Szerettem volna egy olyan kenyér receptet, ami gyorsan elkészül. Mármint nem kell előző este öreg tésztát készíteni hozzá. Sajnos van, hogy elfelejtem :) Hankka blogján akadtam rá erre a köményes kenyérre. Viszonylag gyorsan elkészíthető, nagyon finom kenyeret kapunk.
A köménymagról jut eszembe! Amikor kislány voltam, nem szerettem ezt a fűszert. Oly annyira, hogy nem ettem meg azt az ételt, ami tartalmazta. Egy nyáron anyukám barátnőjénél nyaraltunk az Alföldön, pontosabban Csengelén. Gyöngyiéknél házi finomságokat ettünk, kolbász, szalonna, egyebek. Nos, a szalámiban volt köménymag. Akkor minden egyes szeletből kipiszkáltam a magokat :) Jó kis játék volt, mit ne mondjak! Gyöngyit meg verte a víz, attól, amit művelek :)
De ez már a múlté! Ma már sok sok ételt el sem tudok képzelni köménymag nélkül, legyen egész vagy őrölt formában.
|
Köményes kenyér |
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
20 dkg világos rozsliszt
15 dkg rétesliszt
3 evőkanál étolaj vagy zsír
1/2 evőkanál só
1/2 evőkanál őrölt kömény
teáskanál cukor
5 dkg élesztő
5 dl meleg víz
A liszteket egy tálba mérem, hozzáadom a sót, köményt, zsiradékot. beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt majd a vizet és bedagasztjuk. Két püspökkenyér formát kibélelünk sütőpapírral. A tésztát ketté osztjuk, megformázzuk és a formába tesszük. meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Ha megkeltek a tészták meghintjük rozsliszttel, tetszés szerint bevágjuk és megsütjük.
Sütés idejét sajnos nem tudom megmondani, pedig rengetegszer elkészítettem és mindig elfelejtettem az órát nézni. De legközelebb lemérem! Addig is végezzetek tűpróbát!
|
Köményes kenyér |