Imádom a mandulát, bármilyen formában. Süti, csoki, akármi legyen. Most egy pár perc alatt elkészíthető finomságot hoztam, ami egy szép csomagolásban gasztroajándéknak is kitűnő.
Hozzávalók:
20 dkg mandula
15 dkg kristálycukor
1/2 dl víz
1 teáskanál őrölt fahéj vagy 1 teáskanál őrölt kardamom
1 csomag vaníliáscukor
A cukrot, vizet, fűszereket összeöntjük, beletesszük a mandulát, felforraljuk és folyamatosan keverjük. A cukor és a fűszerek szépen átjárják, bevonják a mandulát. Pár perc alatt a víz elpárolog és kikristályosodik. Ekkor egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire vagy deszkára öntjük és hagyjuk kihűlni. Ha ez megtörtént celofánzacskóba adagoljuk. Majd jól eldugjuk, ha ajándéknak szánjuk. Ha szem előtt van pillanatok alatt elfogy :D
Tramita Rita vagyok, Tatán lakom fiaimmal és a férjemmel. Óvodában dolgozom dadusként. Sokat tevékenykedem a konyhában, szeretem a kézműves munkákat is. Nagyanyámtól lestem el a konyhai munkálatok csínját-bínját :) Ő nagyon sokat sütött, nem volt olyan hétvége, hogy két három fajta sütemény ne lett volna a kamrában. Valószínű innen a szeretete az én sütögetéseimnek is. Találtok nálam mindenfélét, legyen az mézeskalács, étel, ital, lekvár, sütemény és egyebek.
Nyomtatás
2019. december 19., csütörtök
2019. december 13., péntek
Mogyoróvajas kekszek
Két napja készítettem el ezeket a csodás kekszeket. A mogyoróvajat szerettem volna elhasználni. Gluténmentes sütit kerestem, erre a receptre bukkantam, ezt ajánlották. Alig van velük munka. Gyúrod, formázod, sütöd, megeszed :) Kard Évától származik a recept, köszönet érte!
Hozzávalók:
25 dkg mogyoróvaj
25 dkg porcukor
5 dkg kukoricakeményítő
1 nagyobb méretű egész tojás
vanília
A sütőt előmelegítjük 170 fokosra.
Tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A hozzávalókat összegyúrjuk. Diónyi golyókat formázunk, tepsire tesszük, de távol egymástól, hisz sütés közben megnőnek. Tetejüket lenyomjuk, majd az előmelegített sütőben, légkeverésen megsütjük. Sütési idő kb. 15 perc, de ez sütőfüggő.
Csodás, roppanós kekszeket kapunk. Az ízük hasonlít a régi mogyorós csókokra, amit a búcsúkban, vásárokban lehetett kapni. Gyermekkorom idézi <3
Hozzávalók:
25 dkg mogyoróvaj
25 dkg porcukor
5 dkg kukoricakeményítő
1 nagyobb méretű egész tojás
vanília
A sütőt előmelegítjük 170 fokosra.
Tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A hozzávalókat összegyúrjuk. Diónyi golyókat formázunk, tepsire tesszük, de távol egymástól, hisz sütés közben megnőnek. Tetejüket lenyomjuk, majd az előmelegített sütőben, légkeverésen megsütjük. Sütési idő kb. 15 perc, de ez sütőfüggő.
Csodás, roppanós kekszeket kapunk. Az ízük hasonlít a régi mogyorós csókokra, amit a búcsúkban, vásárokban lehetett kapni. Gyermekkorom idézi <3
2019. december 9., hétfő
Puncs
Hosszú évekkel ezelőtt ittam először puncsot a bécsi adventi vásárban. Nagyon ízlett :) Nem is tudom, hogy a bögre miatt ittam vagy magáért a finomságért :D A bögréket azóta is nagy becsben őrzöm. Kerestem egy puncs receptet, elkészítettem és nagy sikere van azóta is. Nem csak a családomban, hanem a barátok, vendégeim körében is.
Hozzávalók:
egy üveg száraz vörösbor
egy csomag forralt bor fűszerkeverék
6-8 tojás sárgája
6-8 dl rostos narancslé
1/2-1 dl rum
25 dkg porcukor
A bort felforraljuk a fűszerkeverékkel.
A tojások sárgáját a porcukorral összekeverjük, majd vízgőz fölött sűrű krémmé főzzük, közben habverővel folyamatosan keverjük. Ez történhet kézi vagy gépi habverővel. Utóbbival könnyebb :) Ha már szépen besűrűsödött a masszánk levesszük a gőzről, hozzáadagoljuk a forralt bort, a narancslét végezetül a rumot. Jól elkeverjük és melegen, forrón fogyasztjuk.
Kitűnő vendégváró, gasztroajándék is lehet.
Hozzávalók:
egy üveg száraz vörösbor
egy csomag forralt bor fűszerkeverék
6-8 tojás sárgája
6-8 dl rostos narancslé
1/2-1 dl rum
25 dkg porcukor
A bort felforraljuk a fűszerkeverékkel.
A tojások sárgáját a porcukorral összekeverjük, majd vízgőz fölött sűrű krémmé főzzük, közben habverővel folyamatosan keverjük. Ez történhet kézi vagy gépi habverővel. Utóbbival könnyebb :) Ha már szépen besűrűsödött a masszánk levesszük a gőzről, hozzáadagoljuk a forralt bort, a narancslét végezetül a rumot. Jól elkeverjük és melegen, forrón fogyasztjuk.
Kitűnő vendégváró, gasztroajándék is lehet.
2019. november 13., szerda
Cseh túrós
Idestova 7 éve van nálam ez a recept, de hogy honnan...... no azt nem tudom :) De igazából ennél fontosabb az, hogy egy nagyon könnyen elkészíthető finom sütiről van szó.
Hozzávalók a tésztához: (bögre mérete lehet 2 illetve 3 dl)
1 bögre tej
1 cs sütőpor
2 bögre rétesliszt / sima liszt (nálam utóbbival készült)
1 tojás
1 bögre cukor
12,5 dkg vaj / margarin
Töltelékhez:
10 dkg cukor
2 dl tejföl
fél kg túró
1 cs vaníliás cukor
A sütőt előmelegítjük 180 fokosra, egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. Ennek a mérete attól függ, hogy mekkora adagot készítünk. (2 vagy 3 dl a bögre)
A vajat / margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást is.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd az előbbiekhez adjuk a bögre tejjel együtt.
Az egészet jól összekeverjük, majd tepsibe öntjük.
A töltelék hozzávalóit is összekeverjük, ráöntjük a tésztára.
Az előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Nálam a 2 dl-es bögrével készült, ahhoz a tepsi mérete 28 x 18 cm-es volt.
Hozzávalók a tésztához: (bögre mérete lehet 2 illetve 3 dl)
1 bögre tej
1 cs sütőpor
2 bögre rétesliszt / sima liszt (nálam utóbbival készült)
1 tojás
1 bögre cukor
12,5 dkg vaj / margarin
Töltelékhez:
10 dkg cukor
2 dl tejföl
fél kg túró
1 cs vaníliás cukor
A sütőt előmelegítjük 180 fokosra, egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. Ennek a mérete attól függ, hogy mekkora adagot készítünk. (2 vagy 3 dl a bögre)
A vajat / margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást is.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd az előbbiekhez adjuk a bögre tejjel együtt.
Az egészet jól összekeverjük, majd tepsibe öntjük.
A töltelék hozzávalóit is összekeverjük, ráöntjük a tésztára.
Az előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
2019. október 24., csütörtök
Tiramisu golyók
Ha nincs időd sütni, ha nincs kedved sütni, de mégis szeretnél valamit a családodnak nasinak, akkor ezt mindenképp készítsd el! :) Gyerekekkel is menni fog, hisz nagyon egyszerű. Évekkel ezelőtt már porondon volt nálunk, most ismét előszedtem a receptet. Nem látványos, de annál finomabb :)
Hozzávalók:
35 dkg darált háztartási keksz
3 evőkanál porcukor
2 csomag vaníliáscukor
25 dkg mascarpone
3 evőkanál főzött kávé
1-2 evőkanál rum (nálam amaretto likőr is került bele)
cukrozatlan kakaópor a forgatáshoz
A hozzávalókat összegyúrjuk. A masszából golyókat formázunk, átszitált kakaóporban megforgatjuk és kész is :) Egy két órára behűtjük, majd ott is tároljuk.
Hozzávalók:
35 dkg darált háztartási keksz
3 evőkanál porcukor
2 csomag vaníliáscukor
25 dkg mascarpone
3 evőkanál főzött kávé
1-2 evőkanál rum (nálam amaretto likőr is került bele)
cukrozatlan kakaópor a forgatáshoz
A hozzávalókat összegyúrjuk. A masszából golyókat formázunk, átszitált kakaóporban megforgatjuk és kész is :) Egy két órára behűtjük, majd ott is tároljuk.
2019. október 16., szerda
Töltött kelkáposzta
Minap feldobta a facebook emlékként ezt a receptet, amiről már el is feledkeztem. Mondjuk 6 év után naná :D :D Nem is teketóriáztam sokáig, beszereztem a hozzávalókat és elkészítettem. Nagyon finom lett, egyben a hús és a köret :)
Hozzávalók:
1 fej kelkáposzta (nálam 1 kg-os, ez két főre két nap, 2x2 étkezés volt)
60 dkg darált hús
kb. 30 dkg szeletelt bacon
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 egész tojás
só, bors, pirospaprika
aprított petrezselyem
A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, majd sós vízben, egyben megfőzzük. Ez nálam kb. fél óra volt. Ezután jól lecsepegtetjük róla a vizet és levelit lebontjuk. (lentebb látható a képen) A külső leveleket (amik igencsak szétfőnek) apróra vágjuk. A vöröshagymát felvágjuk, zsiradékon megdinszteljük. A húshoz adjuk az aprított kelkáposztaleveleket, a hagymát, tojást, fűszereket, petrezselymet és összedolgozzuk.
A töltelék egyharmadát ráhalmozzuk a kelkáposzta közepére, majd betakarjuk néhány levéllel. A maradék húst ráhalmozzuk erre a rétegre és ismét betakarjuk a levelekkel. Kívülről beburkoljuk a szeletelt baconnel, majd fóliával letakarva kb. 1,5 órán át 180 fokos sütőbe tesszük. A fóliát levesszük, megpirítjuk a szalonnát. Szeletelés előtt pihentetjük egy kicsit.
Tippek, tapasztalatok:
Én nem tettem tűzálló tálba a megtöltött kelt, lehet ezért, de egy kicsit roppanós lett a közepe. Felvágás után nem tetszett a torzsája, gondoltam ki kellett volna töltés előtt vágni, de akkor meg nincs tartása. Végül nem probléma utólag megoldani :) Mikor a tepsiről leszedtem kicsi vizet engedett, de ezt vagy leöntitek róla, vagy átteszitek egy másik tálra.
Eredeti recept: https://paleokonyham.blogspot.com/2013/10/toltott-kelkaposzta-paleo.html
Hozzávalók:
1 fej kelkáposzta (nálam 1 kg-os, ez két főre két nap, 2x2 étkezés volt)
60 dkg darált hús
kb. 30 dkg szeletelt bacon
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 egész tojás
só, bors, pirospaprika
aprított petrezselyem
A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, majd sós vízben, egyben megfőzzük. Ez nálam kb. fél óra volt. Ezután jól lecsepegtetjük róla a vizet és levelit lebontjuk. (lentebb látható a képen) A külső leveleket (amik igencsak szétfőnek) apróra vágjuk. A vöröshagymát felvágjuk, zsiradékon megdinszteljük. A húshoz adjuk az aprított kelkáposztaleveleket, a hagymát, tojást, fűszereket, petrezselymet és összedolgozzuk.
A töltelék egyharmadát ráhalmozzuk a kelkáposzta közepére, majd betakarjuk néhány levéllel. A maradék húst ráhalmozzuk erre a rétegre és ismét betakarjuk a levelekkel. Kívülről beburkoljuk a szeletelt baconnel, majd fóliával letakarva kb. 1,5 órán át 180 fokos sütőbe tesszük. A fóliát levesszük, megpirítjuk a szalonnát. Szeletelés előtt pihentetjük egy kicsit.
Tippek, tapasztalatok:
Én nem tettem tűzálló tálba a megtöltött kelt, lehet ezért, de egy kicsit roppanós lett a közepe. Felvágás után nem tetszett a torzsája, gondoltam ki kellett volna töltés előtt vágni, de akkor meg nincs tartása. Végül nem probléma utólag megoldani :) Mikor a tepsiről leszedtem kicsi vizet engedett, de ezt vagy leöntitek róla, vagy átteszitek egy másik tálra.
Eredeti recept: https://paleokonyham.blogspot.com/2013/10/toltott-kelkaposzta-paleo.html
2019. október 2., szerda
Diós kiflik
Szeretem az apró sütiket. Miért? Sokáig elállnak, szépek, mutatósak, finomak, jó velük elidőzni, jól esik egy csésze kávéhoz, egy csésze teához. Nekem mindegy, hogy töltött, töltetlen, diós, mákos, mandulás, lekváros, krémmel dúsított, mindegyikre vevő vagyok. Akárcsak Gombóc Artúr a csokikkal :D Sok diós kifli receptem van, mindegyikkel elégedett vagyok.
Hozzávalók:
35 dkg liszt
15 dkg darált dió
15 dkg porcukor (nálam barna volt)
20 dkg puha vaj
2 egész tojás
forgatáshoz vaníliás porcukor
A lisztben elkeverjük a porcukrot, diót. Hozzáadjuk a puha vajat, tojásokat és tésztát gyúrunk. Kb. fél órán át a hűtőben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokosra, tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A tésztából rudakat sodrunk, felvágjuk és kiflit formázunk. Tepsire tesszük és az előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Meleg vaníliás porcukorba forgatjuk. Ha kihűlt fémdobozban tároljuk.
2019. szeptember 25., szerda
Kókuszos isler
Egy újságban leltem rá erre a receptre, gondoltam kipróbálom. De milyen jól tettem! Nagy sikere volt, oly annyira, hogy egy hét alatt kétszer is el kellett készítenem.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
5 dkg kókuszreszelék
20 dkg puha vaj
1 egész tojás
A hozzávalókból tésztát készítünk, majd egy órán át a hűtőben pihentetjük.
Hozzávalók a töltelékhez:
2 dl tej
2 evőkanál liszt
15 dkg puha vaj
10-15 dkg porcukor (ízlés szerint, kóstoljátok)
5 dkg kókuszreszelék
Díszítéshez:
kb. 20 dkg étcsokoládé
2-3 evőkanál étolaj
kókuszreszelék
A tejben csomómentesre keverjük a lisztet majd sűrűre főzzük és kihűtjük.
A puha vajat habosra keverjük a porcukorral.
A kihűlt krémet összedolgozzuk a porcukros vajjal, majd hozzákeverjük a kókuszreszeléket is.
A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. Tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A lehűlt tésztát 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd korongokat szaggatunk. Tepsire tesszük és előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
A kihűlt korongokat kettesével összeragasztjuk a krémmel.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, olajjal hígítjuk.
Az islert csokiba mártjuk, szilikonos zsírpapírra tesszük, majd a hűtőben hagyjuk megdermedni.
Tippek, tapasztalatok:
Igazán egyszerű elkészíteni. A krémet nem sajnáltam a töltésnél, egy pici így is kimaradt.
A csokit dermedés előtt lehet díszíteni a kókusszal.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
5 dkg kókuszreszelék
20 dkg puha vaj
1 egész tojás
A hozzávalókból tésztát készítünk, majd egy órán át a hűtőben pihentetjük.
Hozzávalók a töltelékhez:
2 dl tej
2 evőkanál liszt
15 dkg puha vaj
10-15 dkg porcukor (ízlés szerint, kóstoljátok)
5 dkg kókuszreszelék
Díszítéshez:
kb. 20 dkg étcsokoládé
2-3 evőkanál étolaj
kókuszreszelék
A tejben csomómentesre keverjük a lisztet majd sűrűre főzzük és kihűtjük.
A puha vajat habosra keverjük a porcukorral.
A kihűlt krémet összedolgozzuk a porcukros vajjal, majd hozzákeverjük a kókuszreszeléket is.
A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. Tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A lehűlt tésztát 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd korongokat szaggatunk. Tepsire tesszük és előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
A kihűlt korongokat kettesével összeragasztjuk a krémmel.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, olajjal hígítjuk.
Az islert csokiba mártjuk, szilikonos zsírpapírra tesszük, majd a hűtőben hagyjuk megdermedni.
Tippek, tapasztalatok:
Igazán egyszerű elkészíteni. A krémet nem sajnáltam a töltésnél, egy pici így is kimaradt.
A csokit dermedés előtt lehet díszíteni a kókusszal.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)