Aki szereti a csípős, édes ízeket annak kötelező! :) Már a név is csábító!
Egy nagyon kedves ismerősömtől kaptam ajándékba ilyen lekvárt. Nem árulok zsákbamacskát, az én, a mi drága Lottinktól, aki évek óta segíti a győri gyermekeket egy karácsonyi vásár keretében, a Jóságsütivel. Anno csatlakoztam hozzá, mézeskalácsokat készítek erre a jeles alkalomra. No meg akit tudok bevonok e szép küldetésbe.
Visszatérve a lekvárhoz, Lottitól kaptam ezt az általa készítette gasztroajándékot. És amikor megkóstoltam az maga volt egyszerre a mennyország és a pokol :) Nagyon spóroltunk ezzel a finomsággal, idén elkértem tőle a receptet és elkészítettem egy nagyobb adagot. Csodás lett!
Hozzávalók (1 adag)
1 kg kápia paprika
1/2 dl víz
mokkáskanál só
ízlés szerint frissen őrölt bors
teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 dl almaecet
30 dkg cukor
ízlés szerint chili paprika
A tisztított paprikát felkockázzuk (nem kell apróra, turmixolva lesz). Fazékba tesszük, ráöntjük a vizet, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a gyömbért. Takarék lángon főzzük, majd beleöntjük az almaecetet. Tovább főzzük, míg összeesik, levet ereszt. Ezután leturmixoljuk, visszaöntjük a fazékba. Beletesszük a cukrot, ízlés szerint az apróra vágott chili paprikát és tetszőleges sűrűségűre főzzük. Csírátlanított üvegekbe tesszük, lezárjuk, fejre állítjuk pár percre és száraz dunsztba rakjuk, míg kihűl.
Akinek gondjai vannak a magokkal az átpasszírozhatja. A chili paprikát ketté vágva szintén turmixoltam, bedobtam a kápiához.
Tramita Rita vagyok, Tatán lakom fiaimmal és a férjemmel. Óvodában dolgozom dadusként. Sokat tevékenykedem a konyhában, szeretem a kézműves munkákat is. Nagyanyámtól lestem el a konyhai munkálatok csínját-bínját :) Ő nagyon sokat sütött, nem volt olyan hétvége, hogy két három fajta sütemény ne lett volna a kamrában. Valószínű innen a szeretete az én sütögetéseimnek is. Találtok nálam mindenfélét, legyen az mézeskalács, étel, ital, lekvár, sütemény és egyebek.
Nyomtatás
2016. augusztus 17., szerda
2016. augusztus 4., csütörtök
Grízes mézes
Egy újabb mézes :) Ők a gyengéim!
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg cukor
6 dkg margarin
5 evőkanál méz
2 egész tojás
1 tojássárgája
1,5 kávéskanál szódabikarbóna
52 dkg liszt.
Fazékba tesszük a margarint és felolvasztjuk. Hozzáadjuk a mézet, cukrot, a tojásokat és a szódabikarbónát. ettől jó habos lesz a masszánk. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a lisztet. Deszkán átgyúrjuk a tésztát, négy részre osztjuk és megsütjük a lapokat. Ez a mennyiség nagy tepsi méretéhez elegendő.
Krém:
1 l tej, 8 evőkanál búzadara, 1 cs. margarin, 25 dkg porcukor, baracklekvár
A tejet a búzadarával sűrűre főzzük. Habosra keverjük a margarint a porcukorral. Ha a dara kihűlt hozzáadjuk a margarinos krémet.
Megtöltjük a lapokat, a krém alá ízlés szerint lekvárt kenünk. Hűtőbe tesszük és ha megpuhult szeleteljük.
Nekem csak 3 lap lett, mert a negyediket elpörköltem :)
Fazékba tesszük a margarint és felolvasztjuk. Hozzáadjuk a mézet, cukrot, a tojásokat és a szódabikarbónát. ettől jó habos lesz a masszánk. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a lisztet. Deszkán átgyúrjuk a tésztát, négy részre osztjuk és megsütjük a lapokat. Ez a mennyiség nagy tepsi méretéhez elegendő.
Krém:
1 l tej, 8 evőkanál búzadara, 1 cs. margarin, 25 dkg porcukor, baracklekvár
A tejet a búzadarával sűrűre főzzük. Habosra keverjük a margarint a porcukorral. Ha a dara kihűlt hozzáadjuk a margarinos krémet.
Megtöltjük a lapokat, a krém alá ízlés szerint lekvárt kenünk. Hűtőbe tesszük és ha megpuhult szeleteljük.
Nekem csak 3 lap lett, mert a negyediket elpörköltem :)
Mézes tejszelet
Egy nagyon finom sütemény a mézes tészták családjából :)
Hozzávalók:
Tészta:
35 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 5 dkg margarin, 2 egész tojás
Krém:
9 dl tej, 3 cs. tejszínes pudingpor, 20 dkg porcukor, 1 cs. margarin
csokimáz
A tésztát az alapanyagokból elkészítjük, két lapot sütünk.
A tejben felfőzzük a pudingporokat, majd hűtjük.
A margarint a porcukorral habosra keverjük és a kihűlt pudingot hozzáadjuk.
A két lap közé betöltjük a krémet, tetejére csokit öntünk, majd másnap szeleteljük.
Hozzávalók:
Tészta:
35 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 5 dkg margarin, 2 egész tojás
Krém:
9 dl tej, 3 cs. tejszínes pudingpor, 20 dkg porcukor, 1 cs. margarin
csokimáz
A tésztát az alapanyagokból elkészítjük, két lapot sütünk.
A tejben felfőzzük a pudingporokat, majd hűtjük.
A margarint a porcukorral habosra keverjük és a kihűlt pudingot hozzáadjuk.
A két lap közé betöltjük a krémet, tetejére csokit öntünk, majd másnap szeleteljük.
Habos almás
A tészta:
50 dkg liszt
20 dkg porcukor
25 dkg vaj vagy margarin
egy csipet só
3 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
reszelt citromhéj
3-4 evőkanál tejföl
A töltelék:
5 dkg vaj vagy margarin
1,5 kg alma
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
3 tojás fehérje
Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. A tésztát kettévesszük úgy, hogy az egyik rész kicsivel nagyobb legyen.
A nagyobbik részt a hűtőbe, a kisebb részt a fagyasztóba tesszük,annyira, hogy le tudjuk reszelni.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, és a vajon a cukorral félpuhára pároljuk.
A pudingport kevés vízzel elkeverjük, az almához öntjük és besűrítjük. Langyosra hűtjük.
A tojásfehérjét habbá felverjük és óvatosan beleforgatjuk az almát.
A hűtőben tárolt tésztát kivesszük, kinyújtjuk majd papírral bélelt tepsibe tesszük. Megszórjuk kevés morzsával.
Ráhalmozzuk a tölteléket, majd a fagyasztott tésztát nagyobb lyukú reszelővel a töltelék tetejére reszeljük.
200 fokon megsütjük. Ízlés szerint porcukorral, fahéjas porcukorral meghintjük.
Tepsi méret: 35x25
Almás szelet
Hozzávalók:
40 dkg lisz
12 dkg porcukor
12 dkg margarin
2 egész tojás
1 cs. sütőpor
kevés tej
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd 3 lapot készítünk. Az egyik lapot megkenjük tojással és megszórjuk vagdalt dióval és megsütjük.
Töltelék:
1,5 kg almát tisztítunk, lereszelünk és megdinszteljük. Cukorral és fahéjjal ízesítjük Ha kihűlt az alma megtöltjük a lapokat, hűtőbe tesszük a süteményt és ha megpuhultak a lapok szeleteljük.
40 dkg lisz
12 dkg porcukor
12 dkg margarin
2 egész tojás
1 cs. sütőpor
kevés tej
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd 3 lapot készítünk. Az egyik lapot megkenjük tojással és megszórjuk vagdalt dióval és megsütjük.
Töltelék:
1,5 kg almát tisztítunk, lereszelünk és megdinszteljük. Cukorral és fahéjjal ízesítjük Ha kihűlt az alma megtöltjük a lapokat, hűtőbe tesszük a süteményt és ha megpuhultak a lapok szeleteljük.
Almás krémes
Almás krémes
Hozzávalók:
60 dkg liszt
20 dkg zsír
20 dkg porcukor
2 egész tojás
1 cs. sütőpor
2 cs. vaníliás cukor
3-4 evőkanál tejföl
Az anyagokból tésztát gyúrunk és három lapot sütünk 180-200 fokon . ( 30x36 tepsit használtam )
Krém:
2 cs. vaníliás pudingpor
1/2 liter tej
15 dkg porcukor
1 cs. margarin
1 cs. vaníliás cukor
A tejben felfőzzük a pudingot, kihűtjük. A margarint habosra keverjük a porcukorral, majd a két masszát összekeverjük.
Töltelék:
1,5 kg alma
10-15 dkg cukor
ízlés szerint fahéj
5 dkg margarin
A margarinon a cukrozott, fahéjjal ízesített reszelt almát megpároljuk és kihűtjük.
Tetszés szerint összeállítjuk a tésztát, másnap szeleteljük.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
20 dkg zsír
20 dkg porcukor
2 egész tojás
1 cs. sütőpor
2 cs. vaníliás cukor
3-4 evőkanál tejföl
Az anyagokból tésztát gyúrunk és három lapot sütünk 180-200 fokon . ( 30x36 tepsit használtam )
Krém:
2 cs. vaníliás pudingpor
1/2 liter tej
15 dkg porcukor
1 cs. margarin
1 cs. vaníliás cukor
A tejben felfőzzük a pudingot, kihűtjük. A margarint habosra keverjük a porcukorral, majd a két masszát összekeverjük.
Töltelék:
1,5 kg alma
10-15 dkg cukor
ízlés szerint fahéj
5 dkg margarin
A margarinon a cukrozott, fahéjjal ízesített reszelt almát megpároljuk és kihűtjük.
Tetszés szerint összeállítjuk a tésztát, másnap szeleteljük.
2016. augusztus 2., kedd
Csokis mogyorós perec
Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg liszt
10 dkg darált mogyoró (esetleg dió, mandula)
25 dkg hideg vaj
12 dkg porcukor
1 egész tojás
csipet só
bevonáshoz:
10 dkg darált mogyoró (esetleg dió, mandula)
25 dkg hideg vaj
12 dkg porcukor
1 egész tojás
csipet só
bevonáshoz:
kb. 30 dkg csokoládé és étolaj
Az anyagokból tésztát készítünk, majd egy órán át a hűtőben pihentetjük.
A lehűlt tésztát lisztezett felületen fél centis vastagságúra kinyújtjuk, majd perec formával kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, kevés étolajjal megfelelő sűrűségűre hígítjuk.
A kihűlt pereceket bevonjuk, rácsra téve dermedni hagyjuk.
Az anyagokból tésztát készítünk, majd egy órán át a hűtőben pihentetjük.
A lehűlt tésztát lisztezett felületen fél centis vastagságúra kinyújtjuk, majd perec formával kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, kevés étolajjal megfelelő sűrűségűre hígítjuk.
A kihűlt pereceket bevonjuk, rácsra téve dermedni hagyjuk.
A csokizást a következőképpen végezetem:
- a pereceket rácsra sorakoztattam, a csokit nyomózsákba (neylon) tettem, kis lyukat vágtam rá és egyesével vontam be a pereceket. Így nem lett minden csokis, egyszerűbb, tisztább volt a munka :)
A felesleges csoki a tálcára csöpögött, amit dermedés után szépen össze lehet szedni és újra felhasználni.
Mivel jelenleg nyár van és nagyon meleg, így dobozba tettem és a hűtőben tárolom.
Finom ropogós, natúr állapotában is tökéletes.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)