2016. november 6., vasárnap

Sárgarépás marharagu

Két napja még nem tudtam mit főzök a hétvégén, csak a szokásos húsleves volt meg. Vettem pár újságot és abban láttam ezt az ételt. Volt itthon marhahús is, répa is így nekiláttam. Nagyon finom lett! Csodás az íze. Kuktában készítettem, hogy spóroljak az idővel :) Eredeti recept friss kenyeret ajánl hozzá, én knédlit készítettem.



Hozzávalók:

60 dkg marhahús
egy fej vöröshagyma
zsír
4 evőkanál liszt
3-4 dl húsleves (húslé)
só, őrölt bors, szárított kakukkfű
2-3 babérlevél, egész bors
3-4 db sárgarépa

A húst megmossuk, szárazra töröljük és nagyobb darabokra vágjuk, A hagymát felaprítjuk, zsíron megfuttatjuk. Hozzáadjuk a húst, fehéredésig pirítjuk. Meghintjük a liszttel és pirítsuk egy kicsit.Felöntjük a húslevessel, ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel és a babérral. Közepes lángon puhára főzzük, menet közben keverjük meg párszor. A  megtisztított, felkarikázott répát is hozzáadjuk és készre főzzük. 










Knédli:

60 dkg liszt
1 egész tojás
1 tojássárgája
2 dkg só
evőkanálnyi étolaj 
pici cukor
2,5 dkg élesztő
3 dl langyos víz

Az élesztőt pici cukros,langyos vízben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük. A tetejét vékonyan megkenjük olajjal.
Ha megkelt hengerré formázzuk felvágjuk annyi darabra, ahány knédlit szeretnénk. Nálam ez 10 volt. Felgömbölyítjük őket és letakarjuk, pihentetjük, míg felforr a vizünk. 
Egy fazékba vizet töltünk, teszünk egy tortakarikát, bármilyen sütemény kiszúrót vagy kisebb jénai tetőt teszünk. Erre egy tortaforma alja, amire vágunk sütőpapírt. Ha a víz forr, akkor a megkelt gombócokat rátesszük a papírra (3-4 db), lefedjük tetővel és 15 percig gőzöljük. Közben a tető végig rajta van az edényen, nem nyitogatjuk. Ha kíváncsiak vagyunk, akkor üvegtetőt használjunk :) 
Ha letelt a gőzölés ideje óvatosan kiemeljük a knédliket ( egy csipesz segítségével) és készítjük a következő adagot.