Nyomtatás

2018. december 10., hétfő

Mézeskalács gluténmentesen

Ajándékba szeretném adni a mézeskalács gluténmentes változatát. Rengeteg receptet elolvastam, aztán maradtam ennél az "ismertnél". Eredetileg Moha konyhájából származik, de Betti gluténmentesítette. Moha receptjeit szeretem, már a mézesét is sütöttem, nagyon finomak :)





Hozzávalók:

12,5 dkg méz
12,5 dkg vaj 
3 egész tojás
15 dkg porcukor
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál fűszerkeverék (Luxullus mézesfűszer  vagy saját készítésű)
50 dkg Schar B liszt vagy Naturbit Alfa mix liszt

A mézet és a vajat összemelegítjük. 
A tojásokat, porcukrot, fűszerkeveréket, szódabikarbónát habosra keverjük. 
Ehhez a masszához hozzáadjuk a mézes vajat, tovább keverve. Végül a lisztet is belevegyítjük. 
A masszát (ami igen híg lesz) egy dobozba öntjük, lezárjuk. Minimum 8 órát pihentetjük (eredeti recept szerint hűtőben).


Másnap a sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kb. 5 mm vastagra nyújtjuk és különböző formákat szaggatunk. Pár perc alatt (kb. 7-10 perc)  megsütjük, ez  sütőtől is függ.  Hűlni hagyjuk.
A már kihűlt mézesekről egy ecset segítségével leseperjük a felesleges lisztet, különben lepereg róla a cukormáz. 

Díszítés: 

1 tojásfehérje
15-20 dkg átszitált porcukor
két-három csepp ecet

A fehérjét, porcukrot, ecetet összeöntjük és kikeverjük. A porcukor mennyisége függ a fehérje nagyságától is.De tejföl sűrűségű legyen, ne cseppenjen le a habverőről, fakanálról. 
Ha kész a cukormáz kis zacskóba, nyomózsákba kanalazzuk és feldíszítjük a mézeseket. Pár órát száradni hagyjuk a levegőn, majd dobozba tesszük. 

Fűszerkeverék házilag:

1 evőkanál kardamom
1 csillagánizs őrölve
1,5 evőkanál fahéj
1 evőkanál szegfűbors
1 evőkanál szegfűszeg
1 evőkanál gyömbér
1 kávéskanál szerecsendió


Tippek, tapasztalatok:

Jelenleg külföldön élek, nem találtam kész fűszerkeveréket, így magam állítottam elő, gluténmentes fűszerekből. Nálam a tészta két napot pihent a dobozban, konyhapulton. 
A schar B lisztes adag jobb volt, könnyebben lehetett vele dolgozni, szebb lett a mézeskalács külsőleg. 
Az alfa mix liszttel készült tészta csak egy napot pihent, lágy volt, több liszttel dolgoztam a nyújtásnál. Az alja sütés után kicsit hullámos lett. De ez nem vont le semmit az ízéből :D 
Nagyon finom lettek :) 


Eredeti recept: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...