Az ünnep tiszteletére elkészítettem ezt a sütit. Itt a messzeségben így emlékezem meg arról az államférfiról, aki a Batthyány-kormány pénzügyminisztere, a Honvédelmi Bizottmány elnöke, Magyarország kormányzó elnöke volt. A magyar szabadságharc szellemi vezére, aki megtestesíti az 1848-1849-es forradalmat és szabadságharcot Petőfivel és Széchenyivel együtt.
Az otthon köznemesi konyhához szokott Kossuth egyébként nem volt válogatós. Országjárásai során mindenütt jó szívvel fogadta, amivel kínálták, a szakácsok és vendéglősök pedig tiszteletük jeléül róla nevezték el, ami különösen ízlett neki. A Kossuth-kifli igazi kedvenc, népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy legenda is kötődik hozzá.
Könnyű elkészíteni, gyorsan megvan. Eredeti recept szerint mandulával készül, azt szerette legjobban Kossuth Lajos.
Anno a nagymamám is sokat sütötte, ő félholdaknak hívta.
Hozzávalók:
4 tojás
20 dkg porcukor
20 dkg liszt
20 dkg vaj
1/2 csomag sütőpor
vanília
citrom héja
10 dkg vagdalt mandula / dió
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy 20 x 30-as tepsit kibélelünk sütőpapírral. A mandulát / diót apróra vagdaljuk.
A tojások fehérjét habbá verjük.
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, vaníliával, reszelt citrom héjával, puha vajjal.
A lisztbe elkeverjük a sütőport és a masszához adjuk. Végül belekeverjük a tojások habját. Tepsibe öntjük, eloszlatjuk és a tetejét megszórjuk vagdalt mandulával vagy dióval. Kb. 30 perc alatt megsütjük TŰPRÓBA!!! Rácsra téve hűlni hagyjuk.
Amikor a tésztánk már hideg egy kör alakú kiszúróval "kifliket", félholdakat szaggatunk. Tetejét ízlés szerint megszórjuk porcukorral.
Tramita Rita vagyok, Tatán lakom fiaimmal és a férjemmel. Óvodában dolgozom dadusként. Sokat tevékenykedem a konyhában, szeretem a kézműves munkákat is. Nagyanyámtól lestem el a konyhai munkálatok csínját-bínját :) Ő nagyon sokat sütött, nem volt olyan hétvége, hogy két három fajta sütemény ne lett volna a kamrában. Valószínű innen a szeretete az én sütögetéseimnek is. Találtok nálam mindenfélét, legyen az mézeskalács, étel, ital, lekvár, sütemény és egyebek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése