Hozzávalók:
15 dkg puha vaj vagy margarin
12 dkg porcukor
1 egész tojás
15 dkg apró szemű zabpehely
10 dkg liszt
1 kávéskanál fahéj
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
csipet só
ízlés szerint 10-15 dkg aprított aszalt gyümölcs, dió, mogyoró, mandula, csokidarabok, kókuszreszelék, mazsola
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A hozzávalókat tálba tesszük, majd összeállítjuk a tésztát.
Vizes kézzel diónyi golyókat formázunk, papírral bélelt tepsibe, egymástól megfelelő távolságra tesszük, tetejüket kicsit lelapítjuk és 180 fokos sütőben megsütjük. Sütési idő sütőfüggő és a méretek is közre játszanak, kb. 15-25 perc. Attól függően, hogy ki milyen ropogósan szereti. Sütés közben a kekszek megnőnek!
Egy csésze kávéhoz, teához kitűnő keksz!
Tippek, tapasztalatok:
Készítettem már kakaós változatban is, ebben az esetben az alapanyagokhoz hozzáadunk 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaóport. Természetesen lehet más méretben is elkészíteni, kisebb vagy nagyobb kekszeket formázhatunk.
kakaós változat |