Engedjétek meg, hogy ezzel a
recepttel indítsak. Nagyon nagy kedvenc nálunk, mint sok más családban.
Nagyanyám receptje, amit idestova 25 éve sütök. Annyit változtattam rajta, hogy
zsírral készítem a tésztáját, más az állaga, más az íze. Elneveztem békebelinek,
mert igencsak régi recept, a mama is az anyukájától örökölte.
|
Békebeli diós zserbó |
Hozzávalók a tésztához:
45 dkg liszt
20 dkg zsír
2 evőkanál porcukor
2 tojássárgája
1 egész tojás
1/2 csomag sütőpor
2,5 dkg élesztő
2-3 evőkanál tejföl
1/2 dl tej
csipet só
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk és négy részre osztjuk.
Töltelék:
kb. 30 dkg darált dió
ízlés szerint cukor
2 citrom reszelt héja
1 üveg sárgabaracklekvár
Tetejére kb. 15 dkg csoki + étolaj
A töltelékhez összekeverjük a diót, cukrot, citromhéjat.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. ( nálam a tepsi mérete 30x36 cm )
Az egyik tésztát kinyújtjuk, beletesszük a tepsibe. Megkenjük lekvárral, megszórjuk a dió töltelékkel. Ezt addig folytatjuk, amíg elfogy a tésztánk. Tetejét finoman meggörgetjük sodrófával, hogy szép egyenletes legyen. Megszúrkáljuk, kelesztjük fél órát és 180-200 fokos sütőben megsütjük.
A csokit gőz fölött felolvasztjuk, kevés étolajjal megfelelő sűrűségűre hígítjuk. Ha kihűlt a tészta bevonjuk.
Tipp: ha kivettük a megsült tésztát egy másik tepsivel vagy tálcával finoman nyomjuk le a tetejét. Így szép egyenletes lesz amikor csokizzuk. És a végeredmény is gusztább :)
Szeletelés: forralunk vizet és öntsük kancsóba. Ebbe beleteszünk egy kést, ami jó éles. Az átmelegszik, letöröljük róla a vizet és a csokit megjelöljük arra a méretre, amekkora szeleteket szeretnénk. Jelölés után letöröljük a csokit és átvágjuk a tésztát is.
Először a széleket vágom le, utána már egyszerűbb a szeletelés. Mindig felezem a tésztát és így könnyebben megy az egész :)
Ezek után már csak be kell zsebelni a dicséreteket, amit a finom süteményért kapunk.
|
Békebeli diós zserbó |