2018. március 6., kedd

Kókuszgolyó - popcake / sütinyalóka

A hólabda nevezetű sütemény írásánál megígértem, hogy visszatérek a maradékok felhasználásához. Amikor krémes sütit készítek és szeletelésnél a szélek megmaradnak azokat lefagyasztom. Természetesen lehet rögtön is készíteni, nem kell gyűjtögetni, fagyasztgatni. Ha kellő mennyiségű összejön,  abból golyókat készítek. Ez lehet kókuszgolyó is, sütinyalóka is. A sütinyalóka mutatós nasija lehet egy szülinapi, névnapi bulinak, óvodai -iskolai vagy bármilyen rendezvénynek. Gyerekekkel is készíthetjük, jó kis móka :D Az összeállítása nem bonyolult, a dekorációval megy el egy kis idő. Itt csak a képzeletünk szab határt, nagyon sok lehetőség tárul elénk. Elkészíthető darált kekszből is, amit tetszés szerint ízesíthetünk. Lásd a jól bevált keksztekercs alapot. Ha krémes sütik szélét használjuk ott kész ízbombát kapunk, főleg ha többfélét gyúrunk össze.



Hozzávalók:

sütemény szélek, maradékok
ha szükséges a massza lazításához lekvár vagy stabilizálásához darált keksz
ízlés szerint főzött kávé, lekvár, rum, kakaópor /porcukor, ha valakinek nemelég édes/

díszítéshez:

kókuszreszelék, csokidara, darált keksz, aprított mogyoró, színes cukor, olvasztott csoki
saslikpálca félbevágva

A megmaradt sütiszéleket összegyúrjuk. Ízesíthetjük lekvárra, rummal, kakaóporral, főzött kávéval. Ha túl lágy a masszánk darált kekszet adhatunk hozzá. Lényeg, hogy egy stabil masszát kapjunk, hogy a pálca jól megálljon benne. A masszát kóstoljuk meg, ha szükséges ilyenkor még ízesíthetjük.
Az alapból golyókat formázunk a számunkra megfelelő méretben. A saslikpálcát félbevágjuk, minden egyes darabba pálcát szúrunk, majd lehűtjük. Megfelel a hűtő is, de akár fagyasztóba is betehetjük, ott gyorsítunk a folyamaton.  Amíg hűl előkészülünk. Felolvasztunk gőz fölött csokoládét, pici étolajjal hígítjuk.A lehűlt masszát olvasztott csokiba mártjuk, lecsöpögtetjük és szilikonos sütőpapírral tesszük. Ha egy kicsit megkötött a csoki megszórhatjuk kókuszreszelékkel, színes szórócukorral, csokidarával. Ha a bevonat megszilárdult  forró vízbe mártott késsel az alját körbevágjuk, tetszés szerint szalaggal díszítjük a pálcákat. Hűtőben tároljuk.
Ezekből a masszákból "sima" golyókat is készíthetünk, majd beforgatjuk ízlés szerint darált dióba, csokireszelékbe, aprított - pirított mogyoróba, mandulába, darált kekszbe, kókuszreszelékbe.









Tippek, tapasztalatok:

Készíthetünk puncs szeletet is vagy tortát. Ha nagyobb mennyiségű maradékunk van a masszát ízesítés után két piskótalap közé is betölthetjük. Az alsó lapot megkenjük barack vagy eper lekvárral, megtöltjük a masszával, elsimítjuk. Ennek a tetejét is megkenjük lekvárral, majd ráhelyezzük a másik piskóta lapot. Lenyomkodjuk egy tespi vagy tálca segítségével, hogy egyenletes felületet kapjunk.  Tetejét bevonjuk színezett cukormázzal. Cukormázakat lehet készen is kapni vagy  magunk is előállíthatjuk. De bevonhatjuk csokival vagy meghintjük  porcukorral. Bár valójában cukormázzal az igazi :)

Klassz cukormáz receptet részletes leírással itt találtok:

http://citromhab.blogspot.hu/2014/05/fondant-fozese.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...