Hozzávalók a tésztához: (17 cm-es átmérőjű formához)
12, 5 dkg cukor
11 dkg liszt
1.5 dkg kakaópor
1 kávéskanál sütőpor
3 tojás
7 evőkanál meleg víz
1: a sütőt előmelegítjük 180 fokra, a formát kibéleljük szilikonos sütőpapírral.
2: a lisztben elkeverjük a kakaóport és a sütőport
3: a tojások fehérjéből habot készítünk
4: a tojások sárgáját a cukorral és a meleg vízzel habosra keverjük
5: ebbe a masszába finoman belekeverjük a kakaós-sütőporos lisztet
6: hozzáadjuk a fehérjék habját, eldolgozzuk, majd a formába öntjük, elsimítjuk
7: az előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük, de ez sütőfüggő!!! TŰPRÓBA!
8: a kisült tésztát egy rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni (nem gond, ha a teteje egy kicsit megreped, felpúposodik, fordítva tesszük a rácsra és szépen "kiegyenesedik")
Hozzávalók a krémhez:
2,5 dl tejszín
25 dkg cukor
12,5 dkg kakaó (holland)
35 dkg vaj vagy margarin
A tejszínt a cukorral felforraljuk jó 5 percig.Hozzáadjuk a kakaóport, simára keverjük és a meleg krémhez hozzáadjuk a vaj/margarin harmadát . Hagyjuk kihűlni, szépen besűrűsödik.
A maradék vajat/margarint keverjük habosra . Adjuk hozzá a kihűlt csokis keveréket és az egészet habosra keverjük.
A tésztát három lapba vágjuk. A krémet gondolatban négy részre osztjuk. A lapokat megtöltjük, a tortát kívülről körbe kenjük, majd hűtőbe tesszük pár órára. (nálam ez egy éjszaka volt) A krémet nagyjából olyan vastagságúra kentem, mint a tészta.
Másnap a maradék krémet átkeverjük. A tortát egy tálra tesszük, majd a krémmel tetszés szerint körbe kenjük és a tetejére is teszünk.
Tetszés, ízlés szerint csokoládékkal, gyümölcsökkel dekoráljuk.
Krém:
Szia, hány cm-es a forma? Köszönöm😃!
VálaszTörlés17 cm-es! A legelején ott van!🙂
VálaszTörlésFőző vagy habtejszín?
VálaszTörlés