2018. február 6., kedd

Mascarpones gyümölcsös torta

Jöjjön egy újabb kategória, amiről még nem írtam a blogon. Aki a facen követ, követett, az tudja, hogy mennyire szeretek sütni, legyen az süti, pogácsa, mézeskalács vagy torta. Nagyon sok tortát készítettem, az egyszerűtől a "munkásabbig". Krémes, tejszínes, marcipános, kerek, négyszögletes, figurás. Voltak könnyebbek, nehezebbek. Volt amit viszonylag gyorsan elkészítettem, volt olyan is, amivel hosszú órákon át dolgoztam. Nagyon sok ismerősnek, barátnak, rokonnak sikerült megédesítenem a napjait, szebbé tenni egy egy ünnepet.
Most egy egyszerű torta receptjét osztom meg veletek.




Egy úgynevezett meztelen torta, ami nagyon gyorsan elkészül, főleg, ha ezt a krémet tesszük bele.

Hozzávalók a tésztához:

a sütőt előmelegítjük 180-200 fokra

1: 4 tojás fehérjét habbá verünk
2: 4 tojássárgája - 16,5 dkg cukor - 10 evőkanál meleg víz, ezt habosra keverjük
3: 14,5 dkg liszt, belekeverünk 2 dkg kakaóport, fél csomag sütőport
4: a lisztes keveréket a masszánkhoz adjuk
5: a fehérje habot óvatosan hozzákeverjük
6: papírral bélelt 24 cm-es formába öntjük és 180-200 fokos előmelegített sütőben megsütjük (TŰPRÓBA!!!)
7: rácsra téve hűlni hagyjuk

Krém:

75 dkg mascarpone
4 dl tejszín habbá verve (nálam növényi, annak alapból van egy tartása)
ízlés szerint porcukor
ízlés szerint gyümölcsök
egyéb dekorációk (EHETŐEK!!!)

1: a tejszínből habot készítünk, félre tesszük
2: a mascarponet kikeverjük porcukorral
3: hozzáadjuk a tejszínhabot és összekeverjük

A kihűlt tésztát három lapba vágjuk. A krém egyharmad részével megkenjük, rakunk rá gyümölcsöt, a második lapot rá, krémezzük és ismét gyümölccsel rakjuk ki. Bevonjuk a harmadik lappal, azt a maradék krémmel és gyümölcsökkel dekoráljuk.

Tippek, tapasztalatok:

A tésztát rácsra téve hagyjuk hűlni, fordított állapotában. Tehát a teteje kerül alulra. A formában körbe "vágjuk" és ráfordítjuk a rácsra. 
Amikor töltjük a tortánkat, a lapokra mindig csak a krém felét tegyük, rá a gyümölcs majd a krém másik felét osszuk el a gyümölcsön. Így szépen összeáll a tortánk, nem válnak el a rétegek.
A krémet kenhetjük, de habzsákból is tölthetjük. 
Természetesen kívülről is megkenhetjük krémmel, ha valakinek ez a módszer nem szimpatikus. Magam is készítettem már többféle variációban, mint az a képeken is látható. 
Ha tortát készítek a tésztáját mindig az előre megsütöm. Ha áll egy napot vagy fél napot akkor könnyebb elvágni lapokká., ez a tapasztalatom.
Ha adott egy nap, amikor torta átadás van, akkor célszerű az előző nap elkészíteni a krémet is, betölteni a tortát, hogy összeérjenek az ízek. A dekoráció ráér az adott napon.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...