Nyomtatás

2017. november 30., csütörtök

Forraltbor - zselés linzerek

Elérkezett az év forralt boros szakasza :) Ilyenkor, amikor hidegebb van, esik a hó, jön az adventi időszak, a karácsonyi vásárok ideje és gyönyörködsz a szebbnél szebb termékekben jól esik egy bögre forralt bor. Legyen vörös vagy fehér borból, jól fűszerezve. Egy kis citrom-narancs-fahéj-szegfűszeg, hmmmm......... nincs is ennél finomabb. Amikor rátaláltam erre a receptre nem volt kérdés, hogy elkészítsem-e :) A forralt bor adva volt, abból pillanatok alatt elkészült a töltelék. A tészta sem egy ördöngös dolog. Tehát sütésre fel! Nem fogjátok megbánni ha elkészítitek! Nagyon finomak, a fűszerek különleges ízt adnak.




Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt
5 dkg porcukor
egy teáskanál szerecsendió (nálam frissen reszelve)
csipet só
1 tojássárgája
15 dkg vaj/margarin
2-3 evőkanál hideg víz

Forralt borzselé:

1,5 dl forraltbor
1 dl narancslé (nálam frissen facsart)
2 evőkanál cukor
1 dkg dzsemfix

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és egy órára a hűtőbe tesszük. 

A forralt bort, narancslét felforraljuk. A cukorral összekeverjük a dzsemfixet és a boros narancsléhez adjuk, jól elkeverjük majd egy percig főzzük. Kihűtjük.

A sütőt előmelegítjük 180-200 fokosra. Tepsit kibélelünk sütőpapírral. 
A tésztánkat kinyújtjuk kb. 4-5 mm-es vastagságúra, majd tetszőleges formákat készítünk és megsütjük. Nem kell nagyon, elég lesz világosra. Rácsra téve hűlni hagyjuk. 
A zselét átkeverjük, majd a kihűlt linzereket megtöltjük. Pár óra alatt megpuhulnak. 










2017. november 26., vasárnap

Lyukas kiflik

Ilyen sütit elképesztő régen ettem először, azaz az esküvőmön :D Akkor édesanyám kolléganője sütötte nekünk a finomabbnál finomabb sütiket. Eszméletlen miket tudott készíteni! A nevére sajnos már nem emlékszem, pedig ő maga itt van előttem. Nos, köztük volt ez a kifli is, lyukas kifliként emlegetve, amely akkor diósan és kókuszosan is a kínálatban szerepelt. Szinte súlytalan a süti, belül lyukas, habkönnyű. Az állaga hajaz a habcsókra, habkarikára, akár habkifli is lehetne a neve :) 
Már pár napja lesütöttem, fém dobozban tároltam és nagyon finom még mindig. Diósan szól a recept, így készítettem el és a nagymamám receptes dobozában akadtam rá. Nem lesz elírás a cukor mennyisége!!! Jól olvassátok, abból kell a nagyobb mennyiség, nem a lisztből! 




Hozzávalók:

10 dkg liszt
20 dkg porcukor
6 dkg darált dió
fél kávéskanál szódabikarbóna
12,5 dkg vaj / margarin

díszítéshez étcsokoládé 

A lisztet, porcukrot, diót, szódabikarbónát összekeverjük, hozzáadjuk a vajat / margarint és tésztát készítünk. Hűtőben pihentetjük egy órán át. 
Addig előkészítjük a formákat, melyeket kikenünk olajjal. Jó ha minimum 20 darabbal rendelkezünk, de ha még több van, akkor haladunk igazán a munkával. 
A sütőt előmelegítjük 150 fokra. 
Ha a tészta lehűlt hengerré formázzuk, egyforma darabokra vágjuk és a formákat félig megtöltjük. A tepsit a sütőbe tesszük és kb. 15-20 perc alatt megsütjük. De ez lehet több is, hiszen függ a sütőtől. Sütés során a kiflik felfújódnak, így lesz a közepük lyukas. Ha kész várunk egy kicsit, míg hűl, majd finoman kiszedjük a formából és teljesen kihűtjük. A végeit ízlés szerint csokoládéba márthatjuk.

Kicsit édes lesz a süti, de ha étcsokoládéba mártjuk a két végét az kompenzálni fogja :) 
Fontos, hogy ezen a hőfokon süssük a tésztát! Jómagam türelmetlen voltam és a második tepsinél feltekertem a hőfokot, ezáltal a tészta szó szerint kifutott a formából, nem lehetett vele semmit kezdeni. Szóval türelem, finom lyukas kiflit terem :) 
















2017. november 24., péntek

Zserbó kekszek

Igen, így is el lehet készíteni :) Gyors, egyszerű. Aki nem szeret lapokat nyújtani, nincs elég ideje vagy kisgyerekkel szeretné elkészíteni annak tökéletes. Csak formázod, megtöltöd és sütöd. Az előkészületeken, pihenési időn kívül egy óra alatt az asztalra teheted és bezsebelheted a dicséreteket :) Eláll napokig, adventre, karácsonyra vagy csak úgy nassolni is fantasztikus.



Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
15 dkg porcukor
vanília
20 dkg vaj / margarin
csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

kb. 10 dkg darált dió
2 evőkanálnyi sárgabarack lekvár
reszelt citromhéja

tetejére csokoládé

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, hűtőben egy órácskát pihentetjük. A tölteléknek összekeverjük a diót, lekvárt, citromhéját.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztából hengert készítünk, egyforma darabokra vágjuk. Golyókat formázunk amit tepsire helyezünk. A közepükre mélyedést készítünk egy fakanál vagy az ujjunk segítségével. Ebbe tesszük a tölteléket egy kiskanál vagy nyomózsák segítségével. Az előmelegített sütőben megsütjük kb. 10 perc alatt. Rácsra téve hűlni hagyjuk. Tetejüket ízlés szerint becsokizzuk.











2017. november 23., csütörtök

Lekváros korongok

Nem titok, nagyon szeretem az apró sütiket. Ahogy telnek az évek, egyre inkább ezeket részesítem előnybe. Elállnak, szépek, finomak. Tökéletesek hétköznapokra, ünnepekre, egy kávéhoz, teához jó választás :) Ez a kis falatka könnyen elkészíthető, a pihentetési időn kívül egy órán belül süti van az asztalunkon.



Hozzávalók:

30 dkg liszt
12 dkg porcukor
15 dkg vaj/ margain
3 tojássárgája
vanília
reszelt citromhéja

ízlés szerint lekvár a töltéshez

A lisztet, porcukrot, vaníliát, citromhéjat összekeverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a vajat / margarint, majd tésztát készítünk. Egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
A sütőt előmelegítjük 160-170 fokra. Tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A lehűlt tésztából hengert készítünk, nagyjából egyforma darabokra vágjuk és golyókat formázunk. Tepsire rakjuk, közepükre mélyedést készítünk az ujjunkkal vagy fakanál nyelével. Megtöltjük ízlés szerint lekvárral, lehetőleg nem folyóssal, hogy bírja a sütést. Az előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

Ebből az adagból nálam  kb. 40 darab lett. Vörösboros szilvalekvárral töltöttem, de természetesen bármilyen lekvárral készíthetjük.











2017. november 22., szerda

Tobozok

Semmi extra nem kell ehhez a finomsághoz! Nálam az alap puncsgolyó. Amikor krémes sütiket készítek a széleket a fagyasztóba teszem. Most összegyűlt annyi, hogy kókuszgolyókat és tobozokat is készítettem belőle. Ilyenkor a széleket csak összegyúrom rummal, rumaromával. Természetesen elkészíthető a kókuszgolyó vagy keksztekercs alapból is.
Gyerekek nagyon fogják szeretni mind az elkészítését mind a végeredményt. Nincs is annál jobb, ha együtt csináljátok, hisz nagyon jó móka lesz! Életbe léphet a "ki mit főzött egye meg" a gyerekek körében is :D :D A masszát is gyúrhatják és a csokis gabonapelyheket is szépen bele tudják dugdosni az alapba. nagyon jót tesz a kis ujjuknak, fejleszti a finommotorikát. nem utolsó sorban pedig együtt lehetünk, szórakozhatunk egy jót :)
Amire figyelni kell, hogy ne legyen se túl lágy és se túl kemény a massza, hogy könnyen bele lehessen tűzni a kis kagyló formákat.




Hozzávalók:

mindenki maga ízlése szerint készítsen egy masszát
csokis kagyló formájú gabonapehely
porcukor a díszítéshez

Ha nincs massza:

darált keksz
porcukor
kakaópor
főzött kávé
rum vagy rumaroma
baracklekvár
tej ( ha nem akar összeállni a massza ) 

nincsenek konkrét számok, körül belülre szoktam készíteni :) csak összegyúrjuk a hozzávalókat és kész is. 

A masszából kúpokat készítünk. Ezekbe alulról felfelé bele szurkáljuk a gabonapelyheket.
Mindig köztesen , akkor lesznek igazán szépek. Ha nagyon kinyíltak a tobozok egy picit megformázhatjuk zártabbá. Két tenyerünk között picit megsodorjuk. 
Ha elkészültünk meghintjük porcukorral. 










2017. november 21., kedd

Vaníliás kiflik

Igazából nem értem miért is vaníliás kifli a neve ennek a sütinek, hiszen dió van a tésztájában.
Abból az alkalomból készítettem el, hogy Erzsébet névnap volt.

Az anyukám és a nagymamám is ezt a nevet viselte. Ebben a képben benne van a dédimamám, akitől a kis horgolt terítőt örököltem. A nagymamám, akié a recept volt és az édesanyám aki a receptet lejegyezte anno. Boldog névnapot odafenn! <3

Nagyon egyszerű elkészíteni a kifliket, alig van vele munka.



Hozzávalók:

25 dkg liszt
14 dkg rama (persze vajjal is lehet készíteni)
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
1 egész tojás

forgatáshoz vaníliás porcukor

A hozzávalókból tésztát készítünk.
A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra. Tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztából hengert készítünk. Ezt felvágjuk egyforma darabokra melyekből kifliket formázunk. Tepsire tesszük és megsütjük. A kisült kifliket rácsra téve hűlni hagyjuk majd vaníliás porcukorba meghempergetjük.




2017. november 3., péntek

Csokoládés szalámi

Na még ilyet! Szalámi és csoki és mindenféle finomság? :D Igeeen! Van egy nagyon régi, hasonló  receptem, amit a nagymamámtól hoztam magammal. Abban csak keksz van, de még nincs a blogon, majd egyszer az is felkerül.
Szóval erre a szalámira a Webcukiban akadtam rá, oda pedig Juditka konyhájából került. Egyszerű az elkészítése, csak összehajigáljuk a hozzávalókat, átdolgozzuk , formázzuk és hűtjük. Ennyi az egész. Csupa finomság van benne. Nálam a mazsola az most kimaradt, helyette aszalt sárgabarackot tettem. A kandírozott narancshéj helyett pedig frissen reszelt narancshéját tettem bele. Jó ötlet volt! ;)



Hozzávalók:

10 dkg étcsokoládé
8 dkg vaj
2 evőkanál rum
20 dkg keksz (nálam Petit Beurre, itt ilyet lehet kapni)
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál lekvár ízlés szerint
10 dkg vegyes magvak apróra vágva: dió, pisztácia, mandula (nálam dió helyett mogyoró)
6 dkg aszalt áfonya vagy mazsola - sárgabarack - szilva, ízlés szerint
1 narancs frissen reszelt héja
porcukor a forgatáshoz

A vajat és a csokit tálba tesszük és gőz fölött megolvasztjuk.
Közben a magvakat, aszalványokat apróra vágjuk.
A keksz negyed részét összetörjük, a többit ledaráljuk. A narancs héját lereszeljük.
A rumot a mázhoz tesszük, a száraz anyagokat összekeverjük majd a csokis mázunkhoz keverjük. A kész masszát két részre osztjuk, sütőpapírra vagy fóliára tesszük, megformázzuk és hűtőben hagyjuk megdermedni pár óra alatt. Ha letelt az idő kicsomagoljuk és porcukorba megforgatjuk a rudakat.








2017. november 2., csütörtök

Omlós sajtosrudak

Nagyon régóta sütöm ezt a sósat. Azon kívül, hogy tökéletes nem tudok mást mondani róla :D Csak eszed és eszed és eszed :) Napokig omlós marad, már ha megmarad valakinél napokig :D



Hozzávalók:

40 dkg liszt
2 db tojássárgája + sárgája a kenéshez
30 dkg vaj vagy margarin
2 ek tejföl
3 csapott kk só
a tetejére sajt

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A lisztet a sóval elkeverjük, majd belemorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt.
Összegyúrjuk, tetszés szerinti vastagra kinyújtjuk. Felvágjuk, lekenjük az  tojássárgájával és megszórjuk a reszelt sajttal. Sütőpapírral bélelt  tepsiben 200 fokon sütjük.



Mogyorós isler

Van egy jól bevált isler receptem, hosszú évekkel ezelőtt kaptam egy kolléganőmtől. Annak a tésztájában dió van. Most, hogy ezt az apróságot akartam megsütni nem volt "itthon" elég dióm, így egy másik receptet vettem alapul, ami szintén nagyon finom!  A lekvártól és csokitól tökéletesen összeért egy nap alatt.




Hozzávalók:

30 dkg liszt
10 dkg őrölt mogyoró
10 dkg porcukor
vanília
25 dkg vaj / margarin
1 tojássárgája
3-4 evőkanál rum
citrom héja
csipet só

Töltéshez ízlés szerint lekvár

Bevonáshoz kb. 20-25 dkg ét csoki és kevés étolaj

A hozzávalókból tésztát készítünk és pár órára a hűtőbe tesszük. Nálam ez egy éjszaka volt.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lehűlt a tésztát 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk és tetszőleges méretű korongokat szaggatunk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és megsütjük, kb. 10 perc alatt, de ez sütőfüggő!!! A kisült korongokat rácsra téve hűlni hagyjuk.
A kihűlt tésztát megtöltjük a lekvárral és pár órát pihentetjük.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk és pici étolajjal hígítjuk. Jól elkeverjük. Ha esetleg csomós maradna a csokink átszűrjük.  Egy tálcára szilikonos sütőpapírt teszünk és ráhelyezünk rácsot.  A sütit rárakosgatjuk és az olvasztott csokoládéval bevonjuk. Tetejét tetszőlegesen díszítjük. Egy napot állni hagyjuk.

Azért teszek papírt a tálcára, hogy így könnyebben össze tudjuk szedni a lefolyt, megkötött  csokoládét és újra fel lehet használni.
A mogyoró helyett tehetünk darált diót vagy mandulát is a tésztába.











Juhtúrós sztrapacska

Olyan sokat hallottam már róla és eljött az ideje, hogy elkészítsem én is. Nem ez az első alkalom és nagyon ízlett mindannyiunknak. Most megosztom veletek is, bár biztos sokan ismeritek és sokféleképpen készül. Szerintem egy egyszerű étel, gyorsan elkészíthető és mennyei finomság.


Hozzávalók:

kb. 50 dkg burgonya
2 egész tojás
ízlés szerint só
liszt

feltét:

juhtúró / brindza
sült szalonna
tejföl

A burgonyát tisztítjuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük (sajtreszelő)
Hozzáadunk 2 egész tojást, óvatosan sózzuk,majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk.
Egy fazékban vizet forralunk, sózzuk és beleszaggatjuk a nokedlit. Pár perc alatt kifőzzük, leszűrjük, egy tálba tesszük. Két részletben történt a szaggatás, főzés.
A szalonnát felkockázzuk, megsütjük.
A kész nokedlit forrón tányérba szedjük,teszünk rá tejfölt, juhtúrót, pirított szalonnát.

A sózással óvatosan bánjuk, hisz a juhtúró is és a szalonna is sós!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...