Egy ideje Lengyelországban élek. Egyik tradicionális süteményük a szarlotka (ejtsd: sarlotka) Nagyon finom, hasonlít a magyar almás pitére. De a tésztája mégis más, roppanós, az alma pedig darabolva bújik meg a két tésztaréteg között. Megkértünk az egyik lengyel ismerősünket, hogy adjon receptet, hogy kipróbálhassam. Itt nagy szeretettel fogyasztják cukrászdákban, éttermekben, kávézókban egy kávé mellé. Vanília fagyival is tálalják. Nos elkészítettem, nagy sikere volt. Azt mondta a Piotr, hogy tökéletes lett, mintha "igazi" lengyel konyhán készült volna. De hát igazi lengyel alapanyagok, csak jó lehet :D
Hozzávalók: (csésze mérete: 2,5 dl)
3 csésze liszt (52 dkg)
25 dkg hideg vaj
1 csésze porcukor (17 dkg)
4 tojássárgája
1 teáskanál sütőpor
töltelék:
1 kg tisztított, felkockázott alma
4 evőkanál cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál víz
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sütőport, porcukrot, a hideg vajat, tojássárgáját, majd összegyúrjuk. 2/3 arányban elosztjuk és hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a tölteléket. Az almát megtisztítjuk, kockára vágjuk. Egy edénybe beletesszük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, vizet és megpároljuk. Ha kihűlt belekeverjük a zsemlemorzsát.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy 25 x 30-as tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. papírral.
A lehűlt tészta nagyobbik részét kinyújtjuk, a tepsibe tesszük. Vékonyan megszórjuk morzsával, majd a kihűlt almatölteléket belesimítjuk. A kisebbik tésztát nagy lyukú reszelőn ráreszeljük. Mehet a sütőbe, kb. 30-40 percre. Ez a sütési idő változhat, sütőfüggő!
A megsült tésztát kihűtjük, majd szeleteljük.
Tramita Rita vagyok, Tatán lakom fiaimmal és a férjemmel. Óvodában dolgozom dadusként. Sokat tevékenykedem a konyhában, szeretem a kézműves munkákat is. Nagyanyámtól lestem el a konyhai munkálatok csínját-bínját :) Ő nagyon sokat sütött, nem volt olyan hétvége, hogy két három fajta sütemény ne lett volna a kamrában. Valószínű innen a szeretete az én sütögetéseimnek is. Találtok nálam mindenfélét, legyen az mézeskalács, étel, ital, lekvár, sütemény és egyebek.
Nyomtatás
2020. március 4., szerda
Almás süti - a lengyel szarlotka (ejtsd: sarlotka)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése