Nyomtatás

2020. február 19., szerda

Káposztás pogácsa

Káposztás pogácsákat sütöttem, bár már nem először. Most is volt itthon egy kis káposzta, amivel nem tudtam mihez kezdeni. Gyorsan ledinszteltem, kihűtöttem és már ment is a tésztába. Receptet még anno Viki chef oldalán találtam. ( http://www.chefviki.hu/2010/10/kaposztas-pogacsa.html )






Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg párolt káposzta
25 dkg vaj / margarin
2 dl tejföl
1 teáskanál cukor
5 dkg élesztő
2,5 dkg só
ízlés szerint bors

tetejére felvert tojássárgája, ízlés szerint köménymag


A tejfölt langyosítjuk, belekeverjük a cukrot és az élesztőt.
A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a párolt káposztát, vajat / margarint, majd az élesztős - cukros tejfölt. Összeállítjuk a tésztát, majd lisztezett felületen kinyújtjuk.
Meghajtjuk, fentről le, lentről fel, balról jobbra, jobbról balra. Letakarjuk, 15 percig pihentetjük.
Ezt a műveletet még kétszer megismételjük. Az utolsó  pihentetés után kinyújtjuk a tésztát kb. 2 cm vastagságúra, bevagdossuk. Itt két lehetőség van, vagy kiszaggatjuk vagy felvágjuk négyszögletes formára. (Utóbbinál maradtam, nem kell annyit gyúrni, nyújtani)
A pogácsákat tepsire tesszük, megkenjük tojássárgájával, aki szereti megszórhatja köménymaggal. Kb. 20 percet kelesztjük, majd előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük.

Tipp, tapasztalat:

Külön borsot nem tettem a tésztába, a káposzta dinsztelésnél ezt már megtettem.
















1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...