Régebben sokat nézegettem ezt a receptet, aztán feledésbe merült. A minap a férjem sósról ábrándozott, gondoltam akkor meglepem vele. De jól tettem! :) Nagyon finom lett!
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
22 dkg vaj
2 dl tejföl
1 kávéskanál só
tetejére tojássárgája, reszeltsajt
A hozzávalókból tésztát készítünk és éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A tésztát kinyújtjuk 3-5 mm vastagra és korongokat készítünk egy kiszúró segítségével. A tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket megkenjük tojás sárgájával és a tésztakorongok felét megszórjuk sajttal.
Megsütjük, majd rácsra téve hűlni hagyjuk.
Hozzávalók a krémhez:
1 dl tejföl
1 tojássárgája
1 kávéskanál liszt
ízlés szerint só
10 dkg kihabosított vaj
5 dkg reszeltsalt
Szakállhoz kb. 10 dkg reszelt sajt
A tejfölben elkeverjük a tojássárgáját, lisztet és gőz fölött pár perc alatt sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
A vajat habosítjuk. A főzött krémet simára keverjük, hozzáadjuk a vajat, ízlés szerint sózzuk.
A kihűlt sima korongokat megtöltjük a krémmel úgy, hogy kicsi legyen a szélén is. Rátesszük a sajtos korongot és az oldalát reszelt sajtba forgatjuk, ez lesz a szakálla :)
Tippek, tapasztalatok:
Nekem kicsit vastagabbra sikerült nyújtanom a tésztát, de ezzel nem volt semmi gondom. Annyi a változás, hogy magasabbal lesznek a pogácsák.
Igen, jól látjátok, nem kell semmiféle sütőpor és egyebek használata. A vaj segít megoldani a könnyedségét, légiességét a tésztának. 4 cm átmérőjű kiszúróval dolgoztam, kb. 45 db lett belőle.
Aki szeretné tehet a krémbe pici pirospaprikát, borsot. De így natúr ízben is tökéletes lesz!!
Hűtőben, dobozba téve tároltam, hogy a sajt ne száradjon meg a szélén.
Tramita Rita vagyok, Tatán lakom fiaimmal és a férjemmel. Óvodában dolgozom dadusként. Sokat tevékenykedem a konyhában, szeretem a kézműves munkákat is. Nagyanyámtól lestem el a konyhai munkálatok csínját-bínját :) Ő nagyon sokat sütött, nem volt olyan hétvége, hogy két három fajta sütemény ne lett volna a kamrában. Valószínű innen a szeretete az én sütögetéseimnek is. Találtok nálam mindenfélét, legyen az mézeskalács, étel, ital, lekvár, sütemény és egyebek.
Nyomtatás
2018. március 28., szerda
2018. március 20., kedd
Brownie gluténmentesen
Gyermekem kérdezi: anyaaaaaa! valami jó kis brownie recepted van? De gluténmentesen szeretném :) Hát persze, hogy van! Anya megy és megpróbálja a jól bevált receptet átalakítani, méghozzá sikeresen :) Semmi extrát nem kellett csinálnom, csak a lisztet váltottam le. Megsütöttem fél adagot próbaképp, kihűlt, vágtam, kóstoltam és klassz lett :) Rá két napra pediglen a gyerekeim is elkészítették sikerrel, azt mondta szuper lett.
Hozzávalók:
4 egész tojás
30 dkg étcsoki
30 dkg cukor
10 dkg vaj
14 dkg Shar gluten free mix it universal
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy 20 x 30-as méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk.
Az étcsokit gőz fölött felolvasztjuk a 10 dkg vajjal, majd simára keverjük.
A 4 egész tojást habosra keverjük a cukorral. A felolvadt, langyos vajas csokit hozzákeverjük majd a lsiztet is belekeverjük, egyneművé dolgozzuk. Ezt a masszát a tepsibe simítjuk, majd kb. 30-35 perc alatt megsütjük. TŰPRÓBA!!! Nem minden sütő egyforma.
A megsült tésztát áttesszük a sütőpapírral együtt egy rácsra és kihűtjük.
Ha ez megtörtént felvágjuk, ízlés szerint fagyival vagy önmagában tálaljuk.
Tippek, tapasztalatok:
Elkészíthető sima liszttel is. A teteje repedezett lesz, ettől nem ijedjetek meg, nem befolyásol semmit. Ízlés szerint tehetünk a nyers tésztába darabolt csokit, diót, mandulát, aszalt gyümölcsöket, narancshéját, stb., stb. Vigyázzatok! Eteti magát :)
Aki nem ismerné a brownie-t ne ijedjen meg, egy sűrű, "ragacsos" tésztát kapunk sütés után.
Hozzávalók:
4 egész tojás
30 dkg étcsoki
30 dkg cukor
10 dkg vaj
14 dkg Shar gluten free mix it universal
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy 20 x 30-as méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk.
Az étcsokit gőz fölött felolvasztjuk a 10 dkg vajjal, majd simára keverjük.
A 4 egész tojást habosra keverjük a cukorral. A felolvadt, langyos vajas csokit hozzákeverjük majd a lsiztet is belekeverjük, egyneművé dolgozzuk. Ezt a masszát a tepsibe simítjuk, majd kb. 30-35 perc alatt megsütjük. TŰPRÓBA!!! Nem minden sütő egyforma.
A megsült tésztát áttesszük a sütőpapírral együtt egy rácsra és kihűtjük.
Ha ez megtörtént felvágjuk, ízlés szerint fagyival vagy önmagában tálaljuk.
Tippek, tapasztalatok:
Elkészíthető sima liszttel is. A teteje repedezett lesz, ettől nem ijedjetek meg, nem befolyásol semmit. Ízlés szerint tehetünk a nyers tésztába darabolt csokit, diót, mandulát, aszalt gyümölcsöket, narancshéját, stb., stb. Vigyázzatok! Eteti magát :)
Aki nem ismerné a brownie-t ne ijedjen meg, egy sűrű, "ragacsos" tésztát kapunk sütés után.
2018. március 15., csütörtök
Kossuth kiflik
Az ünnep tiszteletére elkészítettem ezt a sütit. Itt a messzeségben így emlékezem meg arról az államférfiról, aki a Batthyány-kormány pénzügyminisztere, a Honvédelmi Bizottmány elnöke, Magyarország kormányzó elnöke volt. A magyar szabadságharc szellemi vezére, aki megtestesíti az 1848-1849-es forradalmat és szabadságharcot Petőfivel és Széchenyivel együtt.
Az otthon köznemesi konyhához szokott Kossuth egyébként nem volt válogatós. Országjárásai során mindenütt jó szívvel fogadta, amivel kínálták, a szakácsok és vendéglősök pedig tiszteletük jeléül róla nevezték el, ami különösen ízlett neki. A Kossuth-kifli igazi kedvenc, népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy legenda is kötődik hozzá.
Könnyű elkészíteni, gyorsan megvan. Eredeti recept szerint mandulával készül, azt szerette legjobban Kossuth Lajos.
Anno a nagymamám is sokat sütötte, ő félholdaknak hívta.
Hozzávalók:
4 tojás
20 dkg porcukor
20 dkg liszt
20 dkg vaj
1/2 csomag sütőpor
vanília
citrom héja
10 dkg vagdalt mandula / dió
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy 20 x 30-as tepsit kibélelünk sütőpapírral. A mandulát / diót apróra vagdaljuk.
A tojások fehérjét habbá verjük.
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, vaníliával, reszelt citrom héjával, puha vajjal.
A lisztbe elkeverjük a sütőport és a masszához adjuk. Végül belekeverjük a tojások habját. Tepsibe öntjük, eloszlatjuk és a tetejét megszórjuk vagdalt mandulával vagy dióval. Kb. 30 perc alatt megsütjük TŰPRÓBA!!! Rácsra téve hűlni hagyjuk.
Amikor a tésztánk már hideg egy kör alakú kiszúróval "kifliket", félholdakat szaggatunk. Tetejét ízlés szerint megszórjuk porcukorral.
Az otthon köznemesi konyhához szokott Kossuth egyébként nem volt válogatós. Országjárásai során mindenütt jó szívvel fogadta, amivel kínálták, a szakácsok és vendéglősök pedig tiszteletük jeléül róla nevezték el, ami különösen ízlett neki. A Kossuth-kifli igazi kedvenc, népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy legenda is kötődik hozzá.
Könnyű elkészíteni, gyorsan megvan. Eredeti recept szerint mandulával készül, azt szerette legjobban Kossuth Lajos.
Anno a nagymamám is sokat sütötte, ő félholdaknak hívta.
Hozzávalók:
4 tojás
20 dkg porcukor
20 dkg liszt
20 dkg vaj
1/2 csomag sütőpor
vanília
citrom héja
10 dkg vagdalt mandula / dió
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy 20 x 30-as tepsit kibélelünk sütőpapírral. A mandulát / diót apróra vagdaljuk.
A tojások fehérjét habbá verjük.
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, vaníliával, reszelt citrom héjával, puha vajjal.
A lisztbe elkeverjük a sütőport és a masszához adjuk. Végül belekeverjük a tojások habját. Tepsibe öntjük, eloszlatjuk és a tetejét megszórjuk vagdalt mandulával vagy dióval. Kb. 30 perc alatt megsütjük TŰPRÓBA!!! Rácsra téve hűlni hagyjuk.
Amikor a tésztánk már hideg egy kör alakú kiszúróval "kifliket", félholdakat szaggatunk. Tetejét ízlés szerint megszórjuk porcukorral.
2018. március 13., kedd
Gyökérkenyér
Történet rém egyszerű, imádjuk a gyökérkenyeret :) Valószínűnek tartom, hogy a formájáról kapta a nevét. Elkészítése abszolút könnyű, alig van vele munka. És a végeredmény!!! Hmmmm, egy csoda!
Este bekevered, reggel megsütöd :)
Hozzávalók:
25 dkg kenyérliszt
25 dkg finomliszt
16 gr só
3,5 gr szárított élesztő
4 dl víz
A hozzávalókat egy tálba tesszük, fakanállal összekeverjük, letakarjuk és 10-12 órán át pihentetjük. Lágy tésztát kapunk. Amikor letelt az idő, jól belisztezett deszkára borítjuk a tésztát és két részre osztjuk. Mindkettőt rúddá formázzuk (feltekerjük, mint a bejglit), megcsavarjuk párszor (mintha ruhát csavarnánk) és papírral bélelt tepsire tesszük. Ismét pihenő idő jön egy órán át.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra, majd a pihentetett tésztát betesszük és 30-40 perc alatt megsütjük.
Amikor összekeverjük az alapanyagokat nem kell sima tésztát készíteni! Csak átkutyuljuk és kész is A képen lévő kenyeret tovább sikerült pihentetnem, 18 órát állt. De semmi gond nem volt vele.
A sülés alatt két-három alkalommal jégkockákat dobáltam be a sütő aljába. Így gőz keletkezett, nem kellett tálba vizet tenni, azzal kínlódni, hogy nehogy összeégessem a kezem.
Alsó felső sütést használtam, villanysütőm van. A tészta egyenletes hőmérsékleten pihenjen!
Igazán laktató kenyeret kapunk, mondta is a férjem, hogy alig bírta megenni, igaz egy jó kis szendvicset rakott össze majd fél kenyérkéből.
Annyit még el kell árulnom, hogy frissen az igazi! Akkor jó ropogós, bár másnap is zokszó nélkül meg lehet enni.
Este bekevered, reggel megsütöd :)
Hozzávalók:
25 dkg kenyérliszt
25 dkg finomliszt
16 gr só
3,5 gr szárított élesztő
4 dl víz
A hozzávalókat egy tálba tesszük, fakanállal összekeverjük, letakarjuk és 10-12 órán át pihentetjük. Lágy tésztát kapunk. Amikor letelt az idő, jól belisztezett deszkára borítjuk a tésztát és két részre osztjuk. Mindkettőt rúddá formázzuk (feltekerjük, mint a bejglit), megcsavarjuk párszor (mintha ruhát csavarnánk) és papírral bélelt tepsire tesszük. Ismét pihenő idő jön egy órán át.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra, majd a pihentetett tésztát betesszük és 30-40 perc alatt megsütjük.
Tippek, tapasztalatok:
Amikor összekeverjük az alapanyagokat nem kell sima tésztát készíteni! Csak átkutyuljuk és kész is A képen lévő kenyeret tovább sikerült pihentetnem, 18 órát állt. De semmi gond nem volt vele.
A sülés alatt két-három alkalommal jégkockákat dobáltam be a sütő aljába. Így gőz keletkezett, nem kellett tálba vizet tenni, azzal kínlódni, hogy nehogy összeégessem a kezem.
Alsó felső sütést használtam, villanysütőm van. A tészta egyenletes hőmérsékleten pihenjen!
Igazán laktató kenyeret kapunk, mondta is a férjem, hogy alig bírta megenni, igaz egy jó kis szendvicset rakott össze majd fél kenyérkéből.
Annyit még el kell árulnom, hogy frissen az igazi! Akkor jó ropogós, bár másnap is zokszó nélkül meg lehet enni.
Egyik felébe formázás előtt általam készített aszalt paradicsomot tettem, amit felvágtam kisebb darabkákra. Tehetünk bele olívabogyót, magokat, pirított hagymát is. Kinek mi tetszik, mit szeret.
Aszalt paradicsom recept:
Gyökérkenyér recept Gabojszától van:
2018. március 8., csütörtök
Piskótarolád gluténmentesen
Próbálkozom, próbálkozom :) Most épp egy piskótatekercset sütöttem, ami fantasztikus lett. Nem is gondoltam volna! Az eredeti recept rizslisztet ír a hozzávalóknál, de én azt nem szeretem, nekem nem jön be. Száraz, fojtós a tészta tőle. Itt és most kérek bocsánatot attól, aki szereti! Szóval készítettem egy fél adagot próbaképp, ami nagyon finom lett. Mintha nem is gluténmentes lisztből készült volna.
Hozzávalók:
6 tojás
12 dkg barna cukor vagy porcukor
12 dkg Schar gluteen free mix it! universal liszt
fél kávéskanál szódabikarbóna
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy kb. 30 x 35-ös tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből habot verünk.
A sárgájákat habosra keverjük a cukorral. Ehhez hozzáadjuk a szódás lisztet. Simára keverjük. Finoman elvegyítjük a tojások habját a masszában. Tepsibe öntjük, elsimítjuk és megsütjük.
A sütési idő nálam kb. 20 perc volt, de ez sütőfüggő!!! Tűpróbát alkalmazzatok. Vagy ha a tenyerünket ráhelyezzük a tészta tetejére és nem szivacsos, nem nyomódik be akkor már jó.
Amíg a tészta sül levágunk egy darab sütőpapírt, ezen tekerjük fel a tésztát.
A megsült piskótát ráfordítjuk a kiterített papírra, amin sült azt lehúzzuk róla, majd feltekerjük. Rácson hűlni hagyjuk. Ha ez megtörtént kicsomagoljuk és ízlés szerint lekvárral megkenjük.
Tippek, tapasztalatok:
Sajnos elfelejtettem lefotózni a feltekerés módszerét, de remélem értitek, hogy hogy gondolom :)
Soha nem konyharuhára teszem a tésztát, pláne nem porcukrosra. A meleg hatására az elolvad, ragacsos lesz, lejön a piskóta külseje. Nem szeretem :) Mindenféle roládnak valót így tekerek fel.
Rá a kiterített papírra és azzal együtt felcsavarom. Kihűl, kicsomagolom a papírból és kész.
Jelen esetben két lekvárral kentem meg a tésztát, ami saját készítésű sárgabarack és szilvalekvár.
Hozzávalók:
6 tojás
12 dkg barna cukor vagy porcukor
12 dkg Schar gluteen free mix it! universal liszt
fél kávéskanál szódabikarbóna
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy kb. 30 x 35-ös tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből habot verünk.
A sárgájákat habosra keverjük a cukorral. Ehhez hozzáadjuk a szódás lisztet. Simára keverjük. Finoman elvegyítjük a tojások habját a masszában. Tepsibe öntjük, elsimítjuk és megsütjük.
A sütési idő nálam kb. 20 perc volt, de ez sütőfüggő!!! Tűpróbát alkalmazzatok. Vagy ha a tenyerünket ráhelyezzük a tészta tetejére és nem szivacsos, nem nyomódik be akkor már jó.
Amíg a tészta sül levágunk egy darab sütőpapírt, ezen tekerjük fel a tésztát.
A megsült piskótát ráfordítjuk a kiterített papírra, amin sült azt lehúzzuk róla, majd feltekerjük. Rácson hűlni hagyjuk. Ha ez megtörtént kicsomagoljuk és ízlés szerint lekvárral megkenjük.
Tippek, tapasztalatok:
Sajnos elfelejtettem lefotózni a feltekerés módszerét, de remélem értitek, hogy hogy gondolom :)
Soha nem konyharuhára teszem a tésztát, pláne nem porcukrosra. A meleg hatására az elolvad, ragacsos lesz, lejön a piskóta külseje. Nem szeretem :) Mindenféle roládnak valót így tekerek fel.
Rá a kiterített papírra és azzal együtt felcsavarom. Kihűl, kicsomagolom a papírból és kész.
Jelen esetben két lekvárral kentem meg a tésztát, ami saját készítésű sárgabarack és szilvalekvár.
2018. március 6., kedd
Kókuszgolyó - popcake / sütinyalóka
A hólabda nevezetű sütemény írásánál megígértem, hogy visszatérek a maradékok felhasználásához. Amikor krémes sütit készítek és szeletelésnél a szélek megmaradnak azokat lefagyasztom. Természetesen lehet rögtön is készíteni, nem kell gyűjtögetni, fagyasztgatni. Ha kellő mennyiségű összejön, abból golyókat készítek. Ez lehet kókuszgolyó is, sütinyalóka is. A sütinyalóka mutatós nasija lehet egy szülinapi, névnapi bulinak, óvodai -iskolai vagy bármilyen rendezvénynek. Gyerekekkel is készíthetjük, jó kis móka :D Az összeállítása nem bonyolult, a dekorációval megy el egy kis idő. Itt csak a képzeletünk szab határt, nagyon sok lehetőség tárul elénk. Elkészíthető darált kekszből is, amit tetszés szerint ízesíthetünk. Lásd a jól bevált keksztekercs alapot. Ha krémes sütik szélét használjuk ott kész ízbombát kapunk, főleg ha többfélét gyúrunk össze.
Hozzávalók:
sütemény szélek, maradékok
ha szükséges a massza lazításához lekvár vagy stabilizálásához darált keksz
ízlés szerint főzött kávé, lekvár, rum, kakaópor /porcukor, ha valakinek nemelég édes/
díszítéshez:
kókuszreszelék, csokidara, darált keksz, aprított mogyoró, színes cukor, olvasztott csoki
saslikpálca félbevágva
A megmaradt sütiszéleket összegyúrjuk. Ízesíthetjük lekvárra, rummal, kakaóporral, főzött kávéval. Ha túl lágy a masszánk darált kekszet adhatunk hozzá. Lényeg, hogy egy stabil masszát kapjunk, hogy a pálca jól megálljon benne. A masszát kóstoljuk meg, ha szükséges ilyenkor még ízesíthetjük.
Az alapból golyókat formázunk a számunkra megfelelő méretben. A saslikpálcát félbevágjuk, minden egyes darabba pálcát szúrunk, majd lehűtjük. Megfelel a hűtő is, de akár fagyasztóba is betehetjük, ott gyorsítunk a folyamaton. Amíg hűl előkészülünk. Felolvasztunk gőz fölött csokoládét, pici étolajjal hígítjuk.A lehűlt masszát olvasztott csokiba mártjuk, lecsöpögtetjük és szilikonos sütőpapírral tesszük. Ha egy kicsit megkötött a csoki megszórhatjuk kókuszreszelékkel, színes szórócukorral, csokidarával. Ha a bevonat megszilárdult forró vízbe mártott késsel az alját körbevágjuk, tetszés szerint szalaggal díszítjük a pálcákat. Hűtőben tároljuk.
Ezekből a masszákból "sima" golyókat is készíthetünk, majd beforgatjuk ízlés szerint darált dióba, csokireszelékbe, aprított - pirított mogyoróba, mandulába, darált kekszbe, kókuszreszelékbe.
Tippek, tapasztalatok:
Készíthetünk puncs szeletet is vagy tortát. Ha nagyobb mennyiségű maradékunk van a masszát ízesítés után két piskótalap közé is betölthetjük. Az alsó lapot megkenjük barack vagy eper lekvárral, megtöltjük a masszával, elsimítjuk. Ennek a tetejét is megkenjük lekvárral, majd ráhelyezzük a másik piskóta lapot. Lenyomkodjuk egy tespi vagy tálca segítségével, hogy egyenletes felületet kapjunk. Tetejét bevonjuk színezett cukormázzal. Cukormázakat lehet készen is kapni vagy magunk is előállíthatjuk. De bevonhatjuk csokival vagy meghintjük porcukorral. Bár valójában cukormázzal az igazi :)
Klassz cukormáz receptet részletes leírással itt találtok:
http://citromhab.blogspot.hu/2014/05/fondant-fozese.html
Hozzávalók:
sütemény szélek, maradékok
ha szükséges a massza lazításához lekvár vagy stabilizálásához darált keksz
ízlés szerint főzött kávé, lekvár, rum, kakaópor /porcukor, ha valakinek nemelég édes/
díszítéshez:
kókuszreszelék, csokidara, darált keksz, aprított mogyoró, színes cukor, olvasztott csoki
saslikpálca félbevágva
A megmaradt sütiszéleket összegyúrjuk. Ízesíthetjük lekvárra, rummal, kakaóporral, főzött kávéval. Ha túl lágy a masszánk darált kekszet adhatunk hozzá. Lényeg, hogy egy stabil masszát kapjunk, hogy a pálca jól megálljon benne. A masszát kóstoljuk meg, ha szükséges ilyenkor még ízesíthetjük.
Az alapból golyókat formázunk a számunkra megfelelő méretben. A saslikpálcát félbevágjuk, minden egyes darabba pálcát szúrunk, majd lehűtjük. Megfelel a hűtő is, de akár fagyasztóba is betehetjük, ott gyorsítunk a folyamaton. Amíg hűl előkészülünk. Felolvasztunk gőz fölött csokoládét, pici étolajjal hígítjuk.A lehűlt masszát olvasztott csokiba mártjuk, lecsöpögtetjük és szilikonos sütőpapírral tesszük. Ha egy kicsit megkötött a csoki megszórhatjuk kókuszreszelékkel, színes szórócukorral, csokidarával. Ha a bevonat megszilárdult forró vízbe mártott késsel az alját körbevágjuk, tetszés szerint szalaggal díszítjük a pálcákat. Hűtőben tároljuk.
Ezekből a masszákból "sima" golyókat is készíthetünk, majd beforgatjuk ízlés szerint darált dióba, csokireszelékbe, aprított - pirított mogyoróba, mandulába, darált kekszbe, kókuszreszelékbe.
Tippek, tapasztalatok:
Készíthetünk puncs szeletet is vagy tortát. Ha nagyobb mennyiségű maradékunk van a masszát ízesítés után két piskótalap közé is betölthetjük. Az alsó lapot megkenjük barack vagy eper lekvárral, megtöltjük a masszával, elsimítjuk. Ennek a tetejét is megkenjük lekvárral, majd ráhelyezzük a másik piskóta lapot. Lenyomkodjuk egy tespi vagy tálca segítségével, hogy egyenletes felületet kapjunk. Tetejét bevonjuk színezett cukormázzal. Cukormázakat lehet készen is kapni vagy magunk is előállíthatjuk. De bevonhatjuk csokival vagy meghintjük porcukorral. Bár valójában cukormázzal az igazi :)
Klassz cukormáz receptet részletes leírással itt találtok:
http://citromhab.blogspot.hu/2014/05/fondant-fozese.html
2018. március 5., hétfő
Hólabda / csokilabda
A jó öreg hólabda :) Istenem, de szerettük a tesómmal! A nagymamám rengeteget sütötte. Eljött az idő, amikor már magam is készítettem. Legelőször lányként a szalagavatómra. Aztán a családnak, nem kevés alkalommal. Gyerekeim is imádják, a férjem is. Hétvégén előkaptam a receptet és meg is sütöttem. Ette a férjem és azt mondta, hogy először a szalagavatónkon evett ilyet és már akkor is ízlett neki. Egy szép emlék marad :) Igen, osztálytársak voltunk négy évig, azóta is együtt vagyunk, idestova 28 éve. Repül az idő! :D
Nos, most nem csak az "igazi" hólabdát készítettem el, hanem a tészta egy részét kakaós krémmel, kívülről csokival és mogyoróval is. Mesés!!
Hozzávalók a tésztához:
4 egész tojás
4 evőkanál forróvíz
12,5 dkg liszt
12,5 dkg porcukor
1 evőkanál kakaópor
1/2 csomag sütőpor
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy 20 x 30-as tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tojások fehérjéből habot készítünk.
A tojások sárgáját a porcukorral és a forróvízzel habosra keverjük, világos, sűrű masszát kapunk.
A lisztben elkeverjük a kakaóport és a sütőport.
A cukros - sárgájás masszához keverjük a kakaós - sütőporos - lisztes keveréket. A fehérjét óvatosan belekeverjük és az előmelegített sütőben megsütjük.
Rácsra téve hűlni hagyjuk.
Hozzávalók a krémhez:
6 dl tej
6 púpos evőkanál liszt
25 dkg vaj
15-20 dkg porcukor (ízlés szerint)
kakaópor
Díszítéshez:
kókuszreszelék
csokoládé
Kevés tejben simára keverjük a lisztet, hozzáadjuk a többi folyadékot is és sűrű krémet főzünk. Hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük a porcukorral. A kihűlt tejes alapot összekeverjük a vajas krémmel.
A kihűlt tésztát félbevágjuk, megkenjük a krém egy részével. Hűtőbe tesszük és két-három óra alatt lehűtjük. Ha ez megtörtént egy kerek kiszúróval korongokat szaggatunk a tésztából.
Ezeket a kis "labdákat" kívülről körbe kenjük krémmel, majd kókuszreszelékbe forgatjuk. Ha elkészítettük az összes korongot a tetejüket olvasztott csokival bevonjuk.
Sokan más módszerrel készítik a hólabdát. Anno a nagymamám is egyesével szaggatta, töltötte a tésztát. De ha van rá egyszerűbb megoldás, akkor miért is ne alkalmaznánk?
Nos, most nem csak az "igazi" hólabdát készítettem el, hanem a tészta egy részét kakaós krémmel, kívülről csokival és mogyoróval is. Mesés!!
Hozzávalók a tésztához:
4 egész tojás
4 evőkanál forróvíz
12,5 dkg liszt
12,5 dkg porcukor
1 evőkanál kakaópor
1/2 csomag sütőpor
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy 20 x 30-as tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tojások fehérjéből habot készítünk.
A tojások sárgáját a porcukorral és a forróvízzel habosra keverjük, világos, sűrű masszát kapunk.
A lisztben elkeverjük a kakaóport és a sütőport.
A cukros - sárgájás masszához keverjük a kakaós - sütőporos - lisztes keveréket. A fehérjét óvatosan belekeverjük és az előmelegített sütőben megsütjük.
Rácsra téve hűlni hagyjuk.
Hozzávalók a krémhez:
6 dl tej
6 púpos evőkanál liszt
25 dkg vaj
15-20 dkg porcukor (ízlés szerint)
kakaópor
Díszítéshez:
kókuszreszelék
csokoládé
Kevés tejben simára keverjük a lisztet, hozzáadjuk a többi folyadékot is és sűrű krémet főzünk. Hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük a porcukorral. A kihűlt tejes alapot összekeverjük a vajas krémmel.
A kihűlt tésztát félbevágjuk, megkenjük a krém egy részével. Hűtőbe tesszük és két-három óra alatt lehűtjük. Ha ez megtörtént egy kerek kiszúróval korongokat szaggatunk a tésztából.
Ezeket a kis "labdákat" kívülről körbe kenjük krémmel, majd kókuszreszelékbe forgatjuk. Ha elkészítettük az összes korongot a tetejüket olvasztott csokival bevonjuk.
Tippek, tapasztalatok:
Sokan más módszerrel készítik a hólabdát. Anno a nagymamám is egyesével szaggatta, töltötte a tésztát. De ha van rá egyszerűbb megoldás, akkor miért is ne alkalmaznánk?
Egyben betöltöm a tésztát, nem kell annyit pepecselni vele. Ha lehűlt (itt akár a fagyasztóba is betehetjük, az még gyorsabb, nekem is ott volt egy órát) csak kiszúrjuk és körbe kell kenni.
Most a krém felét kakaóztam, amint azt a képeken is látjátok. Azokat a kis korongokat csokidarába és pirított tört mogyoróba forgattam. Egy sütiből többet :) Elkápráztathatjuk a családot, vendégeinket. Nagyon finom volt így is. Ebből az adagból 24 db süti lett, 4,5 cm átmérőjű kiszúróval.
A leeső tésztából készíthetünk kókuszgolyókat, vagy ha kevésnek találjátok le is lehet fagyasztani, összegyűjteni több süti széleit. Így szoktam magam is.A leeső részekből teszek egy másik posztot :)
Egy alkalommal négyszögletes formára vágtam, na mondanom sem kell, hogy soha többet! :D Csinos, látványos, de macerás.
Most a krém felét kakaóztam, amint azt a képeken is látjátok. Azokat a kis korongokat csokidarába és pirított tört mogyoróba forgattam. Egy sütiből többet :) Elkápráztathatjuk a családot, vendégeinket. Nagyon finom volt így is. Ebből az adagból 24 db süti lett, 4,5 cm átmérőjű kiszúróval.
A leeső tésztából készíthetünk kókuszgolyókat, vagy ha kevésnek találjátok le is lehet fagyasztani, összegyűjteni több süti széleit. Így szoktam magam is.A leeső részekből teszek egy másik posztot :)
Egy alkalommal négyszögletes formára vágtam, na mondanom sem kell, hogy soha többet! :D Csinos, látványos, de macerás.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)