Nyomtatás

2018. január 15., hétfő

Citromhéj

Gondolom sokan ismeritek ezt a felhasználási módot. Aki pedig nem, annak máris egy jó ötlet. Amikor "olcsó" a citrom vagy az őszi, téli hónapokban "teás" időszak van, vagy nyáron a limonádés időszakban egy nagyobb mennyiséget veszek. Van aki a bio citromot használja, van aki a meyer citromot.
A citromokat  alaposan megmossuk forró vízben, leszárítjuk, megtöröljük. A héját lereszeljük, egy dobozba tesszük és adunk hozzá pár evőkanál kristálycukrot. A dobozt lezárjuk, jól összerázzuk és a hűtőbe tesszük. A citromokat félbe vágjuk és lefacsarjuk a levét. Percek alatt elkészül a frissen facsart citromlé, amit üvegbe öntünk és a hűtőben tárolunk. Teába, limonádéba tökéletes, de felhasználhatjuk ételekbe, salátákhoz is. A reszelt héjat pedig hetekig, hónapokig fel tudjuk használni. Kicsit sötétedik a színe, de ez mit sem ront az ízén. Mindig kéznél van, ha reszelt citromhéjra van szükségünk. Legyen az bármi. Egy kelt tészta, sütemény, étel, egy diós, mákos vagy túrós töltelék. Nagyon praktikus felhasználása a citromnak. Az illata csodás!
A citrom leve napokig (egy- másfél hétig) eláll a hűtőben, de ne műanyag flakonba tároljátok!
Egy kilónál nem érdemes kisebb mennyiséget készíteni.




1 megjegyzés:

  1. Szia Rita!
    Amikor olcsó a citrom én a reszelt citromhéjat le szoktam fagyasztani, a levével ugyan ezt csinálom, kicsavarás után bele öntöm egy műanyag jégkocka zacskóba és be a fagyasztóba. Semmit nem ront a fagyasztás egyik állagán sem.
    Üdv.: Marika

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...