Nemrég osztottam meg az őzgerinc formában elkészített mákos charlotte-t süteményt. Pár napja torta formában is összeállítottam. Egy kicsit változik csak a recept, itt két piskótát kell sütni. Szeletben nem tudom megmutatni, ajándékba készült.
Piskóta rolád hozzávalói:
3 egész tojás
6 dkg cukor
6 dkg liszt
1,5 evőkanál étolaj
késhegynyi sütőpor
sárgabaracklekvár roládba + a tetejére
A sütőt előmelegyítjük 180 fokra, egy nagy méretű tepsit (gáztepsi - 30x30 vagy 35x35) kibélelünk sütőpapírral.
Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat. A lisztbe elkeverjük a sütőport és a masszánkhoz adjuk. Tepsibe öntjük, elsimítjuk és megsütjük. A még meleg tésztát sütőpapírral feltekerjük, majd hűlni hagyjuk.
Ha a piskóta kihűlt megtöltjük lekvárral, feltekerjük és hűtőbe tesszük.
Ez egy vékony kis tekercs lesz, ez a cél!
Tortalap hozzávalói:
2 egész tojás
4 dkg cukor
4 dkg liszt
1 evőkanál étolaj
késhegynyi sütőpor
24 cm átmérőjű torta formát kibélelünk sütőpapírral. A sütő marad 180 fokos.
Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat, a sütőporos lisztet. A formába öntjük és megsütjük. Ha kész kihűtjük.
Krém hozzávalói:
2 tojássárgája
2 dkg vaníliás puding
10 dkg porcukor
10 dkg darált mák
10 dkg kandírozott narancs
1,5 dl tej
2 dkg zselatin
4 dl habtejszín
+ kb. 3 dl tejszín a díszítéshez (nálam növényi, ami nem esik össze)
A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, pudinggal, hozzáadjuk a tejet és sűrű krémmé főzzük. Még forrón belekeverjük a mákot, narancsot és kihűtjük.
A zselatint feloldjuk egy deci vízben, a tejszínt habbá verjük.
A kihűlt mákos krémhez keverjük a tejszínt. A zselatint langyosítjuk és ezt is a krémhez adjuk.
Összeállítás:
A torta forma aljába sütőpapírt teszünk. A piskóta roládot vékony szeletekre vágjuk, kibéleljük velük a forma alját. Erre ráöntjük a krémet és a tetejére tesszük a piskóta lapot. Ennek a tetejét bevonjuk tetszés szerinti csomagolóval és hűtőbe tesszük. (nálam egy éjszaka szokott lenni)
Másnap a formát körbe vágjuk ( a krémet elválasztjuk a szélétől) és megfordítjuk. Eltávolítjuk a keretet. Tetejéről leszedjük a papírt és a roládokat megkenjük sárgabaracklekvárral. Ezáltal nem is szárad ki és szebb, mutatósabb lesz.
A tejszínt felverjük, bekenjük a torta oldalát. A maradék tejszínhabbal körbe díszítjük, tetejére is tehetünk. Végezetül ízlés szerint dekoráljuk.
Tippek, tapasztalatok:
Természetesen kandírozott narancs helyett mást is tehetünk bele, akár citrom héját is.
Az első kép a már kifordított tészta a formából.
Aki szeretné a tetejét is tejszínezheti, de abban az esetben nem mutatós a tortánk. A kis roládok maguk a dekorációk :)
A kis tekercsekből nem volt szükség mindre, de gondolom az nálatok is elfogy :D
Hosszúkás formában is elkészíthető, a receptet itt találjátok:
https://trarita.blogspot.com/2018/11/makos-charlotte.html
Tramita Rita vagyok, Tatán lakom fiaimmal és a férjemmel. Óvodában dolgozom dadusként. Sokat tevékenykedem a konyhában, szeretem a kézműves munkákat is. Nagyanyámtól lestem el a konyhai munkálatok csínját-bínját :) Ő nagyon sokat sütött, nem volt olyan hétvége, hogy két három fajta sütemény ne lett volna a kamrában. Valószínű innen a szeretete az én sütögetéseimnek is. Találtok nálam mindenfélét, legyen az mézeskalács, étel, ital, lekvár, sütemény és egyebek.
Nyomtatás
2018. november 12., hétfő
Mákos charlotte őzgerinrc formában
Hú, valami csodás! Mák rajongóknak kötelező! :) Első alkalommal nyáron készítettem el, őzgerinc formában. Múlt héten újra, most szülinapra torta formában, annak is beírom a receptjét, elkészítését. Mutatós, szerintem nem bonyolult édesség.
Hozzávalók a tésztához:
6 egész tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
6 gr ( fél csomag) sütőpor
sárgabaracklekvár
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy nagy méretű tepsit (gáztepsi / 30x30 vagy 35x35) kibélelünk sütőpapírral.
Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral. A lisztbe elkeverjük a sütőport, majd a tojásos masszához adjuk. Tepsibe öntjük, elsimítjuk, megsütjük, kihűtjük.
Egy őzgerinc vagy püspökkenyér formát kibélelünk sütőpapírral vagy folpackkal. A kihűlt tésztát vékony csíkokra vágjuk, majd kibéleljük vele a formát úgy, hogy minden egyes tészta közé lekvárt teszünk, ezzel "ragasztjuk" össze. Ezt megtöltjük a krémmel, ami a következő:
Hozzávalók a krémhez:
2 tojássárgája
2 dkg vaníliás puding
10 dkg porcukor
10 dkg darált mák
10 dkg kandírozott narancs
1,5 dl tej
2 dkg zselatin
4 dl habtejszín
A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, pudinggal, hozzáadjuk a tejet és sűrű krémmé főzzük. Még forrón belekeverjük a mákot, narancsot és kihűtjük.
A zselatint feloldjuk egy deci vízben, a tejszínt habbá verjük.
A kihűlt mákos krémhez keverjük a tejszínt. A zselatint langyosítjuk és ezt is a krémhez adjuk.
Ezzel a kérmmel megtöltjük a formát. Tetejére ismét lekvárral összeragasztott piskóta csíkokat teszünk.
Pár órára (4-5) hűtőbe tesszük. Ha jól lehűlt kiborítjuk a formából és szeleteljük.
Tippek, tapasztalatok:
A sütemény összeállítását kezdjük a forma bélelésével. Ezzel eltelik egy kis idő. Én azért nem készítettem el előre a krémet, nehogy megkössön idő előtt és nem tudom szépen a formába önteni. Nyugodtan rakjuk össze a formát előre, takarjuk le, hogy ne száradjon ki.
Torta formában is elkészíthető, a receptet itt találjátok:
https://trarita.blogspot.com/2018/11/makos-charlotte-torta-formaban.html
Hozzávalók a tésztához:
6 egész tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
6 gr ( fél csomag) sütőpor
sárgabaracklekvár
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy nagy méretű tepsit (gáztepsi / 30x30 vagy 35x35) kibélelünk sütőpapírral.
Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral. A lisztbe elkeverjük a sütőport, majd a tojásos masszához adjuk. Tepsibe öntjük, elsimítjuk, megsütjük, kihűtjük.
Egy őzgerinc vagy püspökkenyér formát kibélelünk sütőpapírral vagy folpackkal. A kihűlt tésztát vékony csíkokra vágjuk, majd kibéleljük vele a formát úgy, hogy minden egyes tészta közé lekvárt teszünk, ezzel "ragasztjuk" össze. Ezt megtöltjük a krémmel, ami a következő:
Hozzávalók a krémhez:
2 tojássárgája
2 dkg vaníliás puding
10 dkg porcukor
10 dkg darált mák
10 dkg kandírozott narancs
1,5 dl tej
2 dkg zselatin
4 dl habtejszín
A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, pudinggal, hozzáadjuk a tejet és sűrű krémmé főzzük. Még forrón belekeverjük a mákot, narancsot és kihűtjük.
A zselatint feloldjuk egy deci vízben, a tejszínt habbá verjük.
A kihűlt mákos krémhez keverjük a tejszínt. A zselatint langyosítjuk és ezt is a krémhez adjuk.
Ezzel a kérmmel megtöltjük a formát. Tetejére ismét lekvárral összeragasztott piskóta csíkokat teszünk.
Pár órára (4-5) hűtőbe tesszük. Ha jól lehűlt kiborítjuk a formából és szeleteljük.
Tippek, tapasztalatok:
A sütemény összeállítását kezdjük a forma bélelésével. Ezzel eltelik egy kis idő. Én azért nem készítettem el előre a krémet, nehogy megkössön idő előtt és nem tudom szépen a formába önteni. Nyugodtan rakjuk össze a formát előre, takarjuk le, hogy ne száradjon ki.
Torta formában is elkészíthető, a receptet itt találjátok:
https://trarita.blogspot.com/2018/11/makos-charlotte-torta-formaban.html
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)