2018. január 18., csütörtök

Vajas pogácsa

Nagyon szeretem a pogácsákat (is) :) Van bennük valami különleges, ezer fajtája létezik, sok félét megsütöttem már. Ha időben eszembe jut némelyik recept, akkor este elkészítem, éjjel pihentetem a hűtőben. Most pikk-pakk pogácsát szerettem volna, olyat, amit nem kell órákon át pihentetni, hajtogatni. Ehhez nem is volt kedvem, nem is volt időm. Rákerestem a google barátunknál a gyorsan elkészíthető pogácsákra és szó szerint ezt dobta a gép :) Makuka oldalán olvastam a receptet, volt hozzá itthon minden, így gyorsan neki láttam. Nem bántam meg, nagyon finom pogácsákat sikerült összehoznom. Kettőnknek elég sok lett így férjemnek bepakoltam nagy részét és elvitte a kollégáknak. Nagy sikere volt ott is :) Nem is láttam még itt Lengyelországban pogácsát sem az üzletekben, sem a pékségekben, sem a cukrászdákban. Legalábbis ezen a részen, amerre mi élünk. Akkor "gyűjjék" a recept! (picit másképp, mint az eredeti)


Hozzávalók:

50 dkg liszt
20 dkg vaj / margarin
1 evőkanál zsír (teljesen mindegy milyen,nálam kacsazsír volt kéznél)
17,5 dkg tejföl (kis doboz, ha valaki nem akar méregetni)
3 dkg élesztő
1 dl langyos tej benne egy teáskanál cukor
1,5 teáskanál só (nekem ez kevésnek bizonyult, kóstoljátok meg a tésztát!)
2 tojássárgája
5 dkg puha vaj a kenéshez

tetejére: tojássárgája, sajt vagy ízlés szerint magok

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben.
A lisztben elkeverjük a sót, beletesszük a hozzávalókat és a felfutott élesztőt. Tésztát dagasztunk, amit letakarva pihentetünk kb. fél órán át.
Ha letelt az idő kinyújtjuk és megkenjük a puha vajjal. Feltekerjük, mint a bejglit, majd mindkét oldalról középre hajtjuk, a képen látható módon. Ismét letakarjuk és újabb pihenés következik, ami szintén fél óra.
Sütőpapírral kibélelünk tepsiket, a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Az időközben megkelt tésztát kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk és szaggatjuk. Tepsire tesszük, megkenjük tojássárgájával. Hagyhatjuk üresen is, sajtozhatjuk vagy megszórjuk ízlés szerint magokkal. Pihentetjük amíg a következő tepsivel elkészítjük, majd az előmelegített sütőben megsütjük.


Tippek, tapasztalatok:

Nekem egy kicsit lágy volt a tészta, tettem hozzá lisztet. Nem sokat! Ne legyen kemény a tésztánk, csak jól formálható.
Nagyon szépek lettek, főleg amikor sültek. Sikerült azt a pillanatot is megörökítenem, amikor még a sütőben voltak. Az első adagot világosabbra sütöttem, azok egy picit "összesetek" miután kivettem őket. A második tepsinél már  nem volt ilyen gondom, tovább hagytam a melegben :)
Lehet egész felvert tojással is kenni a pogácsákat, de ha csak sárgáját használunk akkor szebb színe lesz. Ha sajtozzuk jó az egész tojás, ha simán készítjük mutatósabbak lesznek, ha csak a tojások sárgáját használjuk.
Alkalmaztam a nagymamám módszerét, minden egyes pogácsát kicsit megsodortam a tenyereim között, így magasabbak lesznek.
Nyújtáskor a tészta vastagságát meghatározz a kiszúrónk átmérője.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...