Nyomtatás

2018. november 12., hétfő

Mákos charlotte torta formában

Nemrég osztottam meg az őzgerinc formában elkészített mákos charlotte-t süteményt. Pár napja torta formában is összeállítottam. Egy kicsit változik csak a recept, itt két piskótát kell sütni. Szeletben nem tudom megmutatni, ajándékba készült.





Piskóta rolád hozzávalói:

3 egész tojás
6 dkg cukor
6 dkg liszt
1,5 evőkanál étolaj
késhegynyi sütőpor

sárgabaracklekvár roládba + a tetejére

A sütőt előmelegyítjük 180 fokra, egy nagy méretű tepsit (gáztepsi - 30x30 vagy 35x35) kibélelünk sütőpapírral.
Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat. A lisztbe elkeverjük a sütőport és a masszánkhoz adjuk. Tepsibe öntjük, elsimítjuk és megsütjük. A még meleg tésztát sütőpapírral feltekerjük, majd hűlni hagyjuk.
Ha a piskóta kihűlt megtöltjük lekvárral, feltekerjük és hűtőbe tesszük.
Ez egy vékony kis tekercs lesz, ez a cél!

Tortalap hozzávalói:

2 egész tojás
4 dkg cukor
4 dkg liszt
1 evőkanál étolaj
késhegynyi sütőpor

24 cm átmérőjű torta formát kibélelünk sütőpapírral. A sütő marad 180 fokos.
Az egész  tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat, a sütőporos lisztet. A formába öntjük és megsütjük. Ha kész kihűtjük.

Krém hozzávalói:

2 tojássárgája
2 dkg vaníliás puding
10 dkg porcukor
10 dkg darált mák
10 dkg kandírozott narancs
1,5 dl tej
2 dkg zselatin
4 dl habtejszín

+ kb. 3 dl tejszín a díszítéshez (nálam növényi, ami nem esik össze)


A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, pudinggal, hozzáadjuk a tejet és sűrű krémmé főzzük. Még forrón belekeverjük a mákot, narancsot és kihűtjük.

A zselatint feloldjuk egy deci vízben, a tejszínt habbá verjük.
A kihűlt mákos krémhez keverjük a tejszínt. A zselatint langyosítjuk és ezt is a krémhez adjuk.

Összeállítás:

A torta forma aljába sütőpapírt teszünk. A piskóta roládot vékony szeletekre vágjuk, kibéleljük velük a forma alját. Erre ráöntjük a krémet és a tetejére tesszük a piskóta lapot. Ennek a tetejét bevonjuk tetszés szerinti csomagolóval és hűtőbe tesszük. (nálam egy éjszaka szokott lenni)

Másnap a formát körbe vágjuk ( a krémet elválasztjuk a szélétől) és megfordítjuk. Eltávolítjuk a keretet. Tetejéről leszedjük a papírt és a roládokat megkenjük sárgabaracklekvárral. Ezáltal nem is szárad ki és szebb, mutatósabb lesz.

A tejszínt felverjük, bekenjük a torta oldalát. A maradék tejszínhabbal körbe díszítjük, tetejére is tehetünk. Végezetül ízlés szerint dekoráljuk.


Tippek, tapasztalatok:

Természetesen kandírozott narancs helyett mást is tehetünk bele, akár citrom héját is.
Az első kép a már kifordított tészta a formából.
Aki szeretné  a tetejét is tejszínezheti, de abban az esetben nem mutatós a tortánk. A kis roládok maguk a dekorációk :)
A kis tekercsekből nem volt szükség mindre, de gondolom az nálatok is elfogy :D






Hosszúkás formában is elkészíthető, a receptet itt találjátok:

 https://trarita.blogspot.com/2018/11/makos-charlotte.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...