2018. március 5., hétfő

Hólabda / csokilabda

A jó öreg hólabda :) Istenem, de szerettük a tesómmal!  A nagymamám rengeteget sütötte. Eljött az idő, amikor már magam is készítettem. Legelőször lányként a szalagavatómra. Aztán a családnak, nem kevés alkalommal. Gyerekeim is imádják, a férjem is. Hétvégén  előkaptam a receptet és meg is sütöttem. Ette a férjem és azt mondta, hogy először a szalagavatónkon evett ilyet és már akkor is ízlett neki. Egy szép emlék marad :) Igen, osztálytársak voltunk négy évig, azóta is együtt vagyunk, idestova 28 éve. Repül az idő! :D
Nos, most nem csak az "igazi" hólabdát készítettem el, hanem a tészta egy részét kakaós krémmel, kívülről csokival és mogyoróval is. Mesés!!


Hozzávalók a tésztához:

4 egész tojás
4 evőkanál forróvíz
12,5 dkg liszt
12,5 dkg porcukor
1 evőkanál kakaópor
1/2 csomag sütőpor

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy 20 x 30-as tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tojások fehérjéből habot készítünk.
A tojások sárgáját a porcukorral és a forróvízzel habosra keverjük, világos, sűrű masszát kapunk.
A lisztben elkeverjük a kakaóport és a sütőport.
A cukros - sárgájás masszához keverjük a kakaós - sütőporos - lisztes keveréket. A fehérjét óvatosan belekeverjük és az előmelegített sütőben megsütjük.
Rácsra téve hűlni hagyjuk.

Hozzávalók a krémhez:

6 dl tej
6 púpos evőkanál liszt
25 dkg vaj
15-20 dkg porcukor (ízlés szerint)
kakaópor

Díszítéshez:

kókuszreszelék
csokoládé

Kevés tejben simára keverjük a lisztet, hozzáadjuk a többi folyadékot is és sűrű krémet főzünk. Hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük a porcukorral. A kihűlt tejes alapot összekeverjük a vajas krémmel.

A kihűlt tésztát félbevágjuk, megkenjük a krém egy részével. Hűtőbe tesszük és két-három óra alatt lehűtjük. Ha ez megtörtént egy kerek kiszúróval korongokat szaggatunk a tésztából.
Ezeket a kis "labdákat" kívülről körbe kenjük krémmel, majd kókuszreszelékbe forgatjuk. Ha elkészítettük az összes korongot a tetejüket olvasztott csokival bevonjuk.














Tippek, tapasztalatok:



Sokan más módszerrel készítik a hólabdát. Anno a nagymamám is egyesével szaggatta, töltötte a tésztát. De ha van rá egyszerűbb megoldás, akkor miért is ne alkalmaznánk?
Egyben betöltöm a tésztát, nem kell annyit pepecselni vele. Ha lehűlt (itt akár a fagyasztóba is betehetjük, az még gyorsabb, nekem is ott volt egy órát) csak kiszúrjuk és körbe kell kenni.
Most a krém felét kakaóztam, amint azt a képeken is látjátok. Azokat a kis korongokat csokidarába és pirított tört mogyoróba forgattam. Egy sütiből többet :) Elkápráztathatjuk a családot, vendégeinket. Nagyon finom volt így is. Ebből az adagból 24 db süti lett, 4,5 cm átmérőjű kiszúróval.
A leeső tésztából készíthetünk kókuszgolyókat, vagy ha kevésnek találjátok le is lehet fagyasztani, összegyűjteni több süti széleit. Így szoktam magam is.A leeső részekből teszek egy másik posztot :)
Egy alkalommal négyszögletes formára vágtam, na mondanom sem kell, hogy soha többet! :D Csinos, látványos, de macerás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...