2020. augusztus 27., csütörtök

Lazacos tejszínes tészta

Pár éve élek Lengyelország északi részén. Itt nagyon sok hal és tengeri herkentyű kapható. Igyekszem legalább kéthetente beiktatni az étrendünkbe. Egy igazán gyors, könnyen elkészíthető ebéd volt ez a halas tészta. Fél óra alatt összedobható. 




Hozzávalók: 

kb. 25-30 dkg lazac 
kb. 25-30 dkg tészta 
1 fej vöröshagyma (közepes)
5 dkg vaj 
2 dl habtejszín 
1 citrom héja
1/2 citrom leve
só, bors
ízlés szerint reszelt parmezán 
aki szereti aprított kapor vagy petrezselyem 

A tésztát sós, olajos vízben kifőzzük. 

A hagymát apróra vágjuk, majd a vajon megfuttatjuk. 
Hozzáadjuk a lazacot, amit pár perc alatt mindkét oldalán átsütünk. Ne legyen magas a hőfok, mert elég a hagyma! A lazac pedig szép rózsaszín maradjon, ne száradjon ki! Fakanállal kisebb darabokra szedjük, majd hozzáöntjük a tejszínt. Beletesszük a citrom héját, a fél citrom levét, sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük, összeforraljuk. Mehet rá a reszelt parmezán, az aprított zöld fűszer, átforgatjuk és tálaljuk. 










2020. augusztus 15., szombat

Vadásznokedli

 Hogy miért ez a neve? Hogy mi köze a vadászathoz ennek az ételnek? Nem tudom, nem is ez a fontos. Gyorsan elkészíthető egytálételt kapunk és nagyon finomat! Amiben szalonna és hagyma van az csak jó lehet igaz? 😁 Köretnek is el tudom képzelni. Csíkokra vágott natúr csirkemellel is dúsítható az alapunk. Csak a képzeletünk szab határt 😀



Hozzávalók: (2-3 főre)


20-25 dkg füstölt húsos szalonna ( vagy kockázott bacon)

2 fej vöröshagyma (mérete attól függ, ki mennyire szereti 😊

kb. 25-30  dkg sajt, fele kockázva, fele reszelve

zsiradék

só, bors, snidling vagy petrezselyem apróra vágva 


nokedli:

30 dkg liszt

3 egész tojás

kb. 1,5 - 2  dl víz 


A nokedli hozzávalóit összekeverjük, majd forró, sós vízben 2-3 perc alatt kifőzzük. Leszűrjük, hagyjuk lecsepegni.

A húsos szalonnát felvágjuk. 

A vöröshagymát tisztítjuk, apróra vágjuk.

A sajt felét felkockázzuk, másik felét lereszeljük. 

Zsiradékon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzádobjuk a szalonnát és összesütjük. Ne legyen száraz!! Hozzáadjuk a nokedlit, a kockázott sajtot és elkeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy tepsibe / tálba tesszük, tetejére rászórjuk a reszelt sajtot és 200 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Ha kész apróra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel megszórjuk.

Nálam egy 25 cm-es átmérőjű formában készült. 














2020. augusztus 14., péntek

Csemege uborka

 Egy kedves ismerősömtől, Jutkától kaptam a receptet. Tavaly készítettem először, de nem utoljára. Sikerült akkor is egy nagy adagot eltenni télre és idén is. Nagyon finom, nagyon ropogós. És az íze mesés! Próbáljátok ki!  A következőkben a tavalyi fotók láthatóak. 




Hozzávalók:

1,5 liter hideg víz
35 dkg cukor
10 dkg só
2 dl 20%-os ecet
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál nátrium benzoát
1 kávéskanál borkénpor
ízlés szerint koriander
ízlés szerint egész bors
ízlés szerint mustármag
ízlés szerint babérlevél
ízlés szerint vöröshagyma szeletek
ízlés szerint torma
ízlés szerint kapor
szükség szerint apró uborka


Az uborkákat alaposan megmossuk, jól letisztítjuk egy erre szánt körömkefe segítségével. A cukrot - sót - szódabikarbónát - nátrium benzoátot - borkénport szárazon összekeverjük, majd az ecetes vízhez adjuk. Ez a felöntőlé HIDEG!! A sterilizált üvegek aljába teszem a fűszereket, 2-3 hagymakarikát, 2 szál kaprot, majd belerakom a jól megtisztított uborkákat, közé pedig tormát. Felöntöm a lével, majd letakarom kistányérral a tetejüket és másnapig úgy hagyom. Ha szükséges a következő nap még pótolom a levet, késhegynyi nátrium benzoátot teszek a tetejükre, lezárom az üveget és mehet a kamra polcra.


TIPP: a fűszereket összekeverem egy tálkába, majd az üvegekbe egy-egy evőkanállal teszek. Így egyszerűbb, nem kell mindegyiket külön külön belerakni, tuti, hogy belekerül mind :)
Ha marad meg a felöntőléből azt egy üvegbe téve a hűtőben tároljuk a következő felhasználásig.
Nálam egyszerre 5 kg uborkából készült, ahhoz kétszeres mennyiségű felöntőlét kevertem össze. 
Aki szereti a csípőset, az tehet bele erős paprikát.









2020. augusztus 12., szerda

Citromos kakukkfüves csirkemell

 Nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető ebéd vagy vacsora. A meleg nyári napokban igazán könnyed     étel. 




Hozzávalók:

3 egész csirkemellfilé 

pár evőkanál  olaj / vaj 

3-5 gerezd fokhagyma

2 egész citrom

1- 1,5 dl húslé vagy víz 

3-4 szál friss kakukkfű 

só. bors


A sütőt előmelegítjük 200 fokra. 

A fokhagymát apróra vágjuk, az egyik citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A kakukkfű ágakat lemossuk. 

A zsiradékban megfuttatjuk a fokhagymát, ügyelve arra, hogy ne égessük oda. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a kifacsart levét, az húslét, 2 szál kakukkfüvet és összefőzzük pár percig.

A csirkemellet sózzuk, borsozzuk és egy tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük. Ráöntjük az összeállított levet. A másik citromot felszeleteljük, rápakoljuk, melléteszünk 2 szál kakukkfüvet. Lefedjük és kb. 30-40 percen keresztül sütjük. Időközben megforgatjuk. 

Ízlés szerinti körettel tálaljuk. 






2020. augusztus 2., vasárnap

Crumble- szilvás morzsasüti

Nagyon finom szilvát sikerült vennem, abból terveztem valami nasit. Olyat, ami gyorsan meg is van. Hát ez az lett, gyors és nagyon finom :) A tészta is pikk-pakk kész, a töltelék is. Többféle gyümölccsel elkészíthető, legyen befőtt vagy friss. Egy órán belül az asztalra varázsolhatjuk. Tálalható vanília fagyival, tejszínhabbal, görög joghurttal egyaránt.




Hozzávalók a tésztához:

11 dkg liszt
8 dkg darált mandula (nálam mandulaliszt) vagy mogyoró
8 dkg kristálycukor
11 dkg hideg vaj
csipet só


Töltelék:

50 dkg félbevágott, magozott szilva
2 evőkanál barna cukor
1 teáskanál őrölt fahéj

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 25 cm-es átmérőjű piteformát használunk.
A tésztához tálba rakjuk  a hozzávalókat, a vajat felkockázzuk majd összemorzsoljuk.
A szilvát magozzuk, rátesszük a fahéjat, cukrot és összekeverjük.
A piteformába rakosgatjuk a szilvát, befedjük a morzsatésztával. Betesszük az előmelegített sütőbe és 25-30 perc alatt megsütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk. Aki szereti vanília fagylalttal, görög joghurttal vagy tejszínhabbal is fogyaszthatja. Kitűnő melegen és hidegen is.