Nyomtatás

2015. augusztus 22., szombat

Békebeli diós zserbó

Engedjétek meg, hogy ezzel a recepttel indítsak. Nagyon nagy kedvenc nálunk, mint sok más családban. Nagyanyám receptje, amit idestova 25 éve sütök. Annyit változtattam rajta, hogy zsírral készítem a tésztáját, más az állaga, más az íze. Elneveztem békebelinek, mert igencsak régi recept, a mama is az anyukájától örökölte.   
Békebeli diós zserbó

Hozzávalók a tésztához:

45 dkg liszt
20 dkg zsír
2 evőkanál porcukor
2 tojássárgája
1 egész tojás
1/2 csomag sütőpor
2,5 dkg élesztő
2-3 evőkanál tejföl
1/2 dl tej
csipet só

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk és négy részre osztjuk.

Töltelék:

kb. 30 dkg darált dió
ízlés szerint cukor
2 citrom reszelt héja
1 üveg sárgabaracklekvár

Tetejére kb. 15 dkg csoki + étolaj

A töltelékhez összekeverjük a diót, cukrot, citromhéjat.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. ( nálam a tepsi mérete 30x36 cm )

Az egyik tésztát kinyújtjuk, beletesszük a tepsibe. Megkenjük lekvárral, megszórjuk a dió töltelékkel. Ezt addig folytatjuk, amíg elfogy a tésztánk. Tetejét finoman meggörgetjük sodrófával, hogy szép egyenletes legyen. Megszúrkáljuk, kelesztjük fél órát és 180-200 fokos sütőben megsütjük.

A csokit gőz fölött felolvasztjuk, kevés étolajjal megfelelő sűrűségűre hígítjuk. Ha kihűlt a tészta bevonjuk.

Tipp: ha kivettük a megsült tésztát egy másik tepsivel vagy tálcával finoman nyomjuk le a tetejét. Így szép egyenletes lesz amikor csokizzuk. És a végeredmény is gusztább :)

Szeletelés: forralunk vizet és öntsük kancsóba. Ebbe beleteszünk egy kést, ami jó éles. Az átmelegszik, letöröljük róla a vizet és a csokit megjelöljük arra a méretre, amekkora szeleteket szeretnénk. Jelölés után letöröljük a csokit és átvágjuk a tésztát is.

Először a széleket vágom le, utána már egyszerűbb a szeletelés. Mindig felezem a tésztát és így könnyebben megy az egész :)

Ezek után már csak be kell zsebelni a dicséreteket, amit a finom süteményért kapunk.







Békebeli diós zserbó

21 megjegyzés:

  1. Profi munka, mint mindig kedves Rita !

    VálaszTörlés
  2. Kedves Rita, a Pinteresten már meg is osztottam ezt a receptedet és szándékomban áll majd a töbit is megosztani. Sokat kinyomtattam már azok közül amelyeket a fészen közzétettél és a Nosalty-n, hálás köszönetem értük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! Majd szép lassan feltöltöm a többit is :)

      Törlés
    2. Tegnap még nem lehetett, de ma már igen, már nyomtatom is! :) Köszönöm szépen! :)

      Törlés
  3. Rita én is ezt a receptet használom ,valóban kiváló ,de azért még nekem is tudsz újat mondani .Pl.nyomjuk le egy másik tepsivel .Ki próbálom és biztos a látvány tökéletesebb .lesz .Most úgy is nagy szülinapi sütés főzés van nálunk ,hisz családom egy része szeptemberi .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így oldom meg a hepehupákat :) Bár ha jól megszúrkáljuk a tésztát nem igazán lehet ilyen gond.

      Törlés
  4. Kedves Rita. Cukrászként mondom, tökéletes munka nagyon szép és biztos finom is:-! Üdv Betty.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm Betty! Igen, isteni finom! Próbáld ki! :)
      Üdv: Rita

      Törlés
  5. Válaszok
    1. Ibolya! Sajnos nem konkrét időt nem tudok mondani, de 30 perc minimum. De ugyebár ez sütő függő is.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen!!! Már a sokadik alkalommal sütöm!! A legjobban bevált süti!!! A zsír helyett inkább Ráma margarint használok.

      Törlés
    3. Kedves Ibolya! Örülök, hogy bevált a recept! :)

      Törlés
  6. A 30x40 cm,az a régi fajta fekete tepsi mérete?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...