Hozzávalók:
45 dkg liszt
1,5 evőkanál cukor
1,5 teáskanál só
3 dkg élesztő
1/2 dl étolaj
1 dl langyos tej
1,5 dl langyos víz
kenéshez étolaj,
tetejére egy felvert tojássárgája, magok
Az élesztőt a langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk. A száraz anyagokat összekeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat és a vízzel lágy tésztát dagasztunk. Egy óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztánkat 6-8 részre osztjuk, attól függően, hogy mekkora zsemléket szeretnénk.
Felgömbölyítjük és letakarva pihentetjük 10 percet.
Mindegyik tésztából kb. 15-20 centi átmérőjű köröket nyújtunk. A lapok tetejét megkenjük étolajjal, félbe hajtjuk. Ismét megkenjük étolajjal, majd újra félbe hajtjuk. A megformázott tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarjuk és ismét kelesztjük 15 percet.
Közben a sütőt előmelegítjük 175 fokra. A megkelt tésztákat lekenjük egy felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal és megsütjük. Sütési idő kb. 20 perc, de ez sütőfüggő!
Tippek, tapasztalatok:
Készíthetjük a tésztát szárított, porélesztőből is. Ekkor egy csomaggal használunk fel, az az 7 grammot.
A szezámmag elhagyható vagy helyettesíthető ízlés szerint lenmaggal, kevert magokkal.
Nálam fél adag készült, abból négy zsemlét készítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése