Nemrég osztottam meg az őzgerinc formában elkészített mákos charlotte-t süteményt. Pár napja torta formában is összeállítottam. Egy kicsit változik csak a recept, itt két piskótát kell sütni. Szeletben nem tudom megmutatni, ajándékba készült.
Piskóta rolád hozzávalói:
3 egész tojás
6 dkg cukor
6 dkg liszt
1,5 evőkanál étolaj
késhegynyi sütőpor
sárgabaracklekvár roládba + a tetejére
A sütőt előmelegyítjük 180 fokra, egy nagy méretű tepsit (gáztepsi - 30x30 vagy 35x35) kibélelünk sütőpapírral.
Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat. A lisztbe elkeverjük a sütőport és a masszánkhoz adjuk. Tepsibe öntjük, elsimítjuk és megsütjük. A még meleg tésztát sütőpapírral feltekerjük, majd hűlni hagyjuk.
Ha a piskóta kihűlt megtöltjük lekvárral, feltekerjük és hűtőbe tesszük.
Ez egy vékony kis tekercs lesz, ez a cél!
Tortalap hozzávalói:
2 egész tojás
4 dkg cukor
4 dkg liszt
1 evőkanál étolaj
késhegynyi sütőpor
24 cm átmérőjű torta formát kibélelünk sütőpapírral. A sütő marad 180 fokos.
Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat, a sütőporos lisztet. A formába öntjük és megsütjük. Ha kész kihűtjük.
Krém hozzávalói:
2 tojássárgája
2 dkg vaníliás puding
10 dkg porcukor
10 dkg darált mák
10 dkg kandírozott narancs
1,5 dl tej
2 dkg zselatin
4 dl habtejszín
+ kb. 3 dl tejszín a díszítéshez (nálam növényi, ami nem esik össze)
A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, pudinggal, hozzáadjuk a tejet és sűrű krémmé főzzük. Még forrón belekeverjük a mákot, narancsot és kihűtjük.
A zselatint feloldjuk egy deci vízben, a tejszínt habbá verjük.
A kihűlt mákos krémhez keverjük a tejszínt. A zselatint langyosítjuk és ezt is a krémhez adjuk.
Összeállítás:
A torta forma aljába sütőpapírt teszünk. A piskóta roládot vékony szeletekre vágjuk, kibéleljük velük a forma alját. Erre ráöntjük a krémet és a tetejére tesszük a piskóta lapot. Ennek a tetejét bevonjuk tetszés szerinti csomagolóval és hűtőbe tesszük. (nálam egy éjszaka szokott lenni)
Másnap a formát körbe vágjuk ( a krémet elválasztjuk a szélétől) és megfordítjuk. Eltávolítjuk a keretet. Tetejéről leszedjük a papírt és a roládokat megkenjük sárgabaracklekvárral. Ezáltal nem is szárad ki és szebb, mutatósabb lesz.
A tejszínt felverjük, bekenjük a torta oldalát. A maradék tejszínhabbal körbe díszítjük, tetejére is tehetünk. Végezetül ízlés szerint dekoráljuk.
Tippek, tapasztalatok:
Természetesen kandírozott narancs helyett mást is tehetünk bele, akár citrom héját is.
Az első kép a már kifordított tészta a formából.
Aki szeretné a tetejét is tejszínezheti, de abban az esetben nem mutatós a tortánk. A kis roládok maguk a dekorációk :)
A kis tekercsekből nem volt szükség mindre, de gondolom az nálatok is elfogy :D
Hosszúkás formában is elkészíthető, a receptet itt találjátok:
https://trarita.blogspot.com/2018/11/makos-charlotte.html
Tramita Rita vagyok, Tatán lakom fiaimmal és a férjemmel. Óvodában dolgozom dadusként. Sokat tevékenykedem a konyhában, szeretem a kézműves munkákat is. Nagyanyámtól lestem el a konyhai munkálatok csínját-bínját :) Ő nagyon sokat sütött, nem volt olyan hétvége, hogy két három fajta sütemény ne lett volna a kamrában. Valószínű innen a szeretete az én sütögetéseimnek is. Találtok nálam mindenfélét, legyen az mézeskalács, étel, ital, lekvár, sütemény és egyebek.
Nyomtatás
2018. november 12., hétfő
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése