Van vele egy kis munka, de a látványa és az íze ezt felülmúlja. Habkönnyű, leheletnyi tészta, benne a csodás diós töltelék, hmm.....
Hozzávalók a tésztához:
35 dkg liszt
25 dkg teavaj
7 db tojássárgája
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál ecet
Hozzávalók a töltelékhez:
7 db tojás fehérje
30 dkg kristálycukor
30 dkg darált dió
1 db citrom reszelt héja
Előző nap elkészítjük a tésztát: a hideg vajat apró kockára vágjuk, a tojások sárgájával, tejföllel és az ecettel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztet és közepes keménységű tésztát készítünk. Négy részre osztjuk, ezekből hengert készítünk, majd mindegyiket 12-12 részre vágjuk. Tehát összesen 48 db. Ezekből a kis tésztákból golyókat készítünk, tálcára vagy tálba tesszük és a hűtőben pihentetjük éjszaka.
Másnap:
A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra.
A tojások fehérjéből habot készítünk, hozzáadjuk a cukrot amivel tovább dolgozzuk. Egy szép fényes, kemény habot kapunk. Végezetül belekeverjük a diót és a citrom héját is.
A tésztát négyszögletes formára nyújtjuk, ami szép vékony legyen, átlátni rajta. Egyszerre 5-6 darabot készítsünk csak. Ezek a tészta darabok kb. 14-16 cm hosszúak és 8-10 cm szélesek. Lentebb a képeken látjátok.
A tészta közepére tölteléket kanalazunk, majd becsomagoljuk. Ennek a módja is látható a képeken.
Szilikonos papírral bélelt tepsire tesszük, majd az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Ez az idő sütőfüggő!!!
A megsült levélkéket óvatosan rácsra szedjük és hagyjuk kihűlni, majd vaníliás porcukorral meghintjük.
Tippek, tapasztalatok:
Fontos, hogy vékonyra nyújtsuk a tésztát, különben nem lesz ilyen szép hólyagos. Nálam az első pár darab vastagabb és kisebb méretű volt, azok nem is lettek igazán szépek.
Az ecet íze nem érződik a tésztán, ezen nem kell aggódni :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése