Nyomtatás

2016. július 31., vasárnap

Grízes diós szelet

Hozzávalók a tésztához:

20 dkg rétesliszt
25 dkg cukor
20 dkg darált dió
4 darab tojás
14 evőkanál hideg víz
fél csomag sütőpor

Krém:

1 liter tej
8 púpozott evőkanál búzadara
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 cs. vanillincukor

A tésztához a cukrot a tojások sárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk a vizet, ezzel is jól elkeverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és hozzáadjuk a tojásos cukorhoz. Alaposan összedolgozzuk, hozzáadjuk az őrölt diót, és végül a tojások kemény habját. Kikent, lisztezett tepsiben 180-200 fokon sütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni, addig elkészíthetjük a krémet. A tejet a búzadarával folytonos keverés mellett megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Ezalatt a margarint habosra keverjük a porcukorral, a vanillincukorral, majd a hűlt tejbegrízbe dolgozzuk. A krémet rásimítjuk a tésztára, és hűtőbe tesszük.
Felolvasztjuk a csokit gőz fölött, pici étolajjal hígítjuk, majd a krémre öntjük.
Ha megdermedt forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Tepsi méret kb : 36x30
Eredeti recept tejszínhabot írt a krém tetejére, de így is magas lett a sütemény, ezért csokiztam a tetejét.






Kókuszos krémes

Kolléganőm hozott kóstolóba. Fúú, de finom volt! Kértem is a receptet rögtön :) 

Tészta:

30 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 15 dkg margarin, 1 egész tojás, 2 evőkanál kakaópor, 1/2 cs. sütőpor - ha nem áll össze pici tejjel javíthatunk az állagán.

Kókuszos töltelék:

6 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 20 dkg kókuszreszelék

Krém:

6 tojássárgája, 3 evőkanál liszt, 3 dl tej, 4 cs. vaníliás cukor
20 dkg porcukor, 25 dkg margarin

Tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két lapot nyújtunk. Egyik lapot tepsibe tesszük.
A 6 tojásfehérjéből habot készítünk, hozzáadjuk a porcukrot majd a kókuszt. Ezt a masszát rásimítjuk a tepsiben lévő tésztára. A másikkal pedig beborítjuk.
180-200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tojások sárgáját kikeverjük a liszttel, vaníliás cukorral és a tejjel. Ebből sűrű krémet főzünk.
A margarint habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt krémhez adjuk.

A kókuszos tésztára rákenjük a krémet, jól lehűtjük és szeleteljük.
                                                






Karamellás szelet

Egy újabb süti, ami megtetszett. Már nem emlékszem, hogy hol akadtam rá. Nagyon finom, ajánlom mindenkinek. Igaz nekem a leírt mennyiségű krém kevés lett, menet közben újabb adagot kellett főznöm. Azt még el kell mondanom, hogy nem igazán éreztem a karamell ízt. De lehet, hogy ezt csak én éreztem így:)

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
15 dkg porcukor
5 dkg margarin vagy vaj
1 egész tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
kb fél deci tej

A hozzávalókat összegyúrjuk és 4 lapot sütünk, kb. 30 x 20-as tepsin.

Krém: EZ MÁR A DUPLA ADAG KRÉM!!!

20 dkg cukor
6 dl tej
2 cs vaníliás pudingpor
20 dkg margarin vagy vaj

A krémhez a 20 dkg cukrot karamellizáljuk, majd felengedjük 5 dl tejjel. A maradék tejben feloldjuk a pudingporokat, majd hozzáadjuk a karamellás tejhez és állandóan kevergetve besűrítjük.
A margarint vagy vajat habosra keverjük majd a kihűlt karamellás krémmel összekeverjük. A lapokat megtöltjük a krémmel. Tetejét csoki mázzal bevonjuk, másnap szeleteljük.

Amikor a tejet hozzáadjátok a karamellizált cukorhoz ne ijedjetek meg!!! Összeugrik, csomósodik a cukor, de majd szépen felolvad.


Bögrés kókuszos


Hozzávalók: (1 bögre: 300 ml)

2 egész tojás
1 bögre tej
1 bögre cukor
2 bögre rétesliszt
1/2 bögre olvasztott vaj
1 cs sütőpor

A tetejére:

1/2 bögre porcukor
1/2 bögre kókuszreszelék


tészta tetejére:

1 bögre tejszín (habtejszín)


Elkészítése:

A tojásokat egészben felverjük,hozzáadjuk az 1 bögre porcukrot, olvasztott vajat, majd a tejet és a sütőporos lisztet..
Tepsibe simítjuk, megszórjuk fél bögre kókuszreszelékkel, majd a fél bögre porcukorral és megsütjük.

A megsült forró sütire az 1 bögre tejszínt rálocsoljuk.

Én sima lisztet használtam. Tepsi méret: 30 x 20 - sütési hőfok: 180







Csokis zserbó


Vagyis azt mondanám kakaós zserbó, hisz csokit nem látott ez a süti :)

Nosalty oldalán bukkantam a receptre és elkészítettem. Nem is bántam meg! Nagyon finom sütemény. Az eredeti recept nem ír kakaóport a krémbe, de arra gondoltam, ha lúd legyen kövér!Összhangban van a tészta, a krém és nem utolsó sorban látványos is lett.

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
15 dkg vaj vagy margarin
15 dkg porcukor
4 dkg kakaópor
1 egész tojás
1/2 cs. sütőpor
1 evőkanál tejföl

A hozzávalókat összegyúrjuk és négy lapot sütünk belőle. 30x35 -ös tepsiben sütöttem a lapokat 180 fokon.
Nem kell nagyon megsütni!!! De időt azt nem tudok mondani.

Krém:

4 dl tej
4 evőkanál liszt
20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg porcukor
ízlés szerint kakaópor
baracklekvár

A tejben csomómentesre keverjük a lisztet, majd állandó keveréssel sűrűre főzzük, Kihűtjük.
A vajat/ margarint habosra keverjük a porcukorral. A két masszát jól összedolgozzuk és belekeverjük a kakaóport.

A lapokat betöltjük úgy, hogy a krém alá vékonyan lekvárt kenünk. Ha kész hűtőbe tesszük, pár óra alatt megpuhulnak a lapok és szeleteljük.
Tetejére szitálhatunk porcukrot vagy önthetünk csokit is.


Pöttyös mézes

Az éterben akadtam erre a sütire, az az a receptjére. Nagyon megtetszett és elkészítettem. Nem csalódtam :)

Hozzávalók:

25 dkg porcukor
1 evőkanál zsír
3 evőkanál méz
4 evőkanál tej
2 tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
60 dkg liszt

A liszt kivételével egy fazékba tesszük a hozzávalókat, felmelegítjük. Végül belekeverjük a lisztet. Kiborítjuk a tésztát, átgyúrjuk majd három részre osztjuk. Egyikbe tetszés szerint kakaóport teszünk. A két fehér lapot egyforma méretűre nyújtjuk és 200 fokon megsütjük.
A kakaós tésztából kilenc rudat sodrunk, akkorát mint a tepsi, amiben a lapokat sütöttük. Ezeket a rudakat is megsütjük.

Krém:

7 dl tej
2 csomag vaníliás puding
2 evőkanál liszt
vaníliás cukor
1 cs. margarin
20 dkg porcukor

A tejben simára keverjük a pudingot, lisztet és felfőzzük. Amíg hűl habosra keverjük a margarint a porcukorral és a vaníliával.
A két masszát összedolgozzuk és a lapokat a következőképpen megtöltjük:

Egy lapot megkenünk sárgabarack lekvárral, rátesszük a krém felét. Ráhelyezzük a kakaós rudakat, finoman belenyomjuk a krémbe.Rásimítjuk a krém másik felét. A második lapot is megkenjük lekvárral és fordítva ( lekváros felével lefele ) rátesszük a krémre. tetejét bevonjuk olvasztott csokival. Másnap szeleteljük.



2016. július 27., szerda

Magyaros szűzérmék

Rövid karajt vásároltam a hentesnél és gyönyörű darabot kaptam. Benne a szűzpecsenye, amit sajnos nem mindenhol hagynak rajta. Sok helyen külön árulják, nem kevés pénzért. Amikor levágtam a csont mellől a szűzpecsenyét, eszembe jutott a gyermekkorom, akkor ettem többször magyaros szűzérmét. Lecsó volt itthon az előző napról, a húst gyorsan elkészítettem hozzá és a krumplit is. Egy órán belül kész is volt az ebéd. Fiam vállamra tette a kezét és csak ennyit mondott: ügyes vagy anya! :)




Hozzávalók:

egy szűzpecsenye (lehet karaj szeletekben is)
kész lecsó
burgonya

A húst megtisztítjuk (lehártyázzuk) megmossuk, leitatjuk róla a vizet. Sózzuk, lisztbe forgatjuk és kevés zsiradékon megsütjük. Óvatosan, ne legyen száraz!

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és felkarikázzuk. Szép vékonyra! Bő zsiradékban megsütjük. Próbáljuk meg egyenletesre vágni, hogy egyformán süljenek meg a szeletek. Lehet gyalulni is :)

Ha kész a burgonya, a hús és a lecsó, akkor már csak egy dolgunk van, a tálalás! Óvatosan összevegyítjük és el is készült a magyaros szűzérménk.


Óvári sertésszelet

Kicsit tartottam, hogy a gomba miatt nem tetszik majd a srácaimnak, de nem volt gond! Mind elfogyott. Nem bonyolult, könnyen elkészíthető étel.

Hozzávalók:

sertéskaraj ( nálam 8 szelet )
gépsonka 8 szelet
óvári sajt 8 szelet ( persze lehet másfajta is :)
25-30 dkg gomba
hagyma, só, bors, petrezselyem, kevés liszt

A karajt mossuk, szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk. A szeleteket lisztbe márjuk és kevés olajon megsütjük. Ne szárítsuk ki, hiszen még a sütőben is sülni fog!
A hagymát apróra vágjuk, olajon megfuttatjuk. A gombát szeleteljük, rádobjuk a hagymára, sózzuk, borsozzuk és megpároljuk. Én nem adtam hozzá vizet, hisz úgyis ereszt elegendő mennyiségűt. Ha kész megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

A hússzeleteket papírral bélelt tepsire tesszük. Mindegyikre teszünk egy szelet félbehajtott sonkát, erre pakoljuk a gombát, majd a sonkaszelet másik felét ráhajtjuk. tetejét befedjük egy szelet sajttal és a sütőben ráolvasztjuk, pirítjuk a sajtot.



Felső kép sütés előtt, alsó kép sütés után.

Lasagne

Fiaim nagyon szeretik, így neki leselkedtem egy házi készítésű lasagne-nak :) Tészta az készen vásárolt.

Hozzávalók:

kb. fél kg darált hús
egy nagyobb fej hagyma
3-4 db paradicsom
3-4 dl paradicsomlé
só, bors, bazsalikom

A hagymát apróra vágjuk, megpirítjuk és rátesszük a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és a paradicsomlevet. Puhára főzzük, közben kevergetjük. Ha a ragunk kész, bazsalikommal ízesítjük.

Besamell:

10 dkg vaj
10 dkg liszt
5 dl forró tej
só, bors, szerecsendió

A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, megpirítjuk. Apránként hozzáadjuk a forró tejet és folyamatosan keverjük. Ízesítjük a fűszerekkel.

Egy tűzálló tálat kivajazunk, kirakjuk száraz lasange tésztával. Erre ragut teszünk, majd besamellt. Újra tészta következik, ragu, besamell és így tovább. A tetejére besamellt teszünk, megszórjuk reszelt sajttal és 180 fokon kb. 50 perc alatt megsütjük.

Nekem csak sűrített paradicsom volt kéznél, így azzal dolgoztam. Az egy kicsit savanyú volt, így kevés cukorral javítottam az ízén.


Ördöglángos

Felcsaptam az éter szakácskönyvét és rábukkantam erre a drágaságra, amihez minden volt itthon és viszonylag gyorsan elkészíthető. Hogy miért ördöglángos a neve, azt nem tudom. Nem derült ki az eredeti receptből. Igaz változtattam rajta, ez már a saját verzió.
Az alap tócsi tészta, vannak benne friss zöldségek, öntet, csirkemell. Vigyázat! Iszonyúan laktató és finom!!!! ;)

Hozzávalók:

kb. egy kilóra való krumpli reszelve
2 egész tojás
só, bors, fokhagyma
liszt, amennyit felvesz a krumpli

ebből tócsi tésztát készítünk és palacsintasütőben óriási tócsikat sütünk :) ne süsd nagyon meg, puha maradjon, hogy félbe tudd hajtani!

csirkemellet apró csíkokra vágjuk, ízlés szerint fűszerezzük és megsütjük

öntet:

fél kiló tejföl kikeverve, ízesítve sóval, borssal, fokhagymával ( nálam fokhagyma granulátum, az nem bánt :)

zöldségek ízlés szerint: paradicsom, paprika, uborka, lilahagyma, jégsaláta

összeállítás:

tócsi felére ráhelyezzük a salátát, megpakoljuk hússal, zöldségekkel, teszünk rá öntetet, félbehajtjuk és megszórjuk reszelt sajttal

utolsó lépésként megbirkózunk vele :D

hogy igazán ördögi legyen, az enyémbe borítottam chiliszószt :D



Svéd húsgolyók

De jó kis recept! Gyors, egyszerű és finom :) Jó fél óra alatt össze lehet dobni.

Hozzávalók:

50 dkg darálthús
2 tojássárgája
3-4 evőkanál zsemlemorzsa
reszelt vöröshagyma
ízlés szerint só, bors, szerecsendió

A hozzávalókat összegyúrjuk, pici zsiradékon, serpenyőben megsütjük. Félretesszük.

Mártás:

5 dkg vaj
5 dkg liszt
kb. fél liter alaplé /húsleves/
kb. 2 dl habtejszín / igen!! nem elírás/
só, bors, petrezselyem

A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a lisztet, megpirítjuk. Felöntjük az alaplével, tejszínnel, sűrűre forraljuk. Ízesítjük sóval, borssal, beletesszük a gombócokat és megszórjuk friss, apróra vágott petrezselyemmel.


Húsos tészta

És eljön az a nap, amikor a családból valaki megmondja mit főzzek! :D :D :D Az a tészta, tudod anya! Ahol össze van keverve a tészta a hússal, megsütik és kockára vágják. Persze, hogy tudom! De az idejét nem, hogy mikor készítettem ilyen tésztát utoljára.

Húsos tészta ahogy TraRita készíti :)

Hozzávalók:

1 cs. spagetti (50 dkg)
60-70 dkg darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió, pirospaprika
tejföl (nálam egy vödörnyi :) 80 dkg)
reszeltsajt

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és üvegesre pirítjuk.Hozzáadjuk a fokhagymát is, majd rátesszük a húst. Fehéredésig pirítjuk, majd fűszerezzük. Felöntjük egy kis vízzel és puhára főzzük.
Közben a tésztát is megfőzzük.
Ha a hús kész, elfőtte a levét adunk hozzá tejfölt. Ízlés szerint, nálam jó sok. Ehhez hozzákeverjük a kifőtt tésztánkat, jól összekeverjük. Egy 30x20-as tepsit kikenünk vajjal / olajjal / zsírral s az anyagunk felét beleöntjük. Elegyengetjük, megkenjük tejfölle és megszórjuk jó sok reszelt sajttal. Befedjük a maradék húsos tésztával, Ismét tejföl és sajt következik. Végezetül 200 fokos sütőben megsütjük, míg szép piros lesz a teteje.


Sült tojás zöldségekkel töltve


Ma egy nagyon nagyon egyszerű ételt készítettem. Kellett egy kis húsmentes kaja.Na nem a gyereknek, hanem nekünk :) Íme a sült tojás zöldségekkel töltve:

Hozzávalók:

személyenként 3 egész tojás
tetszőleges zöldségek (répa, zöldség, gomba, póréhagyma, karfiol, brokkoli, stb.)
1/2 l tejföl, amit ízesítünk (só, bors, fokhagymapor vagy frissen reszelve)
reszelt sajt

Zöldségeket megpároljuk, melegen tartjuk. . A tojásokat kikeverjük, ízlés szerint sózzuk. Egy palacsinta sütőben olajon megsütjük mindkét oldalát. Megtöltjük a zöldséggel, feltekerjük. Lelocsoljuk a tetejét az ízesített tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal.

Természetesen lehet bele tenni húsokat, halakat.
Sőt! Bármit bele tehetünk, mindenféle maradékot is eltüntethetünk benne ;)
Lehet kisebb adagokat is készíteni, kevesebb tojásból. Nekünk sok volt egy "palacsinta", csak a felét tudtuk megenni. kb. 26 cm-es átmérőjű sütőben készült.



Karfiolfasírt


Furán hangzik ugye? :) De milyen finom!
Egy kedves ismerősömnél láttam meg és most kaptam az alkalmon, hogy volt itthon karfiol el is készítettem. Nem ördöngösség, gyorsan elkészül.

Hozzávalók:

kb. 1 kg karfiol
2 egész tojás
só, bors, reszelt fokhagyma - vöröshagyma, zsemlemorzsa
petrezselyem

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük. Ha kész leszűrjük, majd apróra zúzzuk. Én betettem az aprítóba, de nem ronggyá törtem, csak morzsásra :)
Hozzáadjuk ízlés szerint a fűszereket, tojásokat és annyi morzsát, hogy formázható legyen. Pogácsákat formázunk és megsütjük. Ez történhet sütőben, én grill serpenyőt vékonyan megkentem zsírral és abban készítettem el.


Csülök pékné módra

Na ezt is kipipálhatom :) Nem is olyan bonyolult elkészíteni, mint ahogy azt néhány helyen olvastam. Hétvégi bevásárlásnál a húspult előtt álldogálva úgy döntöttem, hogy veszek egy csülköt. Mondom a hentesnek nem kell nagy, csak ketten esszük a férjemmel. Mire elkészült tényleg csak két személyes lett :) 1,20-as volt a csülök, a viszonyítás miatt.
A fokhagyma milyen jól néz ki, ugye? No, azt a Jamie Olivertől tanultam a Paprika tévén. Ő szokta félbevágva az ételekhez dobni. Követtem a példáját. És akkor jöjjön a recept!

Hozzávalók:

egy nyers hátsó csülök
evőkanálnyi egész bors
4-5 babérlevél
evőkanályni só
egy vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma

A csülköt a hozzávalókkal megfőzzük.Ez másfél két óra is lehet. Jó magam kuktába tettem, így időt spóroltam meg :)

Köret:

1 kg burgonya
4 fej vöröshagyma ( ízlés kérdése )
1 fej fokhagyma félbevágva
só, bors, zsír

A burgonyát, hagymát tisztítjuk, cikkekre vágjuk. Fokhagymáról ledörzsöljük a héját, megmossuk és félbe vágjuk. Zsírt megolvasztjuk, majd meglocsoljuk vele. Sózzuk, borsozzuk, átforgatjuk. Rátesszük a csülköt. Ketté vágjuk, de hagyhatjuk egyben is. A húst is megkenjük zsírral majd 200 fokos sütőbe tesszük és jó egy órán át sütjük, amíg szép piros, ropogós lesz a csülök bőre és persze a krumpli is.

Légkeveréses sütőben sütöttem. Közben megkenegettem kétszer is egy kis zsírral a husit. nagyon finom ropogós lett a bőre.


Lyoni sertéskaraj

Nemrég készítettem ezt az ételt. Mondanom se kell, nagy siker volt! Véleményem szerint könnyen elkészíthető. A hagymától kissé féltem, de nem volt vele semmi gond :)

Hozzávalók:

Páchoz:

4 dl tej
4 gerezd fokhagyma
4 teáskanál mustár

Húshoz:

1 kg sertés rövidkaraj (vagy tarja)
5 db vöröshagyma
10 dkg sűrített paradicsom
finomliszt a hús és a hagyma forgatásához
1 dl fehérbor (vörös is lehet)
só, bors ízlés szerint

Elkészítjük a pácot, majd a hússzeleteket beletesszük és egy éjszakám át a hűtőben érleljük.
Másnap jól lecsöpögtetjük, sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk lisztbe és kevés zsiradékon pirosra sütjük. A visszamaradt zsiradékra ráöntjük a paradiccsompürét, a bort, sózzuk, borsozzuk és beletesszük a húst. Annyi vizet teszünk rá, amennyi ellepi éss puhára főzzük. Szükség szerint pótolhatjuk a levét vízzel.
A hagymákat megtisztítjuk, felkarikázzuk, karikákra szedjük. Azokat is megforgatjuk lisztben és bő olajban megsütjük. Nem szabad a hagymát megsózni, mert nem lesz ropogós!!!
Végezetül a szaftos hússzeletekre halmozzuk a hagymát :)






Francia rakott burgonya

Egy kis különlegesség, nem a megszokott ízvilág. Nálunk sikert aratott, pláne a csirkemell miatt.

Hozzávalók:

1.5 kg burgonya
csirkemell tetszés szerinti mennyiségben ( nálam 8 szelet )
6-8 db főtt tojás

besamell:

15 dkg vaj
10 dkg lsizt
kb 5-6 dl meleg tej
só, bors, szerecsendió

A burgonyát megtisztítjuk, vékonyra felszeleteljük vagy legyaluljuk.
A tojásokat megfőzzük, kihűtjük, szeleteljük.
A húst sózzuk, lisztbe forgatjuk és kevés olajon kisütjük.
A besamellhez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, picit összepirítjuk majd felengedjük a meleg tejjel folyamatos keverés közben. Ne legyen túl sűrű a mártásunk. INkább egy kis tejet tegyünk még hozzá. Ízesítjük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval.

Összeállítjuk az ételt:

Egy tepsit kikenünk vékonyan olajjal, megrakjuk a nyers burgonya felével és sózzuk ( duplán pakoltam : )
Rátesszük a csirkemellet, a szeletelt tojást. Ráöntjük a besamel felét és befedjük a maradék burgonyával. Ezt ismét sózzuk. Leöntjük a maradék besamellel és 180 fokos sütőben kb. egy óra alatt megsütjük.

Tetejére sütés előtt tehetünk reszelt sajtot is.
Nagyon finom szaftos lesz a besamel mártástól még másnap is.


Mészáros tokány



Újságban akadtam erre a finomságra. Megláttam, elkészítettem és nem bántam meg.

Hozzávalók:

kb. 60-70 dkg marhahús ( szép sovány )
10-15 dkg húsos szalonna
1 nagyobb fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál sűrített paradicsom
2 dl száraz fehérbor
só, bors, kakukkfű
liszt
3 virsli

A húst vékony csíkokra vágjuk, a szalonnát gyufaszál vastagságúr. A vöröshagymát és a fokhagymát felvágjuk.
A szalonnát megpirítjuk, majd félre tesszük. A hagymát megpirítjuk a szalonnazsírban, hozzáadjuk a fokhagymát is. A húst sózzuk, borsozzuk kakukkfűvel ízesítjük és a hagymára tesszük. Jól átforgatjuk, majd felöntjük egy deci vízzel és pároljuk. A vizet mindig pótoljuk. Amikor a hús megpuhult megszórjuk egy kis liszttel, hozzáadjuk a paradicsompürét és a bort, majd jól felforraljuk. Végezetül a karikára vágott virslit is beletesszük és pár percig főzzük.
A megpirított szalonnát is hozzáadjuk. Hagymás törtkrumplival vagy petrezselymes krumplival tálaljuk.



Ananászos csirkemell

ÓÓÓÓÓÓ, de nagyon egyszerű elkészíteni és gyors is! Szeretem az ilyen recepteket ;)
Ha nem tudjátok már mit is főzzetek, íme egy tökéletes ebéd! Hozzá rizs vagy szalmakrumpli is megfelel.

Hozzávalók nálam:

6 szelet csirkemell
1 doboz körszeletes ananász
12 szelet gépsonka
ízlés szerint reszelt sajt
2 dl főzőtejszín
só, liszt

A húst sózzuk, lisztbe forgatjuk és kevés olajon megsütjük. ha kész hőálló tálba vagy tepsibe tesszük, ráöntjük a megmaradt olajat. Beborítjuk sonkával, ananásszal és megszórjuk reszelt sajttal. leöntjük a tejszínnel, fóliával becsomagoljuk és fél órára bedugjuk a 200 fokos sütőbe. Utána levesszük a fóliát, kicsit megpirítjuk a sajtot és kész is.



Csirkemell sajtos - tejszínes mártásban

Ha szeretnétek egy gyors, ízletes ebédet vagy vacsorát, akkor ezt készítsétek el! :)

Hozzávalók:

csirkemell csíkokra vágva
bacon vagy húsos szalonna apróra vágva
1/2 l tejföl
tömlős sajtkrém natúr vagy tejszínes
4-5 dl főzőtejszín
ízlés szerint só, bors, fokhagyma
spagetti vagy makaróni

A tésztát kifőzzük.
A csirkemellet fűszerezzük, olajon megpirítjuk, közben hozzáadjuk a szalonnát is.
A tejfölben elkeverjük a főzőtejszínt, a tömlős sajtot és ízlés szerint fűszerezzük. Ha a hús megpuhult ezt a mártást ráöntjük, egyet forraljuk és tésztával tálaljuk.

Ragacsos oldalas


Egyre jobban megkedvelem ezeket a ragacsos, édes húsokat. Ma megkóstoltam a kecsapot és egész jónak tűnt! Mondtam is a férjemnek, hogy azt hiszem ízlik :)
Visszatérve az oldalasra, nagyon finom, igazából nem sok munka van az elkészítésével sem.

Hozzávalók:

kilónyi oldalas
só, bors

Máz:

4 teáskanál méz
8 teáskanál ketchup
2 teáskanál balzsamecet
2 teáskanál mustár
4 teáskanál olívaolaj

A húst feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk.

Elkészítjük a mázat, amihez összekeverjük a hozzávalókat, majd beforgatjuk az oldalas darabokat és így hagyjuk állni minimum fél órát. Nálam volt több is :) Hőálló tálba vagy tepsibe tesszük, aláöntünk 1,5 dl húslét vagy vizet, letakarjuk fóliával és omlósra sütjük.

Nálunk nagy sikert aratott, annyi volt a srácaim gondja, hogy keveselték a mázat. Nos, nem sokat tétlenkedtem. Bekevertem egy újabb adagot, kis lábasban feltettem forrni, amíg jól besűrűsödik és leöntöttem vele a husit. Na így már még jobb volt.




Recept: Konyhamánia Edit módra

2016. július 26., kedd

Csirkemell jóasszony módra


Az éterben akadtam rá egyik nap erre a receptre és nagyon megtetszett. Könnyű elkészíteni, egy óra alatt ételt varázsolhatunk az asztalra :) Nálunk a gomba kimaradt, mert nem rajonganak érte a gyermekeim.

Hozzávalók:

csirkemell ( nálam 8 szelet )
1 kg burgonya
20 dkg húsos szalonna
1 nagyobb fej hagyma
petrezselyem
só, bors, liszt

A burgonyát tisztítjuk, apró kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük.
Közben a húst sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk és kevés zsiradékon megsütjük.
A hagymát tisztítjuk, apróra vágjuk. A szalonnát is felkockázzuk. Kevés olajon megpirítjuk.
A megfőtt krumplit jól lecsöpögtetjük, megsütjük.
Amikor mindennel kész vagyunk összevegyítjük a krumplit a hagymás szalonnával majd a húsra halmozzuk. Apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.

Ha tesztek bele gombát az eredeti recept 20 dkg-ot ír. És a krumplit hájában főzve írja, de én nem akartam annyit vacakolni :)



Húsgombócok sajtmártásban


Már két hete kacérkodom a gondolattal, hogy elkészítem ezeket a gombóckákat. Nos, a hétvégi bevásárlásnál nem felejtettem el megvenni a hozzávalókat, így terítékre került ez az étel. Szerintem nem macerás, igazán gyorsan elkészíthető finomság :)

Hozzávalók:

50 dkg darált hús
2-3 zsemle
2 egész tojás
ízlés szerint só, bors, pirospaprika
zsemlemorzsa

A húsz összekeverjük a vízben áztatott, kinyomkodott zsemlével, tojással és fűszerekkel. Gombócokat formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk és olajban kisütjük, félre tesszük.

Sajtszósz

5 dl tejföl
2 dl tej
1 dl víz
2 evőkanál liszt
10 dkg krémsajt ( nálam camping )
1 evőkanál mustár
2 x 10 dkg reszelt sajt

A tejfölt alaposan elkeverjük a tejjel, vízzel, liszttel, mustárral és a krémsajttal. Hozzáadjuk az egyik 10 dkg reszelt sajtot. Egy tűzálló tálat vagy tepsit kikenünk vajjal, beleöntjük a szósz felét, ráültetjük a húsgombócokat és ráöntjük a maradék szószt. Lefedjük, fél órát 200 fokos sütőben sütjük. Levesszük a tetejét, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és pár percre még visszatesszük a sütőbe.
Tésztával, rizzsel tálaljuk.





Utóirat:

Kicsit felszívta a szószt a husi, mire tálalásra került a sor. Gyorsan készítettem egy sajtos besamelt és máris megoldódott a szaft hiánya.

10 dkg vaj
10 dkg liszt - ebből rántást készítünk

felforralunk 5 dl tejet és óvatosan hozzáadjuk a rántáshoz, amit folyamatosan keverünk
sóval, borssal ízesítjük és sajtot teszünk bele. ez lehet krémsajt vagy reszelt sajt.

Zöldborsós tokány TraRita módra

Már a holnapi ebédet készítettem el ma délután. Igazából több receptből hoztam össze ezt a tokányt. Nem volt itthon minden az eredetileg kinézett ételhez. Így jött létre ez a kreálmány, ami gyorsan elkészült és nagyon finom is lett :)

Hozzávalók:

50-60 dkg csirkemell
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
20 dkg császárszalonna vagy füstölt szalonna
20-30 dkg zöldborsó
só, bors, őrölt kömény
2-3 evőkanál liszt

A húst megmossuk, csíkokra vágjuk. Olajat hevítünk, beletesszük a csirkemellet és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük a liszttel, felöntjük kb. 3 dl vízzel, letakarjuk és puhára pároljuk.
Közben a hagymát apróra vágjuk a szalonnát felcsíkozzuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a hagymát, szalonnát és megpirítjuk. A húshoz adjuk a borsóval együtt és készre főzzük. Őrölt köménnyel fűszerezzük. Rizzsel tálaljuk.




Pincepörkölt


Száműztem a fagyóból a régóta benntartózkodó húsokat . Először sütni akartam őket, de aztán egy jó kis pörkölt jutott az eszembe, amit vegyesen lehet készíteni. Nos ebben az ételben volt csülök, köröm, malac oldalas és malac lapocka. Egy nagy adag hagymára rádobtam a husikat, fűszereztem pirospaprikával, sóval, borssal, babérlevéllel, őrölt köménnyel. tettem bele paradicsomot, paprikát, pár gerezd fokhagymát és megfőztem. Isteni lett, fantasztikus az íze. :) Főtt krumplival, friss kenyérrel.......hmmmm
Kovászos uborkával tökéletes.




Mustáros - tejfölös csirkecombok


Nagyon szeretem az ilyen beledobálós, gyorsan elkészülős kajákat :D Gondolom nem vagyok vele egyedül. Már többször elkészítettem, de a fotó valahogy mindig elmaradt. Vagy éppen nem maradt mit fotózni :D Nos, íme az étel, ami egyszerű és nagyszerű :)

Hozzávalók:

csirkecombok
5 dl tejföl
1-2 evőkanál mustár
3-4 gerezd reszelt fokhagyma
só, bors
1 dl olaj

tetejére reszelt sajt

A mártáshoz összekeverjük a tejfölt a mustárral és az ízesítőkkel. Belekeverjük az olajat.
A húst sózzuk. Belemártjuk a masszánkba, olajozott vagy vajazott hőálló tálba tesszük. Letakarjuk és megpároljuk. Amikor megpuhult a hús reszelünk rá sajtot és készre sütjük.

A sajtot füstölt sajttal kevertem, tökéletes lett.
A csirkecombokat kicsontoztam, így hamarabb is elkészült és gusztább is lett.




Temesvári tokány


Eredetileg sertéstokányról van szó, de ugyebár nálunk a csirke jobban megy :) Ezt az ételt is csirkemellből készítettem el és nagyon finom. A zöldbabot csak ebben a formában eszik meg a srácaim. Receptet az olcsó receptek oldalán találtam. Érdemes oda is benéznetek, klassz oldal :D

Hozzávalók:


60 dkg sertéscomb
30 dkg zöldbab
10 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 mokkáskanál köménymag
1 evőkanál pirospaprika
2 dl tejföl
2 evőkanál finomliszt
só ízlés szerint
őrölt fekete bors

Elkészítése:

A húst és a szalonnát csíkokra, a hagymát apróra a paprikát, paradicsomot kockákra vágjuk. Ha friss zöldbabunk van, akkor azt is 2-3 centisre daraboljuk. A szalonnát kiolvasztjuk. Rátesszük a vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Belenyomjuk a fokhagymát, rászórjuk a köményt.

Egy-két percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és kb. 10 percig dinszteljük. Rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk. Kevés vizet aláöntve félpuhára pároljuk. Beletesszük a babot és rászórjuk a pirospaprikát. Ha konzerv babunk van azt csak akkor tegyük bele ha a hús már puha. Ha a hús és a bab is megpuhult, behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel. Forrás után levehetjük a tűzről. Párolt rizst, galuskát adhatunk mellé köretnek.



Kínai szezámmagos csirkegolyók


Na kérem szépen ezt is megcsináltam.Kicsit macerás volt, de higgyétek el megérte!!! Régóta leírtam ezt a receptet csak tartottam tőle. Nagyon finom, nagy sikere volt. Még a nagymamámnak is ízlett. Biztos többször kerül majd az asztalra, de nem golyó formában. Azt már nem! Csak is felcsíkozva és úgy bundázva.

Hozzávalók a bundához:

8 ek étkezési keményítő
6 ek liszt
1 ek napraforgó olaj
fél dl víz
1 db tojás
1 kg csirkemellfilé ( nálam csak fél kiló )

Mázhoz:

ketchup
cukor
szójaszósz
chilipor vagy erős Pista ( nálam csípős pirosarany )
szezámmag

Elkészítés:

A keményítőt és a lisztet elkeverjük, hozzáadjuk a tojást, vizet és az olajat.
A csirkemellet nagyon vékony csíkokra vágjuk, szinte daráltra, hogy össze lehessen gyúrni. NEM DARÁLNI!!!
A mázhoz a cukrot kevés vízzel megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a többi alapanyagot. A csirkemellből golyókat formázunk, belemártogatjuk a bundába, majd sűrűn lisztbe forgatjuk. Kisütjük, majd a mázba hempergetjük.

Kissé fura a húsból golyókat készíteni, hisz nincs ami összefogja. Az még hagyján! Megforgatni a bundában! Na az az igazi kihívás :D A lisztben már egyszerűbb a munka. A sütés is gyorsabban megy. Ha megsültek a golyók elég fura színük van és kemény a bundájuk. Aztán amikor megforgatjuk a mázba és beleharapunk...........hmmmmm isteni finom, omlós!

Annyit még meg kell említenem, hogy nekem a bunda és a máz kevés lett, újra kellett készítenem, mert menet közben elfogyott.





Joghurtos csirkemell

Ha egy igazán gyors és könnyű ételre vágynátok a nagy melegben ezt a fogást készítsétek el! 

20 dkg joghurt
1 citrom reszelt héja és leve
1 evőkanál méz
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só.bors. őrölt kömény
50 dkg csirkemell

A páchoz összekeverjük a hozzávalókat, majd a csirkemell szeleteket bepácoljuk. Ez minimum 2-3 óra, de lehet egy éjszaka is. Pácolás után serpenyőben pirosra sütjük a húst.
Ízlés szerinti körettel tálaljuk.



Dióhabos Lotti szelet

Gyors, könnyű az elkészítése és bezsebeltem érte a dicséreteket.

Hozzávalók:

35 dkg liszt
15 dkg vaj / margarin
10 dkg porcukor
fél cs. sütőpor
4 tojássárgája

1 evőkanál kakaópor

tetszés szerinti lekvár (nálam áfonya)

Hab:

4 tojásfehérje habbá verve
15 dkg porcukor
15 dkg dió

A tésztához a kakaópor kivételével összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha szükséges pici tejet tehetünk hozzá. Ha kész a tésztánk elfelezzük, az egyik részéhez hozzágyúrjuk a kakaóport.
20x30-as tepsit kibélelünk sütőpapírral. Kinyújtjuk a barna tésztát, tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral majd a világos tészta következik.
A fehérjét habbá verjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és a diót. Ezt a masszát a tésztára kenjük és előmelegített 160 fokos sütőben 30 percig sütjük.

Rácsra téve hűtjük, majd szeleteljük.



Magos tönkölykiflik


A Kifőztük gasztromagazin oldalán akadtam a receptre. Kicsit másképp készítettem, mint az eredeti leírásban volt. Nagyon finom, laktató kiflik lettek.

Hozzávalók:

40 dkg tönkölybúza liszt
10 dkg világos rozsliszt
2-2 dkg szezámmag, lenmag, napraforgómag és tökmag pirítva
1 csapott evőkanál só
3 dkg olvasztott vaj
2.5 dkg élesztő
1 reáskanál méz
1 dl langyos tej
1,8 dl víz

A magokat száraz serpenyőben megpirítjuk. Aki úgy gondolja, a tökmagot előtte eltördelheti. Félre tesszük hűlni.
Az élesztőt a mézzel, kevés tejjel felfuttatjuk.
A liszteket tálba tesszük és a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Végül a magokat is hozzádolgozzuk és letakarva egy órán át kelesztjük meleg helyen, letakarva. Ezek a fajta lisztek több folyadékot felvesznek, lehet, hogy több vízzel kell dolgoznunk.
Ha megkelt a tésztánk lisztezett felületre borítjuk, finom ellapogatjuk és nyolc részre osztjuk. Kifliket formázunk, papírral bélelt tepsire tesszük és fél órát kelesztjük. Meghinthetjük rozsliszttel, megvágjuk a tetejét és 180 -190 fokon megsütjük.





Túrós kiflik


Túrós kifliket sütöttem, semmi cicó, gyorsan elkészíthető és nagyon finomak. Az Apróséf oldalán akadtam rájuk. Nálam a töltelék mazsola nélkül készült, mert nem szeretik a gyermekeim.




Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt
5 dkg porcukor
25 dkg vaj
4 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 egész tojás
csipet só

A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt és a többi hozzávalóval együtt tésztát készítünk. Nekem egy kicsit keménynek tűnt, így adtam hozzá még egy pici tejet. Félretesszük pihenni, míg a tölteléket összeállítjuk.

Töltelék:

30 dkg túró
10 dkg porcukor
1 dl tejföl
3 dkg búzadara
1 citrom reszelt héja
ízlés szerint mazsola

Áttört túróhoz hozzáadjuk a cukrot, mazsit, citromhéját, darát és a tejfölt, majd összekeverjük. Nekem ez egy kicsit lágy lett ( gondolom a tejföl miatt ) ezért tettem hozzá még darát.

A tésztát négyszögletesre nyújtjuk, csíkokra, majd abból tetszőleges méretű háromszögeket vágunk. Mindegyikbe teszünk túrót és felcsavarjuk, kiflit formázunk belőlük. Papírral bélelt tepsire tesszük, lekenjük felvert tojással és 180 fokos előmelegített sütőben megsütjük.

Sarkadi pecsenye



Komolyan mondom, hogy néha az őrület határán állok, ha főzésről van szó! Szeretek főzni, nem ez a gond! Hanem kitalálni mi legyen az ebéd! Mert van ám válogatós a családban! ;) A csirkemell az a hús, mely minden formában jöhet. Sok receptet sertéshús helyett azzal készítek. Előnye a gyorsasága :)
Ez a recept eredetileg karajból készül, de ugye nálunk csirkemell az alap. Szerintem gyorsan, egyszerűen elkészíthető étel.

Hozzávalók:

csirkemell / karaj személyenként 2-3 szelet
kb. 5 dkg vaj
egy kisebb vöröshagyma
20 dkg gomba
2 evőkanálnyi liszt
darabka füstölt kolbász
kb. 3 dl tej
10-15 dkg reszeltsajt
só, bors

A húst sózzuk, borsozzuk, Egy serpenyőben a vajat felolvasztjuk és a hússzeleteket mindkét oldalukon megpirítjuk. Egy tűzálló tálba vagy tepsire helyezzük egymás mellé. A hagymát apróra vágjuk és a vajra dobjuk, kicsit pirítjuk. Ha kevés lenne a zsiradék tehetünk még hozzá. A tisztított, szeletelt gombát a hagymához adjuk, a jól átforgatjuk. Megszórjuk a liszttel majd ráöntjük a tejet. Beforraljuk, ezalatt besűrűsödik. Hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt és egy adag reszelt sajtot. Összekeverjük és a húsra halmozzuk. tetejét megszórjuk reszelt sajttal és forró sütőben megsütjük.








Hókifli

Nagyon finom, a zsírtól isteni omlós a tésztája. Diós, mákos és lekváros töltelékkel készítettem, hogy mindenki leljen kedvére valót.




Hozzávalók:

45 dkg liszt
30 dkg zsír
30 dkg tejföl
1 kiskanál porcukor
csipet só
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja

töltelék: ízlés szerint lekvár, dió, mák

A hozzávalókból tésztát készítünk, majd egy-két órára a hűtőbe tesszük.
A lehűlt tészta felét kivesszük, kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd felvágjuk csíkokra. Megtöltjük, feltekerjük és daraboljuk.
Tepsire tesszük és előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük. Ha kicsit hűlt megszórjuk vaníliás porcukorral.


Zakuszka





Készítettem egy zöldségkrémet, ami nem más, mint a zakuszka. Biztos hallottatok róla. Valamikor pár évvel ezelőtt ettem a kolléganőm által. Ő készítette, ráadásul ő Erdélyi származású és nagyon ért hozzá :) (a zakuszka is az). Nos, már akkor is nagyon ízlett, csak Ibolya akkora mennyiségekről, sok-sok hozzávalóról mesélt, hogy kedvem az nem volt hozzá. Aztán egyik nap olvastam róla és megjött a kedvem is. Próbáltam minél kevesebb alapanyagból és egyszerűen elkészíteni. Jelentem sikerült!

Hozzávalók:

1 kg sült padlizsán (1,20-1,50 bruttó súly)
1 kg kápia paprika
3 nagyobb vöröshagyma
3 dl paradicsomlé
2,5 dl étolaj
3-4 babérlevél
só, bors, cukor ízlés szerint

A paprikát megmossuk, tepsire tesszük és 180 fokos sütőben fél óra alatt megsütjük. Kivesszük a tepsit, lesózzuk és ha kihűlt a paprika lehúzzuk a héját. (én nem vártam sokat, amint a kezem bírta a meleget, már dolgoztam is vele)
Padlizsánt ketté vágjuk, tepsire tesszük majd puhára sütjük a sütőben. Ha kész kikaparjuk a húsát.
A hagymát aprítóba tesszük vagy aki tudja nagyon nagyon apróra vágja és az olajon megpároljuk. A paprikát, padlizsán is összeaprítjuk/turmixoljuk és rátesszük a hagymára. Felöntjük a paradicsomlével, fűszerezzük és sűrűre főzzük gyakori kavargatás mellett. VIGYÁZZ!!!! Fröcsög! Nekem sikerült beszíneznem a konyhaszekrényt, no meg magamat is!  Akkor jó, amikor az olaj feljön a tetejére. Ezután üvegekbe tettem, lezártam, fejre állítottam egy kicsit, majd száraz dunsztba tettem. Ami kimaradt azt eltüntettük. Pirítóssal, friss kenyérrel is tökéletes. Azt mondják sültekhez is kitűnő, ételeket ízesítenek vele.

Aki teheti a paprikát és a padlizsánt parázson, grillen süsse meg, azt mondják még finomabb a füstöltsége miatt.




Feketeerdő lekvár

Feketeerdő lekvár

Húú, ha etetek már valami nagyon finomat, akkor ez az! Garantált a siker!! Véletlen akadtam rá a neten. Ez tegnap volt, ma már siettem is a zöldségesbe cseresznyéért :) Mázlim volt, kaptam és olyan édes, fekete volt! Látjátok a lekvár színén is. Na ez már fél siker. Másik a kész lekvár. Nem mertem első nekifutásra sokat készíteni, hátha nem válik be.
Egy kiló cserkót készítettem, ezzel a három üveggel (kb 3 dl) lett meg egy kicsi kimaradt, ami azonnali fogyasztást követelt ;) de nem csak úgy magában! ÁÁÁ, dehogy! Palacsintát is sütöttünk hozzá, azt a férjem készítette.

Hozzávalók:

1 kg cseresznye
ízlés szerint cukor
10 dkg étcsoki (minimum 60-70%-os)
0,5 dl cseresznyepálinka
1cs. dzsemfix (3:1)





A kimagozott cseresznyét feltesszük főzni a cukorral. (nem írtam cukor mennyiséget mert ez függ a gyümölcstől) Kicsit főzzük, majd hozzáadjuk a pálinkát. Ha rotyog belekeverjük a csokoládét, a zselésítőt és pár percet forraljuk. Kisebb üvegekbe töltjük, lezárjuk, fejre állítjuk pár percre. Ennyi az egész.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...