Nyomtatás

2015. október 15., csütörtök

Zsíros pogácsa

Nagyon finom pogi receptre bukkantam, ami zsírral készül. Mondanom sem kell, hogy másnapra is puha, tökéletes az íze. Teszteltem, kinn hagytam az asztalon egy tányérra téve pár darabot :)
Szerintem egy viszonylag olcsó pogi, az elkészítése egy kicsit időigényes a hajtogatások - pihenések miatt.
Zsíros pogácsa





Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg tejföl
18 dkg zsír
2 dkg só
2 dkg élesztő

tojássárgája a tetejére

Az élesztőt a hozzávalókhoz morzsoljuk és tésztát készítünk. Egy órát letakarva pihentetjük.
Ezután hajtogatjuk. Kinyújtjuk téglalap alakúra, majd jobbról balra, balról jobbra, fentről le és lentről fel. Újra pihenés következik, fél óra majd ismét hajtogatjuk a tésztát. Megint fél óra pihenés, de most már kinyújtjuk a tésztát. Bevagdossuk, tepsire tesszük és lekenjük tojássárgájával. kelesztjük kb. 15-20 percet. Még egyszer lekenjük sárgájával majd előmelegített sütőben megsütjük.

Attól szép fényesek a pogik, hogy kétszer kentem le és csak sárgájával.


Zsíros pogácsa




2015. október 11., vasárnap

Csavart zsemle


Csavart zsemle
Jaj Istenem ezek a szépségek! Elolvadok tőlük :) Pár napja akadtam a receptre, de nem gondoltam, hogy ma estére meg is tudom sütni. A hozzávalók közt író szerepel. Hol szerezzem be? Kitől? Hogy tudom házilag előállítani? Ezer kérdés kavargott a fejembe, aztán le is mondtam róla.
Történt, hogy szombaton osztálytalálkozón voltam. Az egyik társunk kisgazdaként dolgozik. Állatokkal foglalkozik, ebből eredendően tejjel, tejtermékekkel. És érdeklődtem Gábornál az íróról. Képzeljétek el, pár óra múlva már kaptam is egy nagy üveggel tőle :) Be kell valljam töredelmesen, hogy nagyon boldog voltam! Úgy örültem neki! És felajánlotta, hogy ha bármikor szükségem van rá, akkor csörgessem meg és postáz nekem egy palackkal :) Gábor nagyon finom sajtokat készít, abból kaptunk kóstolót is. Az étterem étlapján szerepelnek is a finomabbnál finomabb termékei. A történet pedig ott folytatódik, hogy ma megsütöttem ezeket a csodás, íróval készült zsemléket, gyönyörűek, isteni finomak lettek!
Elárulom nektek, Gábor ( Rétki Gábor ) Pilismaróton él, onnan származnak a finom termékei. Esztergomban saját üzletét is megtaláljátok. Azt mondják a joghurtja verhetetlen :)



csavart zsemle


Hozzávalók:

25 dkg sima liszt
15 dkg világos rozsliszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
1,5 teáskanál só
5 dkg vaj
2 dl szoba hőmérsékletű író
1 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor

Minden egy tálba teszünk, az élesztőt rámorzsoljuk. Az írót összekeverjük a vízzel és tésztát dagasztunk. Nekem kissé lágy lett a tészta, adtam hozzá kevés lisztet. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A tésztát nyolc részre osztjuk, felgömbölyítjük és 10 percet pihentetjük. Ezután egyesével ovális alakúra nyújtjuk, bevagdossuk. A két szélét megfogjuk és megcsavarjuk a tésztánkat, majd mint a brióst formázzuk és papírral bélelt tepsire tesszük. Ismét letakarva kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Ha a zsemlék megkeltek pici írót pici vízzel elkeverünk és ezzel megkenjük a tetejüket. Meghintjük rozsliszttel és 15-20 perc alatt megsütjük.










2015. október 4., vasárnap

Köménymagos kenyér

Szerettem volna egy olyan kenyér receptet, ami gyorsan elkészül. Mármint nem kell előző este öreg tésztát készíteni hozzá. Sajnos van, hogy elfelejtem :) Hankka blogján akadtam rá erre a köményes kenyérre. Viszonylag gyorsan elkészíthető, nagyon finom kenyeret kapunk.
A köménymagról jut eszembe! Amikor kislány voltam, nem szerettem ezt a fűszert. Oly annyira, hogy nem ettem meg azt az ételt, ami tartalmazta. Egy nyáron anyukám barátnőjénél nyaraltunk az Alföldön, pontosabban Csengelén. Gyöngyiéknél házi finomságokat ettünk, kolbász, szalonna, egyebek. Nos, a szalámiban volt köménymag. Akkor minden egyes szeletből kipiszkáltam a magokat :) Jó kis játék volt, mit ne mondjak! Gyöngyit meg verte a víz, attól, amit művelek :)
De ez már a múlté! Ma már sok sok ételt el sem tudok képzelni köménymag nélkül, legyen egész vagy őrölt formában.
Köményes kenyér
Hozzávalók:

35 dkg finomliszt
20 dkg világos rozsliszt
15 dkg rétesliszt
3 evőkanál étolaj vagy zsír
1/2 evőkanál só
1/2 evőkanál őrölt kömény
teáskanál cukor
5 dkg élesztő
5 dl meleg víz

A liszteket egy tálba mérem, hozzáadom a sót, köményt, zsiradékot. beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt majd a vizet és bedagasztjuk. Két püspökkenyér formát kibélelünk sütőpapírral. A tésztát ketté osztjuk, megformázzuk és a formába tesszük. meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Ha megkeltek a tészták meghintjük rozsliszttel, tetszés szerint bevágjuk és megsütjük.
Sütés idejét sajnos nem tudom megmondani, pedig rengetegszer elkészítettem és mindig elfelejtettem az órát nézni. De legközelebb lemérem! Addig is végezzetek tűpróbát!

Köményes kenyér




2015. október 3., szombat

Citromos-kókuszos pöfeteg

A csokis verziót már régebben elkészítettem, már itt volt az ideje, hogy ez is sorra kerüljön.
Egyszerű, semmi különleges munka nincs vele. Sülés közben ahogy nő a tészta úgy reped meg rajta a porcukor és lesznek ilyen csodásan márványosak a pöfetegeink :)

Citromos-kókuszos pöfeteg

Hozzávalók:

24 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 egész tojás
1 citrom reszelt héja
9 dkg kókuszreszelék
2 teáskanál sütőpor
csipet só
6 dkg puha margarin

+ porcukor a forgatáshoz

A puha margarint habosra keverjük a porcukorral és hozzá adjuk a tojásokat.
A lisztben elkeverjük a sütőport, kókuszreszeléket, citromhéját, sót. Ezt a szárazanyagot hozzáadjuk a masszához és jól elkeverjük. Minimum egy órára hűtőbe tesszük. De lehet akár egy nap is. Én a fagyasztóba tettem, hogy minél hamarabb tudjak vele dolgozni.
A lehűlt tésztából golyókat formázunk, porcukorba forgatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Előmelegített 160 fokos sütőben megsütjük. Nem kell  nagyon megsütni, épp színe legyen az aljának, különben száraz lesz.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...