérete megegyezik az előzővel.

Megfőzzük a krémet, a tejben simára dolgozzuk a lisztet és folyamatosan keverve sűrűre főzzük.
A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt, főtt krémhez.

A barna tésztát kiterítjük, rákenjük a krém felét. A másik felébe kakaóport keverünk, és rákenjük a fehér krémre.
A világos piskótából levágunk egy csíkot, a barna tészta felének megfelelő méretűt, a krémre helyezzük a világos piskótát és félbehatjuk a sütit.

Lehűtjük, szeleteljük, porcukrozzuk.

Páva szelet 



Fanta szelet

Biztos nagyon sokan ismeritek :) Szeretem ezt a sütit, mert könnyű elkészíteni, gyorsan meg van. Többféle üdítőből is készülhet. Nálam narancs és vadmálna verzió szokott váltakozni.


Fanta szelet 

Tészta:

6 tojás
6 evőkanál porcukor
1 dl olaj
4 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor
1 csomag sütőpor

A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk az olajat. Liszthez keverjük a kakaóport, sütőport.

A tojások fehérjét habbá verjük és finoman a sárgájás masszánkhoz adjuk, végül a lisztes keveréket is beledolgozzuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokos előmelegített sütőben megsütjük.
Tepsi mérete 30 x 20 cm

Krém:

25 dkg margarin
25 dkg porcukor
25 dkg túró

Margarint habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a túrót is. Rákenjük a kihűlt tésztánkra.

Zselé:

6 dl narancsos fanta üdítő ( lehet vadmálna is,azzal is finom )
2 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál cukor

Az üdítőből elveszünk kb. 2 decit, elkeverjük benne a pudingot. A többit felforraljuk a cukorral, majd felfőzzük benne a pudingot.
Ha langyos rásimítjuk a túrókrémre.


Fanta szelet vadmálnával

Sport szelet

Szomszédasszonyom egy alkalommal ilyen süteményt hozott nekünk. Tőle kaptam a receptet, hiszen kóstolás után az volt az első, hogy azt elkérjem. Ha elkészítitek a sikert garantált! Fantasztikus íze van, jó magam imádom a rumos sütiket :) Egy kedves ismerősömnek rendszeresen készítem, nem tudja megunni.

Tészta:

37 dkg liszt
5 dkg zsír
12 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
1 egész tojás
1/2 cs. sütőpor
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
kevés tej

Összegyúrjuk a tésztát annyi tejjel, hogy jól nyújtható legyen, majd 4 részre osztjuk és lapokat sütünk. Tepsi mérete 30 x 35 cm

Krém:

8 dl tej
10 dkg liszt
25 dkg porcukor
1 csomag margarin ( 25 dkg )
1 rumaroma


A tejben elkeverjük a lisztet, majd sűrűre főzzük folyamatos keverés közben. Ha kihűlt hozzáadjuk a porcukros-margarinos keveréket és az aromát.

Máz:

5 dkg margarin
3 evőkanál tej
15 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
3 szelet sportcsoki


A margarinba beletesszük a tejet, porcukrot, kakaóport és felfőzzük, majd beletördeljük a csokikat és jól elkeverjük.
A lapokat betöltjük, a langyos mázzal bevonjuk,hűtőbe tesszük és másnap szeleteljük.

Sport szelet

Ágica szelet

Nem mondom, hogy egyszerű, van munka vele. Láthatjátok majd a recepten, leíráson is. De nagggyon finom! :) Igazi ünnepi süteménynek nevezném. Egy tepsi méretben kell dolgozni, abban sütünk mindent, hogy szépen össze tudjuk illeszteni a sütinket.

Tészta 1:

30 dkg liszt
25 dkg margarin
2 tojássárgája
csipet só
5 evőkanál víz

Tészta 2:

6 tojássárgája
25 dkg cukor
20 dkg dió
7 dkg reszelt csoki
1 csomag sütőpor
6 tojás habja

Krém:

6 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál zselatin 1 dl vízben feloldva
25 dkg margarin + 25 dkg porcukor

Elkészítés:

1: az első számú tésztához összegyúrjuk a hozzávalókat és minimum 1 órára hűtőbe tesszük

2: a lehűtött tésztát ketté osztjuk, az egyik felét kinyújtjuk, megsütjük és félre tesszük, a másikat kinyújtjuk és ugyan abba a tepsibe helyezzük

3: a második tésztát elkészítjük: a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a dióba belekevert csokit, sütőport

4: tojásfehérjéből habot készítünk és a diós masszához adjuk

5: a diós masszát ráöntjük a tepsiben lévő lapra és megsütjük

6: a krémhez felfőzzük a pudingot a tejben, majd a feloldott zselatint belekeverjük, kihűtjük

7: a margarint a porcukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a pudingot

8: a kihűlt diós tésztára rákenjük a krémet, rátesszük a külön sütött lapot és hűtőbe rakjuk pár órára vagy egy éjszakára

9: a lehűlt sütit szeleteljük, porcukorral meghintjük


Ágica szelet

2015. szeptember 21., hétfő

Dóri pogi

Biztos voltatok már Ti is úgy, hogy arról neveztétek el a receptet, sütit, akitől kaptátok. Nálam sok ilyen recept van a füzetben, hogy szomszéd néni diósa, mama pozsonyi kiflije, Éva kuglófja :) Főleg amikor már sok sok receptet összegyűjtök akkor keresztelem el őket. Nos, ezzel a recepttel is ez történt. Név nélkül kaptam és elneveztem Dóri pogijának. Nagyon ízlett, amikor hozta a kolléganőm. Első nekifutásra nekem nem sikerült, bár mondta, hogy a hajtogatás a lényege. De nekem ahhoz nem volt kedvem. Nem is lett az igazi a pogácsa! Legközelebb szót fogadtam a recept utasításának és hajtogatással készítettem. Tökéletes lett!

Hozzávalók:

40 dkg liszt
1 csomag margarin ( 25 dkg )
1 egész tojás
fél csomag élesztő ( 2,5 dkg )
egy kis doboz tejföl
ízlés szerint só ( kb. 2 dkg, de tessék kóstolni! )
tojássárgája a tetejére

Az élesztőt belemorzsoljuk a lisztbe, majd a többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk. Fél óránként 3x hajtogatjuk. Kinyújtjuk, szaggatjuk, tepsire rakjuk, tojás sárgájával megkenjük. Tetszőlegesen sajtot, különböző magokat tehetünk a tetejére. Picit pihentetjük még a tepsiben, majd 200 fokon megsütjük.

Dóri pogi

Sajtos bucik

Évekkel ezelőtt készítettem ezeket a bucikat. Csak úgy etetik magukat :) Levesekhez is kitűnőek, önmagukban is tökéletesek.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
17 dkg puha margarin
17,5 dkg tejföl
2,5 dkg élesztő
1 tojás és egy sárgája a kenéshez
0,5 dl tej
3 kávéskanál só
2 kávéskanál cukor
10 dkg sajt + 5 dkg a tetejére

Az élesztőt langyos tejben a cukor hozzáadásával megfuttatjuk.
A hozzávalókból tésztát dagasztunk. Kétszer hajtogatjuk 15-20 perces pihentetővel. Minden hajtogatásnál megszórjuk 5-5 dkg durvára reszelt sajttal. Hajtogatás: jobbról balra, balról jobbra, lentről fel, fentről le. Minden pihentetés között takarjuk le a tésztát.
Kinyújtjuk kb. 2 cm-es vastagságra, a tetejét megkenjük tojássárgájával. Megszórjuk reszelt sajttal, majd felvágjuk.
Tepsiben még kelesztjük negyed órát és 180-200 fokos előmelegített sütőben megsütjük.

Nekem kevés volt a só mennyisége, de ez ízlés kérdése. De ahogy a nagyanyám, dédanyám mondotta volt: sótlan volt a só! :)

Sajtos bucik




Sós perec

Gyerekek, gyerekek,
szeretik a perecet,
sósat, sósat,
jó ropogósat.
Aki vesz, annak lesz,
aki nem vesz, éhes lesz. :)

Mindenki ismeri ezt a mondókát. Nos megtaláltam a tökéletes perecet! Finom, puha, az az igazi "pancs" van rajta, amit a pékségekben is használnak. A perec mennyisége attól függ, hogy mekkorákat készítünk. Én fél adagot szoktam egyszerre bedagasztani, abból kb. 12-15 db perecet készítek.

Hozzávalók:

1 kg liszt
1/2 liter tej
5 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
1 evőkanál só
1,5 dl étolaj

Sós massza:

6 evőkanál liszt
2 evőkanál só
víz

Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt,majd a hozzávalókkal összedolgozzuk.
Duplájára kelesztjük a tésztát, felosztjuk,kicsit pihentetjük,sodorjuk, perecet formázunk, lekenjük tojással és a tepsiben még pihentetjük egy kicsit. 200 fokos sütőbe tesszük, majd ha színesedik kivesszük a sütőből, meglocsoljuk a sós masszával és vissza tesszük a sütőbe.

A sós masszához az anyagokat kikeverjük, jó sűrű palacsinta tészta állagúra.


Ha szép egyforma pereceket szeretnék, akkor a bedagasztott tésztánkat mérjük le és aszerint osszuk el.

Sós perec



Túró alapú perec, rúd

Ezt a sósat is a gyors, alig van vele munka kategóriába sorolnám :) Nézzétek csak a receptet!


Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg túró


Az alapanyagokat összedolgozzuk ízlés szerint sóval ( 1,5 - 2 dkg ) és éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap nyújtjuk, formázzuk, ha rudat vagy pogácsát készítünk belőle lekenjük tojással és megszórjuk sajttal. Egy kis pihentetés a tepsiben és 200 fokon sütjük.

Készíthetünk belőle perecet, rudakat, pogácsákat is.




Sajtos korongok

Egyszerű, nagyszerű! Kell ennél több? Előkészítjük és amíg pihen a hűtőben főzhetünk, moshatunk, csinálhatjuk a dolgunkat. :)

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 kávéskanál só
1 csomag sütőpor
2 egész tojás
1-2 dl tejföl

Krém:

1 csomag margarin ( 25 dkg )
20 dkg reszelt sajt
1 kávéskanál só

Tésztához összegyúrjuk az alapanyagokat.

A krémhez kikeverjük habosra a margarint, beletesszük a sót és a sajtot.

Tésztát 3 részre osztjuk, kinyújtjuk,megkenjük a krémmel és feltekerjük. Hűtőbe tesszük pár órára. Vékony szeleteket vágunk, papírral bélelt tepsibe tesszük és 200 fokon megsütjük.
Sajtos korongok

Baconos pogácsák

Nagyon szép kis pogik na és az íze! A szalonnától valami fantasztikus! Nekem is kicsit döcögősen ment a szaggatás, mert lusta voltam ledarálni a szalonnát, inkább felkockáztam, de nem eléggé. Ami kipotyogott szaggatás közben, azt visszadugdostam a tésztába :) Nálam a főtt krumplit burgonyapüré helyettesítette.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
10 dkg bacon
5 dkg margarin
15 dkg főtt-tört burgonya
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
reszelt sajt
pici cukor
ízlés szerint só ( kb. 2,5 dkg )
+ tojássárgája a kenéshez

A lisztet elkeverjük a burgonyával és a sóval. Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez és összegyúrjuk. A bacont ledaráljuk és összekeverjük a puha margarinnal. A tésztát kinyújtjuk és megkenjük a baconos margarinnal, majd hajtogatjuk. 3 x hajtjuk a tésztát,minimum 10 perces pihentetéssel. Kinyújtjuk téglalappá, majd jön a jobbról balra, balról jobbra, fentről le és lentről fel. A pihentetések között takarjuk le a tésztánkat.

Végül nyújtjuk,szaggatjuk,megkenjük tojással,rátesszük a sajtot ,kelesztjük,majd 200 fokon sütjük.


Baconos pogácsák




Sós teasütemény

Szeretem készíteni, alig van vele munka :) Este begyúrom, előkészítem, másnap szeletelem, sütöm. Ennyi az egész! Mellesleg az íze sem elhanyagolható.

Sós teasütemény

50 dkg liszt
25 dkg Rama
1,5 dl tejföl
3 tojássárgája
1/2 cs élesztő

hideg víz

+ 1 tojássárgája a tetejére

Tetejére:

maradék tojásfehérje a kenéshez
sajt
köménymag
szezámmag

A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk mindent, és hideg vízzel megfelelő keménységűre gyúrjuk.
Kinyújtjuk 2 cm vastagságúra, és pár órára vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Egy tálcára szoktam tenni, ami alá zsírpapírt is készítek. Így egyszerűbb lesz vele másnap dolgozni. A tálca mérete kb. 30 x 40 cm. Miután kinyújtjuk lekenjük tojássárgájával és eltesszük pihenni.
A jól lehűtött tésztát felvágjuk, megkenjük a maradék tojásfehérjével, megszórjuk sajttal, szezámmaggal, köménymaggal, esetleg mákkal.

Előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük.

Sós teasütemény



2015. szeptember 20., vasárnap

Hagymalekvár

Amikor első nekifutásra olvastam a nevét, kissé meglepődtem. El nem tudtam képzelni, hogy milyen is lehet. Na, gondoltam egy kisebb adagot elkészítek, azzal nem ártok senkinek :) Kész lett és nagyon finom. Sültekhez, pástétomokhoz, sajtokhoz kitűnő kiegészítő. Gasztroajándéknak is remek ötlet egy szép üvegben :)

Hozzávalók:

1/2 kg lilahagyma
1-2 evőkanál olíva olaj
1/2 teáskanál só
5 dkg barna cukor
1/2 dl balzsamecet

A hagymát tisztítjuk, szeleteljük. Az olajat felmelegítjük, rádobjuk a hagymát és közepes lángon szép barnára pirítjuk.
Hozzáadjuk a cukrot, sót és kb. 10 percig pároljuk. A cukor felolvad és karamellizálódik. Beleöntjük a balzsamecetet, jó elkeverjük és egy-két percig főzzük.


Hagymalekvár

Csacsifül

Vicces neve van ennek az isteni apró sütinek. Nagyon nagyon egyszerű az elkészítése, semmi extra hozzávaló, semmi extra munka nincs vele. Mindig nagy sikere van. Nem kell kelesztgetni, másnap is omlós marad. Szerintem a zsírtól lesz ilyen finom :)

Csacsifül
Hozzávalók:

20-25 dkg zsír
2 evőkanál porcukor
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
1,5 - 2 dl tejföl
csipet só

Töltelékhez:

ízlés szerint dió, mák, lekvár

A lágy zsírt habosra keverjük a cukorral. A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tejfölt, sót, majd a habosra kevert zsírt és tésztát gyúrunk. Lefóliázzuk és éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap dolgozunk vele.
Kinyújtjuk, korongokat szaggatunk, megtöltjük dióval, mákkal, lekvárral.
200 fokos sütőben megsütjük, melegen porcukorba forgatjuk.

Csacsifül


Vaníliás karika

Jaj, ez is gyerekkorom kedvence! :) Biztos sokan vagyunk így ezzel! De jó dolgunk volt, mindig volt eldugva a spájzban ebből is. Ha valamilyen oknál fogva nem volt otthon sütemény, akkor ebből vett elő a mama.
Ebből is sikerült megtaláltam a tökéletes receptet.Íme!

Hozzávalók:

40 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor vagy pár csepp aroma
25 dkg margarin
fél citrom reszelt héja
pici só
2 tojás sárgája
fél mokkáskanál szódabikarbóna

Összedolgozzuk az anyagokat, majd fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Kinyújtjuk kb. 1 cm-es vastagságúra, tetszőleges méretűre szaggatjuk. Közepébe teszünk egy kisebb lyukat. 180 - 200 fokon pár perc megsütjük. Ha kihűlt az alját csokiba mártjuk.

Gyorsan, egyszerűen elkészül és nagyon finom omlós.

Vaníliás karika

Hamis pilóta keksz

Mennyire szerettem gyerekkoromban ( is ). Mindig volt otthon a spájzunkban egy egész dobozzal! Ma is a kedvencek közé tartozik, csak igen húzós az ára és kevés van egy csomagban :) Két éve találtam rá erre a receptre, ami igen sikeresnek mondható. Csak azt nem tudom, hol találtam.

Tészta:

25 dkg liszt
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg margarin
1 egész tojás
fél csomag sütőpor
1 vaníliás cukor
tej
kakaópor

A hozzávalókat kevés tejjel összegyúrjuk. Elfelezzük a tésztát és az egyikbe kakaóport teszünk.
Nyújtjuk, tetszőleges méretű korongokat szaggatunk és 180 fokon megsütjük.

Krém:

10 dkg porcukor
1 egész tojás
2 púpos evőkanál liszt
1 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál kakaópor
2 dl tejszín
5 dkg margarin

A margarin kivételével mindent simára keverünk. Sűrű krémmé főzzük, de folyamatosan keverjük, mert könnyen leég. Ha kész a krém még melegen hozzáadjuk a margarint, jól elkeverjük és kihűtjük.

Ha a tészta és a krém is kihűlt egy fehér és egy barna korongot összeragasztunk.
Aki szeretné megdíszítheti a tészta tetejét sütés előtt. Vagy ha van sütipecsétünk azzal is dolgozhatunk.

Pilóta keksz





Linzer

Persze, hogy a mamám receptje! :) És milyen finom! Készítettem már margarinnal, zsírral egyaránt, mindenhogy megállja a helyét. Nagyon kapós apróság nálunk is, gondolom másoknál is. Többször is próbáltam akkora adagot sütni, hogy napokig legyen mihez nyúlni. Sose sikerült :)

Linzer 

Hozzávalók:

35 dkg liszt
18 dkg margarin
2 tojássárgája
1 csomag sütőpor
15 dkg porcukor
1-2 evőkanál tejföl, hogy rugalmas tésztát kapjunk

Töltéshez tetszőleges lekvár

A hozzávalókat összegyúrjuk, hűtőbe tesszük egy órácskára.

A tésztát nyújtjuk, tetszés szerinti formára szaggatjuk, 180-200 fokos előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihűltek a linzerek ízlés szerint lekvárral összeragasztjuk.

Általában 3-4 adagot gyúrok be. Mindig csak egy keveset veszek ki a hűtőből a nyújtáshoz, sütéshez. Lehetőségekhez mérten ne használjunk sok lisztet a nyújtáshoz. Minél lisztesebb, minél melegebb a tészta annál "csúnyább" linzereket tudunk kiszaggatni, sütni, mert eldeformálódnak.

Valamikor a linzerek tetejét megkenem tojásfehérjével és megszórom apróra vagdalt cukros dióval. Igen mutatósak. 
Készíthetjük alkalmaknak, ünnepeknek megfelelő formára. Íme egy karácsonyi változat :)

Linzer karácsonyi kiadásban 






Habos krémes linzer

Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt! :) Az eredeti recept dióval készült én mandulára váltottam. Szeretjük a diót is, de sok mandulánk volt itthon és nagyon finom az íze. Főleg pirítva.

Hozzávalók a tésztához:

35 dkg liszt
10 dkg porcukor
fél csomag margarin ( 12,5 dkg )
1 csomag sütőpor
1 csomag vanília
4 tojássárgája

A hozzávalókból tésztát készítünk és fél órára hűtőbe tesszük.

Hab:

4 tojásfehérje
15 dkg porcukor
10 dkg szeletelt mandula esetleg vagdalt dió

A fehérjét habbá verjük, beletesszük a porcukrot és fényesre dolgozzuk.

A tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk és a papírral bélelt tepsire tesszük. A lapokat megkenjük baracklekvárral, elosztjuk a habot, elkenjük majd megszórjuk a mandulával ( dióval ). 180 fokos sütőben külön-külön megsütjük.
Tepsi méret: 30 x 35 cm

Krém:

3 dl tej
1 csomag vaníliás puding
fél csomag ( 12,5 dkg ) margarin
15 dkg porcukor

A tejben felfőzzük a pudingot és kihűtjük. A margarint habosra keverjük a cukorral, majd a kihűlt pudinggal összedolgozzuk. A krémet betöltjük a két lap közé. Hűtőbe tesszük, pár óra múlva szeleteljük.

Habos krémes linzer





Kakaós mézes

Mondtam, hogy sok mézes receptet kipróbáltam már!  Íme egy újabb. Ami mézes az jöhet dögivel :)
Ez is fantasztikus sütemény. Az eredeti recept szerint a tetejére is krémet kellett volna tenni, de csokival vontam be. A lapokat pedig elfelejtettem meglocsolni tejjel, de fel sem tűnt :)


Tészta:

60 dkg liszt
15 dkg margarin
18 dkg porcukor
2 tojás
5 evők. tej
5 evők. langyos méz
6 dkg kakaópor
1/2 cs. sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna

Krém:

25 dkg margarin
25 dkg porcukor
10 dkg liszt
4 tojássárgája
7 dl tej
1 csomag vaníliás cukor

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 4 lapot sütünk 180 fokos előmelegített sütőben. Tepsi mérete: 30 x 32 cm


A krémhez a tojássárgákat a liszttel, pici tejjel csomómentesre keverjük, majd lassan hozzáadjuk a többi tejet is, és sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük, közben a margarint a cukorral, a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt krémmel összedolgozzuk.

A lapokat megtöltjük a krémmel, hűtőbe tesszük és másnap szeleteljük. Krémezhetjük, porcukorral megszórhatjuk és persze le is csokizhatjuk, kinek mi a szimpatikusabb :)

 
Kakaós mézes

Mézes krémes piskótatekerccsel

Hú, de finom ez a mézes is :) Mutatós,  a lekváros tekercsek igazán ínycsiklandozó ízt adnak a süteménynek.

Hozzávalók a roládokhoz:

3 tojásfehérjét habbá verünk, hozzáadunk 6 dkg cukrot, a tojások sárgáját, majd 7 dkg lisztet amibe belekeverünk 1 kávéskanál sütőport. 200 fokos előmelegített, papírral bélelt tepsiben sütjük.
Ha megsültek, még melegen zsírpapírral feltekerjük.
Amint kihűltek megkenjük baracklekvárral és visszatekerjük. Kb . fél centis szeletekre vágjuk.

Mézes lapok:

Felolvasztunk 4 dkg margarint, 3 evőkanál mézet, 10 dkg cukrot, majd hozzá keverünk 1 egész tojást + 1 sárgáját, 1 kávéskanál szódabikarbónát, amitől jó habos lesz a massza. Végül hozzáadunk 35 dkg lisztet.
Kiborítjuk a tésztát, átgyúrjuk, ketté osztjuk és megsütjük a lapokat 30 x 35-ös tepsin, amit zsírpapírral kibéleltünk.

Krém:

9 dl tej
15-20 dkg cukor
3 csomag vaníliás puding
1 csomag margarin ( 25 dkg ) habosítva

A pudingport feloldjuk két deci tejben, a többit felforraljuk, elkeverjük benne a cukrot, majd felfőzzük a pudingot. Ha kihűlt hozzáadjuk a habosra kevert margarint.

Elkészítés:

Egy lapot megkenünk a krém felével, rátesszük a felvágott piskótaroládokat, majd a krém másik felét is rákenjük. Befedjük a mézes lappal.
Másnapra jól megpuhul.
Tetejét porcukrozzuk, de bevonhatjuk csokival is.

Mézes krémes piskótatekerccsel




Kókuszos mézes

Igazán különleges sütemény a mézesek családjából. Semmi extrát nem igényel az elkészítése és a kókusz igen finom ízt varázsol a krémbe.

Tészta:

15 dkg cukor
1 tojás
2 evőkanál méz
5 dkg Rama
4 kanál tej
50 dkg liszt
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
1 evőkanál tejföl

Krém:

20 dkg Rama
15 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
4 dl tej
4 evőkanál búzadara
5 dkg cukor
10 dkg kókusz
lekvár

Tetejére csokoládé

A cukrot a tojással habosra keverjük, majd adunk hozzá 2 kanál mézet, 5 dkg margarint és a 4 kanál langyos tejjel tovább keverjük. Beletesszük a lisztet, a szódabikarbónát és a tejfölt. Könnyen nyújtható tésztát készítünk ha kell tejet még tehetünk bele.

4 db kb. 30 x 35-ös lapot sütünk zsírpapírozott tepsin, 180 fokon

A margarint a porcukrot és a vaníliás cukrot simára keverjük. A tejben felfőzzük a búzadarát a cukorral és ha kihűlt összekeverjük a margarinos cukorral, majd belekeverjük a kókuszreszeléket is.

Összeállítás: 2-2 lapot lekvárral összeragasztunk, közepére pedig a kókuszkrémet tesszük.

Tetejére csokit teszünk, másnap szeleteljük.


Kókuszos mézes






Holland szelet

Ugye milyen szép? Milyen mutatós? És ha tudnátok milyen finom! :) Nem mondom, hogy nem kell vele dolgozni, hisz látjátok milyen sok rétű, sok színű sütemény, és a recept is hosszadalmas, de megéri a fáradozást! Vagy két éve sütöttem, hamarosan itt az ideje, hogy újra elkészítsem.

Tészta:

50 dkg liszt
6 dkg Rama
16 dkg porcukor
2 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
4 evőkanál olvasztott méz
1 dl tejföl

Krém:

6 dl tej
6-7 púpos evőkanál liszt
1 púpos evőkanál kristálycukor
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
kakaópor
2 csomag vaníliás cukor
baracklekvár

Máz:

18 dkg margarin
18 dkg porcukor
1 csomag főzés nélküli puncs pudingpor
2 evőkanál tej

Elkészítés:

A tésztához valókat összegyúrjuk és négy lapot sütünk. Krém: 6 dl tejjel, 6-7 kanál liszttel, 1 kanál kristálycukorral főzött krémet készítünk és kihűtjük. 25 dkg porcukrot és 25 dkg margarint kikeverünk, majd a két krémet összekeverjük. A krémet kétfelé vesszük, egyikbe kakaóport, a másikba 2 csomag vaníliás cukrot teszünk.

Töltés menete:

mézes lap - kakaós krém - mézes lap - baracklekvár - mézes lap - fehér krém - mézes lap - máz.

Máz:

A margarint, a porcukrot, a tejet, és a főzés nélküli puncs pudingport gőz felett addig keverjük, amíg el nem kezd sűrűsödni. Még melegen a tészta tetejére simítjuk. Ha kihűlt hűtőbe tesszük és másnap szeleteljük.

Holland szelet 





Mákos mézes

Ez is egy tökéletes mézes recept, a lapok közé becsempészve egy mákos piskótával. Persze annak aki szereti a mákot :) Ebben a receptben is a jól bevált mézes tésztámat használtam.

Mézes lapok:

5 dkg cukor
2 dkg margarin
2 evőkanál méz
1 egész tojást
1 kiskanál szódabikarbóna
20 dkg liszt

Felolvasztjuk a margarint, mézet, cukrot. Hozzáadjuk a kikevert tojást és a szódabikarbónát. Ettől habos lesz a masszánk. Levesszük a tűzről és belekeverjük a lisztet. Deszkára borítjuk, simára gyúrjuk, ketté osztjuk és megsütjük a lapokat kb. 30 x 20 méretű tepsin. Vigyázz! Gyorsan sül!


Mákos piskóta:

Habosra keverünk 10 dkg cukrot, 3 tojássárgájával, hozzáadunk 2 evőkanál vizet és 3 evőkanál olajat. Beleteszünk 6 dkg lisztet, 5 dkg darálatlan mákot és 1 kávéskanál sütőport végül a tojásfehérjéből keményre vert habot.
Megsütjük abban a tepsiben, amiben a mézes lapokat sütöttünk.

Krém:

9 dl tej
3 csomag vaníliás puding
ízlés szerint cukor ( kb 20 dkg )
1 csomag ( 25 dkg ) margarin
sárgabaracklekvár

A tejből elveszünk 2 decit, ebben elkeverjük a pudingporokat. A többi tejet feltesszük forrni, hozzáadjuk a cukrot, majd felfőzzük benne a pudingot. Kihűtjük és a közben kihabosított margarinnal összekeverjük.

Sütemény összeállítása:

Mézes lapot megkenjük vékonyan barack lekvárral, rá a krém fele majd a mákos tészta. Erre is vékonyan lekvár majd a krém másik fele. Tetejére a másik mézes lapot tesszük. Hűtőben hagyjuk pihenni, puhulni a tésztát, majd szeleteljük és porcukorral meghintjük.


Mákos mézes




Mézes krémes

Ez is a kedvencünk! Nagymamám receptje, karácsonykor mindig megsütöm, aztán még jó néhányszor :) Nagyon szeretem a mézes alapú süteményeket, sok félét készítettem már. Külön albumba rakom őket. Amikor a férjemmel összekerültünk és megsütöttem az első mézes krémesemet azt mondta, hogy ő bizony nem szereti. Kiderült csak nézni :) Nem győzte enni és ez a mai napig így van. Ez egy annyira tökéletes recept, nem kell másnapig várni míg megpuhul, hanem pár óra múlva már szelhető is. Legalábbis nekem mindig így sikerült.

Hozzávalók a tésztához:

15 dkg cukor
6 dkg margarin
5 evőkanál méz
2 egész tojás
1 tojássárgája
1,5 kávéskanál szódabikarbóna
52 dkg liszt.

Fazékba tesszük a margarint, felolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet, cukrot. Folyamatosan kevergetjük. Hozzáadjuk az előzőleg kikevert tojásokat majd a szódabikarbónát. Ettől jó habos lesz a masszánk. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a lisztet. Deszkán átgyúrjuk a tésztát, de vigyázzunk, mert meleg! Négy részre osztjuk és megsütjük a lapokat. Ez a mennyiség nagy tepsi méretéhez elegendő.
Tepsi méret: 30 x 35 cm

Krém:

1,5 liter tej
5 csomag vaníliás puding
cukor ízlés szerint ( kb. 25 dkg )
1,5 csomag margarin

A tejből elveszünk kb. 3 dl, amiben elkeverjük a pudingport. A többit felforraljuk, elkeverjük benne a cukrot, majd megfőzzük a pudingot.
Ha kihűlt hozzáadjuk a habosított margarint. Megtöltjük a lapokat és jól kihűtjük. Ízlés szerint bevonhatjuk csokival vagy csak leporcukrozzuk.

Készült más kivitelben is. Lapok sárgabarack lekvárral megkenve és kakaópor van a krém egy részében. 
Mézes krémes



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...