2016. augusztus 17., szerda

Bársonyos pokol

Aki szereti a csípős, édes ízeket annak kötelező! :) Már a név is csábító!
Egy nagyon kedves ismerősömtől kaptam ajándékba ilyen lekvárt. Nem árulok zsákbamacskát, az én, a mi drága Lottinktól, aki évek óta segíti a győri gyermekeket egy karácsonyi vásár keretében, a Jóságsütivel. Anno csatlakoztam hozzá, mézeskalácsokat készítek erre a jeles alkalomra. No meg akit tudok bevonok e szép küldetésbe.
Visszatérve a lekvárhoz, Lottitól kaptam ezt az általa készítette gasztroajándékot. És amikor megkóstoltam az maga volt egyszerre a mennyország és a pokol :) Nagyon spóroltunk ezzel a finomsággal, idén elkértem tőle a receptet és elkészítettem egy nagyobb adagot. Csodás lett!


Hozzávalók (1 adag)

1 kg kápia paprika
1/2 dl víz
mokkáskanál só
ízlés szerint frissen őrölt bors
teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 dl almaecet
30 dkg cukor
ízlés szerint chili paprika

A tisztított paprikát felkockázzuk (nem kell apróra, turmixolva lesz). Fazékba tesszük, ráöntjük a vizet, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a gyömbért. Takarék lángon főzzük, majd beleöntjük az almaecetet. Tovább főzzük, míg összeesik, levet ereszt. Ezután leturmixoljuk, visszaöntjük a fazékba. Beletesszük a cukrot, ízlés szerint az apróra vágott chili paprikát és tetszőleges sűrűségűre főzzük. Csírátlanított üvegekbe tesszük, lezárjuk, fejre állítjuk pár percre és száraz dunsztba rakjuk, míg kihűl.



Akinek gondjai vannak a magokkal az átpasszírozhatja. A chili paprikát ketté vágva szintén turmixoltam, bedobtam a kápiához.








2016. augusztus 4., csütörtök

Grízes mézes


Egy újabb mézes :) Ők a gyengéim! 


Hozzávalók a tésztához:

15 dkg cukor
6 dkg margarin
5 evőkanál méz
2 egész tojás
1 tojássárgája
1,5 kávéskanál szódabikarbóna
52 dkg liszt.

Fazékba tesszük a margarint és felolvasztjuk. Hozzáadjuk a mézet, cukrot, a tojásokat és a szódabikarbónát. ettől jó habos lesz a masszánk. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a lisztet. Deszkán átgyúrjuk a tésztát, négy részre osztjuk és megsütjük a lapokat. Ez a mennyiség nagy tepsi méretéhez elegendő.

Krém:

1 l tej, 8 evőkanál búzadara, 1 cs. margarin, 25 dkg porcukor, baracklekvár

A tejet a búzadarával sűrűre főzzük. Habosra keverjük a margarint a porcukorral. Ha a dara kihűlt hozzáadjuk a margarinos krémet.
Megtöltjük a lapokat, a krém alá ízlés szerint lekvárt kenünk. Hűtőbe tesszük és ha megpuhult szeleteljük.

Nekem csak 3 lap lett, mert a negyediket elpörköltem :) 


Mézes tejszelet

Egy nagyon finom sütemény a mézes tészták családjából :)

Hozzávalók:

Tészta:

35 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 5 dkg margarin, 2 egész tojás

Krém:

9 dl tej, 3 cs. tejszínes pudingpor, 20 dkg porcukor, 1 cs. margarin

csokimáz

A tésztát az alapanyagokból elkészítjük, két lapot sütünk.

A tejben felfőzzük a pudingporokat, majd hűtjük.
A margarint a porcukorral habosra keverjük és a kihűlt pudingot hozzáadjuk.
A két lap közé betöltjük a krémet, tetejére csokit öntünk, majd másnap szeleteljük.






Habos almás

Citromhab oldalán láttam meg ezt a szépséget. Még langyosan a szélét megkóstoltam, már akkor isteni volt, hát még egy egész szelet!!! Egy kicsit változtattam rajta, több pudingot használtam fel. Íme a recept:

A tészta:

50 dkg liszt
20 dkg porcukor
25 dkg vaj vagy margarin
egy csipet só
3 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
reszelt citromhéj
3-4 evőkanál tejföl

A töltelék:

5 dkg vaj vagy margarin
1,5 kg alma
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
3 tojás fehérje

Elkészítés:

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. A tésztát kettévesszük úgy, hogy az egyik rész kicsivel nagyobb legyen.
A nagyobbik részt a hűtőbe, a kisebb részt a fagyasztóba tesszük,annyira, hogy le tudjuk reszelni.


A töltelékhez az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, és a vajon a cukorral félpuhára pároljuk.
A pudingport kevés vízzel elkeverjük, az almához öntjük és besűrítjük. Langyosra hűtjük.


A tojásfehérjét habbá felverjük és óvatosan beleforgatjuk az almát.


A hűtőben tárolt tésztát kivesszük, kinyújtjuk majd papírral bélelt tepsibe tesszük. Megszórjuk kevés morzsával.
Ráhalmozzuk a tölteléket, majd a fagyasztott tésztát nagyobb lyukú reszelővel a töltelék tetejére reszeljük.
200 fokon megsütjük. Ízlés szerint porcukorral, fahéjas porcukorral meghintjük.

Tepsi méret: 35x25
                     












Almás szelet

Hozzávalók:

40 dkg lisz
12 dkg porcukor
12 dkg margarin
2 egész tojás
1 cs. sütőpor
kevés tej

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd 3 lapot készítünk. Az egyik lapot megkenjük tojással és megszórjuk vagdalt dióval és megsütjük.

Töltelék:

1,5 kg almát tisztítunk, lereszelünk és megdinszteljük. Cukorral és fahéjjal ízesítjük Ha kihűlt az alma megtöltjük a lapokat, hűtőbe tesszük a süteményt és ha megpuhultak a lapok szeleteljük.


Almás krémes

Almás krémes

Hozzávalók:

60 dkg liszt
20 dkg zsír
20 dkg porcukor
2 egész tojás
1 cs. sütőpor
2 cs. vaníliás cukor
3-4 evőkanál tejföl

Az anyagokból tésztát gyúrunk és három lapot sütünk 180-200 fokon . ( 30x36 tepsit használtam )

Krém:

2 cs. vaníliás pudingpor
1/2 liter tej
15 dkg porcukor
1 cs. margarin
1 cs. vaníliás cukor

A tejben felfőzzük a pudingot, kihűtjük. A margarint habosra keverjük a porcukorral, majd a két masszát összekeverjük.

Töltelék:

1,5 kg alma
10-15 dkg cukor
ízlés szerint fahéj
5 dkg margarin

A margarinon a cukrozott, fahéjjal ízesített reszelt almát megpároljuk és kihűtjük.

Tetszés szerint összeállítjuk a tésztát, másnap szeleteljük.


2016. augusztus 2., kedd

Csokis mogyorós perec

Minap nem kellett főznöm, a gyerekek is nagyon sütire éhesek voltak, így apró sütiket gyártottam. Volt köztük jól bevált és új recept. Íme egy friss, a csokis perec.
                                               

Hozzávalók:

A tésztához:

35 dkg liszt
10 dkg darált mogyoró (esetleg dió, mandula)
25 dkg hideg vaj
12 dkg porcukor
1 egész tojás
csipet só

bevonáshoz:
kb. 30 dkg csokoládé és étolaj

Az anyagokból tésztát készítünk, majd egy órán át a hűtőben pihentetjük.

A lehűlt tésztát lisztezett felületen fél centis vastagságúra kinyújtjuk, majd perec formával kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.

A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, kevés étolajjal megfelelő sűrűségűre hígítjuk.

A kihűlt pereceket bevonjuk, rácsra téve dermedni hagyjuk.


A csokizást a következőképpen végezetem:
- a pereceket rácsra sorakoztattam, a csokit nyomózsákba (neylon) tettem, kis lyukat vágtam rá és egyesével vontam be a pereceket. Így nem lett minden csokis, egyszerűbb, tisztább volt a munka :)
A felesleges csoki a tálcára csöpögött, amit dermedés után szépen össze lehet szedni és újra felhasználni.

Mivel jelenleg nyár van és nagyon meleg, így dobozba tettem és a hűtőben tárolom. 

Finom ropogós, natúr állapotában is tökéletes.