Pár éve élek Lengyelország északi részén. Itt nagyon sok hal és tengeri herkentyű kapható. Igyekszem legalább kéthetente beiktatni az étrendünkbe. Egy igazán gyors, könnyen elkészíthető ebéd volt ez a halas tészta. Fél óra alatt összedobható.
Tramita Rita vagyok, Tatán lakom fiaimmal és a férjemmel. Óvodában dolgozom dadusként. Sokat tevékenykedem a konyhában, szeretem a kézműves munkákat is. Nagyanyámtól lestem el a konyhai munkálatok csínját-bínját :) Ő nagyon sokat sütött, nem volt olyan hétvége, hogy két három fajta sütemény ne lett volna a kamrában. Valószínű innen a szeretete az én sütögetéseimnek is. Találtok nálam mindenfélét, legyen az mézeskalács, étel, ital, lekvár, sütemény és egyebek.
Nyomtatás
2020. augusztus 27., csütörtök
Lazacos tejszínes tészta
2020. augusztus 15., szombat
Vadásznokedli
Hogy miért ez a neve? Hogy mi köze a vadászathoz ennek az ételnek? Nem tudom, nem is ez a fontos. Gyorsan elkészíthető egytálételt kapunk és nagyon finomat! Amiben szalonna és hagyma van az csak jó lehet igaz? 😁 Köretnek is el tudom képzelni. Csíkokra vágott natúr csirkemellel is dúsítható az alapunk. Csak a képzeletünk szab határt 😀
Hozzávalók: (2-3 főre)
20-25 dkg füstölt húsos szalonna ( vagy kockázott bacon)
2 fej vöröshagyma (mérete attól függ, ki mennyire szereti 😊
kb. 25-30 dkg sajt, fele kockázva, fele reszelve
zsiradék
só, bors, snidling vagy petrezselyem apróra vágva
nokedli:
30 dkg liszt
3 egész tojás
só
kb. 1,5 - 2 dl víz
A nokedli hozzávalóit összekeverjük, majd forró, sós vízben 2-3 perc alatt kifőzzük. Leszűrjük, hagyjuk lecsepegni.
A húsos szalonnát felvágjuk.
A vöröshagymát tisztítjuk, apróra vágjuk.
A sajt felét felkockázzuk, másik felét lereszeljük.
Zsiradékon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzádobjuk a szalonnát és összesütjük. Ne legyen száraz!! Hozzáadjuk a nokedlit, a kockázott sajtot és elkeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy tepsibe / tálba tesszük, tetejére rászórjuk a reszelt sajtot és 200 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Ha kész apróra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel megszórjuk.
Nálam egy 25 cm-es átmérőjű formában készült.
2020. augusztus 14., péntek
Csemege uborka
Egy kedves ismerősömtől, Jutkától kaptam a receptet. Tavaly készítettem először, de nem utoljára. Sikerült akkor is egy nagy adagot eltenni télre és idén is. Nagyon finom, nagyon ropogós. És az íze mesés! Próbáljátok ki! A következőkben a tavalyi fotók láthatóak.
35 dkg cukor
10 dkg só
2 dl 20%-os ecet
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál nátrium benzoát
1 kávéskanál borkénpor
ízlés szerint koriander
ízlés szerint egész bors
ízlés szerint mustármag
ízlés szerint babérlevél
ízlés szerint vöröshagyma szeletek
ízlés szerint torma
ízlés szerint kapor
szükség szerint apró uborka
TIPP: a fűszereket összekeverem egy tálkába, majd az üvegekbe egy-egy evőkanállal teszek. Így egyszerűbb, nem kell mindegyiket külön külön belerakni, tuti, hogy belekerül mind :)
Ha marad meg a felöntőléből azt egy üvegbe téve a hűtőben tároljuk a következő felhasználásig.
Nálam egyszerre 5 kg uborkából készült, ahhoz kétszeres mennyiségű felöntőlét kevertem össze.
Aki szereti a csípőset, az tehet bele erős paprikát.
2020. augusztus 12., szerda
Citromos kakukkfüves csirkemell
Nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető ebéd vagy vacsora. A meleg nyári napokban igazán könnyed étel.
Hozzávalók:
3 egész csirkemellfilé
pár evőkanál olaj / vaj
3-5 gerezd fokhagyma
2 egész citrom
1- 1,5 dl húslé vagy víz
3-4 szál friss kakukkfű
só. bors
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A fokhagymát apróra vágjuk, az egyik citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A kakukkfű ágakat lemossuk.
A zsiradékban megfuttatjuk a fokhagymát, ügyelve arra, hogy ne égessük oda. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a kifacsart levét, az húslét, 2 szál kakukkfüvet és összefőzzük pár percig.
A csirkemellet sózzuk, borsozzuk és egy tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük. Ráöntjük az összeállított levet. A másik citromot felszeleteljük, rápakoljuk, melléteszünk 2 szál kakukkfüvet. Lefedjük és kb. 30-40 percen keresztül sütjük. Időközben megforgatjuk.
Ízlés szerinti körettel tálaljuk.
2020. augusztus 2., vasárnap
Crumble- szilvás morzsasüti
11 dkg liszt
8 dkg darált mandula (nálam mandulaliszt) vagy mogyoró
8 dkg kristálycukor
11 dkg hideg vaj
csipet só
Töltelék:
50 dkg félbevágott, magozott szilva
2 evőkanál barna cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 25 cm-es átmérőjű piteformát használunk.
A tésztához tálba rakjuk a hozzávalókat, a vajat felkockázzuk majd összemorzsoljuk.
A szilvát magozzuk, rátesszük a fahéjat, cukrot és összekeverjük.
A piteformába rakosgatjuk a szilvát, befedjük a morzsatésztával. Betesszük az előmelegített sütőbe és 25-30 perc alatt megsütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk. Aki szereti vanília fagylalttal, görög joghurttal vagy tejszínhabbal is fogyaszthatja. Kitűnő melegen és hidegen is.