2017. december 1., péntek

Isler dióval

Egy régi munkahely, egy régi kolléganő akitől a recept származik. Több, mint 14 éve kaptam, azóta sütöm. Nagy kedvenc a családban, ismerősök körében is. Most több formában is elkészítettem hisz jön a jó öreg Télapó :) Gyermekeinknek, unokáinknak nagy örömet szerezhetünk vele, de még magunknak is :) Vagy akár velük együtt is készíthetjük. Igaz akkor kétszer háromszor is tovább tart, de ennyit megér!
Csizma, kesztyű és sapka forma született. A prém elkészítéséhez kókuszreszeléket használtam.



Hozzávalók:

40 dkg liszt
20 dkg dió
10 dkg porcukor
1 evőkanál kakaópor
30 dkg vaj/margarin
1 evőkanál tejföl
1-2 evőkanál rum
ízlés szerint reszelt citromhéj

töltéshez ízlés szerint lekvár

tetejére kb. 30-40 dkg étcsokoládé, kókusz

A hozzávalókból tésztát készítünk, egy órán át a hűtőben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra. Tepsiket kibélelünk sütőpapírral
A lehűlt tésztát kinyújtjuk kb. 4-5 mm-es vastagságúra, majd különböző formákat készítünk. Előmelegített sütőben megsütjük, majd kihűtjük.

A kihűlt formákat megtöltjük lekvárral és fél napot (nálam csak fél óra :) pihentetjük.
Ezután csokoládét olvasztunk gőz fölött, amit pici étolajjal hígítunk. Ez olyan sűrűségű legyen, mint amilyet szeretnénk. Ettől függ a csoki vastagsága is a tésztán.
A bevont sütiket a megfelelő helyen megszórjuk a kókuszreszelékkel.

Amire figyeljünk, az a formák készítése. Ha van tíz kesztyűnk annak úgy tudunk megfelelően párt készíteni, hogy a kiszúrónkat fordítva is használjuk. Ugye értitek mit is akarok ezzel mondani? :)
Próbáljátok ki a kiszúrásnál! Remélem az első képből látszik.

Nálam a csokizás a következőképpen készül: szilikonos sütőpapírt teszek egy tálcára, arra rácsot. Erre sorba rakom a töltött tésztákat és így csokizom le egy evőkanál segítségével. A lecsepegett csokit ha megkötött könnyen össze tudjuk szedni és újra felolvasztjuk, használhatjuk.

Ha gyerekekkel készítjük akkor jobban járunk, ha többet pihen a betöltött tészta. Összeérik és egyszerűbb vele dolgozni, nem csúszik szét a kezükben.










 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...