Tavaly készítettem el ezt a tortát családi karácsonyra. Nem bonyolult, nagyon finom alapanyagokból tevődik össze. Nagy sikert arattam vele. Akinek van kedve próbálja ki, nem fog csalódni!
Hozzávalók a tésztához: (egy 24 cm átmérőjű formához)
4 tojás
16,5 dkg cukor
16,5 dkg liszt
7 evőkanál meleg víz
1 kávéskanál sütőpor
Tojások fehérjéből habot készítünk.
Tojások sárgáját a cukorral, vízzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztben elkevert sütőport, eldolgozzuk, végül óvatosan elkeverjük benne a habot.
24 cm-es formában 180-200 fokon megsütjük. Kb. 40-50 perc alatt, de ez sütőfüggő!!! Tűpróba!
A megsült tésztát, rácsra téve, "fejjel lefelé" kihűtjük. Egyenletes lesz a tészta teteje.
Hozzávalók a krémhez:
1/2 liter tej
1 csomag vaníliás puding
3-4 dl tejszín (nálam növényi, cukrozott tejszín)
1/2 csomag zselatin
10 dkg pirított, vagdalt mandula
10 dkg kandírozott narancs
10-15 dkg darabolt mézeskalács vagy puszedli
A tejből, pudingporból a leírtak szerint főzetet készítünk, félre tesszük, hűlni hagyjuk.
Megpirítjuk a mandulát majd felaprítjuk. A mézeskalácsot vagy puszedlit szintén felaprítjuk. A kandírozott naranccsal összekeverjük.
A tejszínből habot készítünk. A zselatint fél dl vízben feloldjuk, majd kissé felmelegítjük.
A pudingot átkeverjük, finoman hozzáadjuk a tejszínhabot. Ha valakinek nem elég édes, akkor tehet bele porcukrot. (nekem nem kellett, hisz édes tejszínt használtam)
A meleg zselatint elkeverjük egy kis krémbe (hőkiegyenlítés), majd hozzáadjuk a többihez és összedolgozzuk. Félreteszünk belőle jó 5-6 evőkanálnyit. A maradékba beledolgozzuk a mandulás-narancsos-mézes tésztás keveréket.
A kihűlt tésztát három lapba vágjuk.
Az alsót visszatesszük a formába, meglocsoljuk rummal, majd rákenjük a krém felét. Jön a második lap, ugyan úgy rumozzuk, krémezzük. A harmadik lap belső részt rumozzuk, tetejére a félretett krémet kenjük, ami "üres".
Ekkor a betöltött tésztát a formában a hűtőbe tesszük és minimum 6-8 órán át hűtjük. Nálam egy éjszaka szokott lenni.
Másnap lecsatoljuk a formát, egy tálra áttesszük a tortát és feldíszítjük.
Díszítés:
kb. 3-4 dl tejszín (nálam növényi tejszín, ami tartós, nem kell bele fixáló - Bianca vagy Hulala)
tetszés szerint díszített mézeskalácsok
A tejszínt habbá verjük. A tortát körbekenjük a habbal, oldalát a kép alapján felhúzzuk, majd egy kiskanál segítségével elhúzzuk a tejszín vonalakat. A kanalat menet közben többször meleg vízbe mártjuk.
A tetején is elsimogatjuk a habot majd feldíszítjük a mézeskalácsokkal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése