Nyomtatás

2018. március 13., kedd

Gyökérkenyér

Történet rém egyszerű, imádjuk a gyökérkenyeret :) Valószínűnek tartom, hogy a formájáról kapta a nevét. Elkészítése abszolút könnyű, alig van vele munka. És a végeredmény!!! Hmmmm, egy csoda!
Este bekevered, reggel megsütöd :)




Hozzávalók:


25 dkg kenyérliszt
25 dkg finomliszt
16 gr só
3,5 gr szárított élesztő
4 dl víz

A hozzávalókat egy tálba tesszük, fakanállal összekeverjük, letakarjuk és 10-12 órán át pihentetjük. Lágy tésztát kapunk.  Amikor letelt az idő, jól belisztezett deszkára borítjuk a tésztát és két részre osztjuk. Mindkettőt rúddá formázzuk (feltekerjük, mint a bejglit), megcsavarjuk párszor (mintha ruhát csavarnánk) és papírral bélelt tepsire tesszük. Ismét pihenő idő jön egy órán át.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra, majd a pihentetett tésztát betesszük és 30-40 perc alatt megsütjük.






Tippek, tapasztalatok:

Amikor összekeverjük az alapanyagokat nem kell sima tésztát készíteni! Csak átkutyuljuk és kész is A képen lévő kenyeret tovább sikerült pihentetnem, 18 órát állt. De semmi gond nem volt vele.
A sülés alatt két-három alkalommal jégkockákat dobáltam be a sütő aljába. Így gőz keletkezett, nem kellett tálba vizet tenni, azzal kínlódni, hogy nehogy összeégessem a kezem.
Alsó felső sütést használtam, villanysütőm van.  A tészta egyenletes hőmérsékleten pihenjen!
Igazán laktató kenyeret kapunk, mondta is a férjem, hogy alig bírta megenni, igaz egy jó kis szendvicset rakott össze majd fél kenyérkéből.
Annyit még el kell árulnom, hogy frissen az igazi! Akkor jó ropogós, bár másnap is zokszó nélkül meg lehet enni.
Egyik felébe formázás előtt általam készített aszalt paradicsomot tettem, amit felvágtam kisebb darabkákra. Tehetünk bele olívabogyót, magokat, pirított hagymát is. Kinek mi tetszik, mit szeret. 

Aszalt paradicsom recept: 



Gyökérkenyér recept Gabojszától van:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...