Hetek óta tervben van ennek a csirkének az elkészítése, de mindig közbejött valami. A sót többször is megvásároltam, már hegyekben állt itthon 😁
Nem a megszokott "szép" képek tőlem, de maga az étel annál finomabb 😊😊 Az elkészült csirke színe sem látványos, de higgyétek el, az íze mennyei! Szaftos, omlós, vágni sem kellett, magától "jött" a hús.
A tálalásom is volt már szebb, gusztusosabb, de már nagyon éhesek voltunk 😃😋
Nagyon egyszerű az elkészítése, talán fél órát dolgozunk vele. Alapanyagok minimálisak.
Több receptet is megnéztem, ez nyerte el a tetszésemet. A videót Rákóczi Ferinél láttam.
https://www.youtube.com/watch?v=OQas6Cs5Mxo
kb. 2 kg-os csirke
2 kg durva szemű só
5-6 ág rozmaring
egy egész citrom
5-6 gerezd fokhagyma
teáskanálnyi őrölt kömény
2 dl víz
A sütőt előmelegítjük 200 fokosra.
A csirkét megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük.
A fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk, a rozmaringot is, majd a citromot és négybe vágjuk.
A sóban elkeverjük az őrölt köményt, 2-3 ág rozmaring leveleit. Hozzáadjuk a vizet és átkeverjük.
Egy tepsi aljába kb. 2 cm vastagon terítünk a sóból, majd a mellével ráfektetjük a csirkét. Bevonjuk, betapasztjuk a maradék sóval és mehet is a sütőbe 2 órára, 200 fokon.
Ha valaki pirosabban, sültebben szeretné, akkor a sókéreg lebontása után még visszateheti pirulni a csirkét.