Egy újabb gluténmentes recept. Klassz tésztája van, jó vele dolgozni. A színe szép sárga a kukoricaliszttől. Frissen még nagyon törékeny, de ha dobozban áll szépen megpuhul, összeérnek az ízek. Amit még fontos megemlítenem, hogy nagyon finom :)
Hozzávalók:
20 dkg kukoricaliszt
5 dkg porcukor
késhegynyi szódabikarbóna
vanília (cukor, rúd, aroma)
10 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
1 evőkanál tejföl
2 evőkanál hideg víz
töltéshez tetszés szerinti lekvár
A száraz anyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk a nedveseket is és tésztát gyúrunk. Hűtőbe tesszük jó fél órára.
A sütőt előmelegítjük 150 fokra, tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra és kiszaggatjuk. Tepsire tesszük és kb. 10 perc alatt megsütjük. (ez az idő sütőfüggő!!!)
A megsült linzereket rácsra téve hűlni hagyjuk, majd lekvárral "összeragasztjuk".
Tippek, tapasztalatok:
Az eredeti recept 1,5 teáskanál útifüvet ír még a tésztába, de nekem nem volt, ezért kihagytam. Így is tökéletes. Bár őszintén szólva nem tudom min javít az útifű :)
Tramita Rita vagyok, Tatán lakom fiaimmal és a férjemmel. Óvodában dolgozom dadusként. Sokat tevékenykedem a konyhában, szeretem a kézműves munkákat is. Nagyanyámtól lestem el a konyhai munkálatok csínját-bínját :) Ő nagyon sokat sütött, nem volt olyan hétvége, hogy két három fajta sütemény ne lett volna a kamrában. Valószínű innen a szeretete az én sütögetéseimnek is. Találtok nálam mindenfélét, legyen az mézeskalács, étel, ital, lekvár, sütemény és egyebek.
Nyomtatás
2019. június 12., szerda
2019. június 11., kedd
Mandulás linzer gluténmentesen
Közvetlen családomban nincs gluténérzékeny, a fiam barátnőjének szoktam sütni, főzni. Volt már süti, pékáru, étel, nem okoztam még csalódást vele :) Sőt! Nagyon sok minden nekünk is ízlett. Jöjjön egy mandulás linzer.
Hozzávalók:
15 dkg mandulaliszt
35 dkg gluténmentes süteményliszt (nálam schar mix it universal)
15 dkg porcukor
15 dkg vaj
2 tojássárgája
1 csomag sütőpor
citrom reszelt héja
2 evőkanál tejföl
töltéshez ízlés szerint lekvár
A hozzávalókból tésztát készítünk és egy órán át a hűtőben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokosra, tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A tésztát kinyújtjuk, kb. 3-4 mm vastagságúra és kiszaggatjuk, minden másodiknak a közepét is. Tepsire tesszük, megsütjük, kb. 10 perc alatt. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
A linzereket tetszés szerinti lekvárral összeragasztjuk, megszórjuk porcukorral és pár órát érni hagyjuk.
Hozzávalók:
15 dkg mandulaliszt
35 dkg gluténmentes süteményliszt (nálam schar mix it universal)
15 dkg porcukor
15 dkg vaj
2 tojássárgája
1 csomag sütőpor
citrom reszelt héja
2 evőkanál tejföl
töltéshez ízlés szerint lekvár
A hozzávalókból tésztát készítünk és egy órán át a hűtőben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokosra, tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A tésztát kinyújtjuk, kb. 3-4 mm vastagságúra és kiszaggatjuk, minden másodiknak a közepét is. Tepsire tesszük, megsütjük, kb. 10 perc alatt. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
A linzereket tetszés szerinti lekvárral összeragasztjuk, megszórjuk porcukorral és pár órát érni hagyjuk.
Fokhagymás garnéla pirítóssal
Nem tudom megmondani az okát, de a tengeri herkentyűktől sokáig tartottam. Halakat mindenféle formában megeszem. Aztán jó egy évvel ezelőtt gondoltam egyet és egy street food fesztiválon megkóstoltam a garnélát. Húh... nagyon finom! Ebben a formában többször készítettem már, nagyon gyorsan meg is van és alig kell alapanyag.
Hozzávalók: (2-3 főre)
25 dkg tisztított garnéla
ízlés szerint 3-4 gerezd fokhagyma reszelve
sütéshez vaj
egy csokor petrezselyem aprítva
só, bors
bagett
A bagettet szeleteljük, majd pici vajon átpirítjuk.
Serpenyőben 2-3 evőkanál vajban elkezdjük pirítani a fokhagymát, majd rádobjuk a garnélákat. 2-3 pecet mindkét oldalán átsütjük. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük petrezselyemmel, átforgatjuk. Azonnal tálaljuk, a pirított bagettel fogyasztjuk.
Kínálhatjuk ebédre, vacsorára. Tökéletes minden alkalomra :)
Hozzávalók: (2-3 főre)
25 dkg tisztított garnéla
ízlés szerint 3-4 gerezd fokhagyma reszelve
sütéshez vaj
egy csokor petrezselyem aprítva
só, bors
bagett
A bagettet szeleteljük, majd pici vajon átpirítjuk.
Serpenyőben 2-3 evőkanál vajban elkezdjük pirítani a fokhagymát, majd rádobjuk a garnélákat. 2-3 pecet mindkét oldalán átsütjük. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük petrezselyemmel, átforgatjuk. Azonnal tálaljuk, a pirított bagettel fogyasztjuk.
Kínálhatjuk ebédre, vacsorára. Tökéletes minden alkalomra :)
2019. június 4., kedd
Spenótos ricottás palacsinta
Nagyon szeretem ezt a párosítást. Spenót mindenféle formában jöhet :) Minap tészta formában terveztem elkészíteni, de szmebe jött velem ez a palacsinta és muszéj volt elkészítenem. Finom, mutatós.
Hozzávalók:
kb. 8-10 db palacsinta
töltelék:
25 dkg spenót (friss vagy fagyasztott)
25 dkg ricotta
ízlés szerint só, bors, fokhagyma
öntet:
3 dl natúr vagy görög joghurt (sűrű legyen!)
1 egész tojás
ízlés szerint só, bors
Hozzávalók:
kb. 8-10 db palacsinta
töltelék:
25 dkg spenót (friss vagy fagyasztott)
25 dkg ricotta
ízlés szerint só, bors, fokhagyma
öntet:
3 dl natúr vagy görög joghurt (sűrű legyen!)
1 egész tojás
ízlés szerint só, bors
tetejére reszelt sajt
Palacsintát készítünk, mindenki a maga jól bevált receptjét. Kb. 8-10 db-ra lesz szükség.
A spenótot forró vízben pár perc alatt előfőzzük, majd hideg vízbe tesszük. Ezután alaposan kinyomkodjuk. Hozzűadjuk a ricottát, sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük.
A joghurtba elkeverjük az egész tojást, sózzuk, borsozzuk.
A sajtot lereszeljük.
24 cm-es átmérőjü tortaformát kibélelünk papírral.
A kihűlt palacsintákat megtöltjük a spenótos - ricottás masszával. A formát kibéleljük, kinek milyen formában tetszik. Ha kész vagyunk a tetejére öntjük a fűszeres joghurtot, megszórjuk a reszelt sajttal.
Előmelegített, 180-200 fokos sütőben megsütjük, míg a sajt szépen megolvad, aranby színű lesz.
Tippek, tapasztalatok:
Nálam az elkészülés után pár órát a hútőben pihent, mert csak vacsorára sütöttem meg.
Tökéletes magában, de akár köretként is tálalhatjuk.
Epres sajttorta pohárban
Egy sütés nélküli desszertet hoztam nektek. Gyors elkészítés után már csak le kell hűteni és fogyasztható is. Nálunk nagy sikere volt :)
Hozzávalók:
20 dkg keksz apró darabokra törve
10 dkg olvasztott vaj
25 dkg mascarpone
ízlés szerint porcukor (2-3 evőkanál)
2 dl tejszín
vanília
kb. 50 dkg eper
A kekszet összetörjük, majd az olvasztott vajjal átkeverjük. Nem baj, ha darabos, nem homogén!
Az epret tisztítjuk, felét leturmixoljuk. A másik felét felvágjuk és összekeverjük.
A tejszínt habbá verjük. A mascarponet kikeverjük a porcukorral, majd a tejszínt is hozzáadjuk.
Poharakba rétegezzük a hozzávalókat, majd behűtjük.
Tippek, tapasztalatok:
Ízlés szerint más gyümölccsel is elkészíthető ez a pohár desszert. Legyen az málna, áfonya, szeder. Akinek nem elég édes a gyümölcs, az cukrozhatja.
Nálam ebből az adagból 6 pohárnyi finomság lett.
Hozzávalók:
20 dkg keksz apró darabokra törve
10 dkg olvasztott vaj
25 dkg mascarpone
ízlés szerint porcukor (2-3 evőkanál)
2 dl tejszín
vanília
kb. 50 dkg eper
A kekszet összetörjük, majd az olvasztott vajjal átkeverjük. Nem baj, ha darabos, nem homogén!
Az epret tisztítjuk, felét leturmixoljuk. A másik felét felvágjuk és összekeverjük.
A tejszínt habbá verjük. A mascarponet kikeverjük a porcukorral, majd a tejszínt is hozzáadjuk.
Poharakba rétegezzük a hozzávalókat, majd behűtjük.
Tippek, tapasztalatok:
Ízlés szerint más gyümölccsel is elkészíthető ez a pohár desszert. Legyen az málna, áfonya, szeder. Akinek nem elég édes a gyümölcs, az cukrozhatja.
Nálam ebből az adagból 6 pohárnyi finomság lett.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)