Nyomtatás

2017. december 4., hétfő

Ecetes kiflik

Kicsit furi a neve ugye? :) De mennyire finom!!! Nem lehet abbahagyni, eteti magát!  Pár napja készítettem, de alig tudom megállni, hogy ne süssem újra. Igazán pici kifliket készítettem, falatkákat. Nagyon porhanyós, szétmállik a szájban. Igazán egyszerű az elkészítése. Az eredeti receptíró azt mondja, hogy a fagyasztóba is elkészíthető a tészta és bármikor kivethetjük és kiflizhetünk :)
Ez az adag egy nap alatt eltűnt nálunk, pedig csak ketten vagyunk a férjemmel. Saját készítésű szilvalekvárral töltöttem meg. Valami mesés! :)


Hozzávalók:

30 dkg liszt
25 dkg puha vaj + egy evőkanál lágy vaj
1 evőkanál ecet (nálam 15 %-os)
6 evőkanál hidegvíz
csipet só

töltéshez ízlés szerint lekvár

forgatáshoz vaníliás porcukor

A vízbe beletesszük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a 25 dkg vajat, sót és az ecetes vízzel tésztát készítünk. Kinyújtjuk téglalap alakúra és megkenjük az evőkanálnyi puha vajjal, majd feltekerjük, mint a bejglit. Minimum egy-két  órára a hűtőbe tesszük. (nálam volt 3-4 is) Eredeti recept szerint jót tesz az éjszakai pihenés.

A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra, tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A lehűlt, pihentetett tésztát 3-4 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk. Csíkokra, majd háromszögekre vágjuk. Mindegyik tésztára lekvárt teszünk és kifli formára feltekerjük, tepsire tesszük és megsütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd langyosan vaníliás porcukorba forgatjuk.

Receptre a NoSALTY oldalán találtam, Csiki Piroska osztotta meg a receptet, akinek nagyon hálás vagyok érte :)







19 megjegyzés:

  1. És ha teszel még hozzá 8 dkg reszelt sajtot, kitűnő pogácsát kapsz!

    VálaszTörlés
  2. Cukor nem kell a tésztába?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell a tésztába cukor,elég ami a beforgatáshoz szükséges.

      Törlés
  3. Egyfolytában azon gondolkozom miért kell bele az ecet... Ugye semmi mellékíze nem lesz tőle??? (tudom hülye kérdés )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neem! Nem lehet érezni, ne aggódj! :) javítja a tészta rugalmasságát, nyújthatóságát.

      Törlés
    2. köszönet a válaszért!!!:)

      Törlés
  4. ... es mennyi ideig kell sutni es hany fokon?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hőfok az adva vagyon, de időt azt nem igazán mondanék, mert mindenki sütője máshogy dolgozik.Sütési idő függ a kiflik méretétől is. Látod sütés közben a kifliken, hogy szépen sülnek, kezdenek színt kapni. Ha megfogod érzed rajta és a kiflik alján is látod.

      Törlés
  5. Nagyon jó ez a recept, többször megsütöttem !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy nálatok is bevált Ági! Köszönöm a visszajelzésed! :)

      Törlés
  6. Pogácsaként sütöm a menyem nagyon szereti,és bulikra viszi a család. De most látva ezt a receptet szilveszterre meg sütöm ! Majd be számolok hogy sikerült !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pogácsának még nem készítettem el, de kipróbálom úgy is! Kíváncsian várom a véleményed, remélem sikere volt nálatok is! :)

      Törlés
  7. Elkészítettem édes és sajtos változatban is. Nagyon finom lett. Köszönöm. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök a sikerednek Anita! Köszi a visszajelzést! :)

      Törlés
  8. Én zsirral készitettem nagyon finom omlós lett

    VálaszTörlés
  9. Ezt hájas tésztaként csinálta a nagymamám mert ott vaj helyett hájat használt. Isteni finom főleg házi szilvalekvárral

    VálaszTörlés
  10. Biztos nagyon finom hájjal is :) Majd kipróbálom azzal is, köszi az ötletet!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...