Nyomtatás

2020. december 26., szombat

Lotti kiflik - bécsi hókifli, az omlós, illatos csoda

Hozzám közel álló Angyal receptjét hozom nektek. Pontosan 9 éve ismertük meg egymást Lottival. Megkeresett, hogy részt vennék-e egy olyan kezdeményezésen, ahol a mézeskalácsaimmal szerzek örömet másoknak.  Igent mondtam és hosszú éveken át együtt "dolgoztam" vele /velük, a csapattal. Csodás volt! Ez a JóságSüti csapat egy csodás győri karácsonyi vásár volt. talán hallottatok, olvastatok róla. Nagyon nagy méretűvé vált, rengetegen segítettek. Sajnos idén Lotti itt hagyott minket. Az Ő emlékére készítettem el ezt a nagyon finom hókiflit. Úgy adom közre a receptet, ahogy anno leírta. 💝




Hozzávalók:

14 dkg átszitált liszt

4,5 dkg házi vaníliás porcukor

3 dkg darált mandula

3 dkg darált dió

csipet só

10 dkg hideg vaj 

1 teáskanál vágott házi!!! kandírozott narancshéj  /ha nincs boltit ne!!, akkor inkább maradjon el, a bolti nem része az eredeti receptnek/

Minden mehet a tálba, kézzel összeállítod a tésztát, fóliával letakarod, hűtőbe teszed fél órára!

180 fokra előmelegíted a sütőt,majd egyforma kis golyókat formázol a tésztából. Ez segít, hogy a kiflicskék is azonos méretűek legyenek.

Tepsire formázod a sütiket, tetejüket mandulaforgáccsal megszórhatod, majd 15-17 perc alatt megsütöd. Figyelni kell, ha barnul a széle azonnal vedd ki! Bőven szitáld meg illatos, házi vaníliás porcukorral! 

Lopásmentes övezetben hagyd kihűlni, de azt ajánlom, hogy azonnal dupla adagot készíts! 😉😊😄

Így íródott meg anno Lotti receptje szóról szóra 😇









2020. december 10., csütörtök

Téli torta

 Tavaly készítettem el ezt a tortát családi karácsonyra. Nem bonyolult, nagyon finom alapanyagokból tevődik össze. Nagy sikert arattam vele. Akinek van kedve próbálja ki, nem fog csalódni!


Hozzávalók a tésztához: (egy 24 cm átmérőjű formához)

4 tojás
16,5 dkg cukor
16,5 dkg liszt
7 evőkanál meleg víz
1 kávéskanál sütőpor


Tojások fehérjéből habot készítünk.
Tojások sárgáját a cukorral, vízzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztben elkevert sütőport, eldolgozzuk, végül óvatosan elkeverjük benne a habot.
24 cm-es formában 180-200 fokon megsütjük. Kb. 40-50 perc alatt, de ez sütőfüggő!!! Tűpróba! 

A megsült tésztát, rácsra téve, "fejjel lefelé" kihűtjük. Egyenletes lesz a tészta teteje. 








Hozzávalók a krémhez:


1/2 liter tej 
1 csomag vaníliás puding
3-4 dl tejszín (nálam növényi, cukrozott tejszín)
1/2 csomag zselatin

10 dkg pirított, vagdalt mandula
10 dkg kandírozott narancs
10-15 dkg darabolt mézeskalács vagy puszedli

A tejből, pudingporból a leírtak szerint főzetet készítünk, félre tesszük, hűlni hagyjuk.


Megpirítjuk a mandulát majd felaprítjuk. A mézeskalácsot vagy puszedlit szintén felaprítjuk. A kandírozott naranccsal összekeverjük. 



A tejszínből habot készítünk. A zselatint fél dl vízben feloldjuk, majd kissé felmelegítjük. 

A pudingot átkeverjük, finoman hozzáadjuk a tejszínhabot. Ha valakinek nem elég édes, akkor tehet bele porcukrot. (nekem nem kellett, hisz édes tejszínt használtam)
A meleg zselatint elkeverjük  egy kis krémbe (hőkiegyenlítés), majd hozzáadjuk a többihez és összedolgozzuk. Félreteszünk belőle jó 5-6 evőkanálnyit. A maradékba beledolgozzuk a mandulás-narancsos-mézes tésztás keveréket.




A kihűlt tésztát három lapba vágjuk. 

Az alsót visszatesszük a formába, meglocsoljuk rummal, majd rákenjük a krém felét. Jön a második lap, ugyan úgy rumozzuk, krémezzük. A harmadik lap belső részt rumozzuk,  tetejére a félretett krémet kenjük, ami "üres".






Ekkor a betöltött tésztát a formában a  hűtőbe tesszük és minimum 6-8 órán át hűtjük. Nálam egy éjszaka szokott lenni. 
Másnap lecsatoljuk a formát, egy tálra áttesszük a tortát és feldíszítjük.

Díszítés:

kb. 3-4 dl tejszín (nálam növényi tejszín, ami tartós,  nem kell bele fixáló - Bianca vagy Hulala)
tetszés szerint díszített mézeskalácsok

A tejszínt habbá verjük. A tortát körbekenjük a habbal, oldalát a kép alapján felhúzzuk, majd egy kiskanál segítségével elhúzzuk a tejszín vonalakat. A kanalat menet közben többször meleg vízbe mártjuk.
A tetején is elsimogatjuk a habot majd feldíszítjük a mézeskalácsokkal. 







2020. november 10., kedd

Kacsamell meggyraguval

 Majd egy éve, hogy elkészítettem karácsonyi fogásként. Nagyon egyszerű, nem bonyolult, könnyű étel. Nincs is több hozzáfűznivalóm 😊


Hozzávalók:

1 db kacsamell - nálam fejenként
só, bors, 2-3 ág rozmaring

meggyragu:
kb. 30-40 dkg magozott meggybefőtt
2,5-3 dl meggylé
ízlés szerint méz vagy barna cukor, fahéj, 2-3 szem szegfűszeg
2-3 teáskanál balzsamecet
1 ágacska rozmaring


A kacsamellek bőrét finoman bevágjuk, hogy a húst ne érje. Sózzuk, borsozzuk és bőrével lefele megpirítjuk, majd átfordítjuk, hogy a másik oldala is színt kapjon. A serpenyő legyen tapadásmentes! Tepsibe tesszük,ráöntjük a kisült zsírját. Melléteszünk egy-két rozmaring ágat és előmelegített 180 fokos sütőben 30 percig sütjük.
A meggyraguhoz a meggyet a levével együtt egy edénybe öntjük, ízesítjük ízlés szerint mézzel vagy a barna cukorral, balzsamecettel. Hozzádobjuk a szegfűszeget, pici rozmaringágat. Összeforraljuk, hogy besűrűsödjön.
Ízlés, tetszés szerinti körettel tálaljuk.










2020. október 27., kedd

Fűszeres gyömbérlikőr

 Egy kedves ismerősömtől származik a recept. Nagyon egyszerű az elkészítése. Kitűnő gasztroajándék is lehet karácsonyra. 



Hozzávalók:


1/2 liter vodka 

2 rúd fahéj 

1 teáskanál szegfűszeg

3-4 cm friss, karikázott gyömbér tisztítva

15-20 dkg méz


Elkészítés:

Gyömbért megtisztítjuk, felkarikázzuk. Egy befőttes üvegbe tesszük a mézzel és többi fűszerrel együtt. Ráöntjük a vodkát, elkeverjük. Az üveget lezárjuk és eltesszük pihenni, érni 4 hétre. Időközben pár alkalommal összerázzuk, hogy a méz feloldódjon. Az érési idő alatt a színe besötétedik, az illata fantasztikus lesz. Ha letelt a négy hét egy sűrűbb szitán átszűrjük, üvegbe töltjük és máris elkészültünk vele.











2020. október 6., kedd

Almás morzsasüti

 Nagyon szeretem az ilyen pikk-pakk összedobható nassokat 😊. Ilyen ez az almás morzsasüti is - crumble ahogy "külföldiában" hívják 😁 Az össz macera az az alma tisztítása. 




Hozzávalók: 

Töltelék

50-60 dkg tisztított alma
1 teáskanál őrölt fahéj-1 teáskanál őrölt kardamom-2-3 evőkanál barna cukor 

Tészta

15 dkg liszt
8 dkg darált mandula - mogyoró 
10 dkg barna cukor 
12 dkg vaj 

Egy  25 cm-es átmérőjű piteformát kivajazunk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra. 

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és felkockázzuk. Eloszlatjuk a piteformában. A 2-3 evőkanál barna cukorban elkeverjük a fahéjat és a kardamomot, majd rászórjuk az almára. 

A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és összemorzsoljuk. Rászórjuk az alma tetejére és az előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. 

Tálalhatjuk melegen, hidegen, fagyival, natúr joghurttal, de önmagában is kitűnő! 😀












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...