Nyomtatás

2018. április 13., péntek

Kijevi csirkegolyók

Pár éve készítettem először kijevi csirkegolyókat. Miután meguntam, hogy a fagyasztott verzió drága, alig van benne néhány darab,  készítettem magam is. Egyszerűen elkészíthető, tudom, hogy ebben a saját készítésű verzióban mi is van ;)  Többször le is fagyasztottam, hogy mindig legyen kéznél, ha a szükség úgy hozza.




Hozzávalók:

75 dkg darált csirkemell
só, bors

Töltelék:

30 dkg reszelt sajt
5 dkg puha vaj
1 tojássárgája
só, bors, reszelt fokhagyma (fokhagymapor), apróra vágott petrezselyem ízlés szerint

Panírhoz:

liszt, tojás, morzsa

A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat és apró golyókat készítünk. (kóstojuk meg!!)
A húst ízesítjük sóval, borssal és annyi részre osztjuk, amennyi sajtgolyót készítettünk.
A húst vizes kézzel ellapítjuk, közepébe teszünk egy - egy sajtgolyót és megformázzuk. 
Panírozzuk majd forró zsiradékban kisütjük.


Tippek, tapasztalatok:

Ebből az adagból kb. 22-25 db golyót tudtam készíteni, de ez függ a nagyságuktól is. Ha kisebbeket készítünk jobban járunk, rendesen át tudjuk sütni. Ha nagyobb adagban készítjük panírozás után fagyasztható.  










2018. április 1., vasárnap

Sárgarépás piskótarolád mascarpones krémmel

Évekkel ezelőtt sütöttem először répával süteményt. Nekem a répa egyenlő volt a levessel :) El nem tudtam képzelni édességként. Most újra a porondra került és nagyon finom! A mascarponet is nagyon szeretem, szinte nincs is vele munka, a naranccsal megbolondítva egyenesen pazar :)
Elkészítése rém egyszerű, nem igényel semmi extra időt, munkát.



 Hozzávalók a tésztához:

3 egész tojás
10 dkg liszt
14 dkg porcukor
10 dkg reszelt sárgarépa
2 teáskanál fahéj
vanília
fél csomag sütőpor

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 20 x 30-as tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A répát tisztítjuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük. A lisztbe elkeverjük a fahéjat, sütőport.
Az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral, vaníliával. Ha ez megtörtént hozzáadjuk a lisztes keveréket. A reszelt répát elkeverjük a masszánkban, tepsire öntjük, eligazítjuk, majd megsütjük. Kb. 10-12 perc alatt megsül, de tessék ellenőrizni! TŰPRÓBA! Minden sütő másképp süt!
Ha megsült a tésztánkról lehúzzuk a sütőpapírt. Egy újabb darab sütőpapírra tesszük és vele együtt feltekerjük, majd kihűtjük.

Krém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
2 dl tejszín habbá verve (nálam növényi)
kb. 10 dkg porcukor (ízlés szerint)
egy narancs reszelt héja
vanília

A tejszínt habbá verjük. A mascarpone-t kikeverjük a porcukorral, narancshéjával, vaníliával. Hozzáadjuk a tejszínhabot.
A kihűlt roládot kitekerjük, megkenjük a krémmel úgy, hogy kívülre is maradjon. Jól lehűtjük, ez idő alatt az ízek is összeérnek.


Tippek, tapasztalatok:

Már írtam egy bejegyzésemnél, hogy soha nem konyharuhára teszem a tésztát, pláne nem porcukrosra. A meleg hatására az elolvad, ragacsos lesz, lejön a piskóta külseje. Nem szeretem :) Mindenféle roládnak valót így tekerek fel. Rá a kiterített papírra és azzal együtt felcsavarom. Kihűl, kicsomagolom a papírból és kész. Aki nem szeretné nem kötelező kívülről is krémmel bevonni a roládot.









Kellemes húsvéti ünnepeket!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...