Nyomtatás

2018. március 15., csütörtök

Kossuth kiflik

Az ünnep tiszteletére elkészítettem ezt a sütit. Itt a messzeségben így emlékezem meg arról az államférfiról, aki a Batthyány-kormány pénzügyminisztere, a Honvédelmi Bizottmány elnöke, Magyarország kormányzó elnöke volt. A magyar szabadságharc szellemi vezére, aki megtestesíti az 1848-1849-es forradalmat és szabadságharcot Petőfivel és Széchenyivel együtt.
Az otthon köznemesi konyhához szokott Kossuth egyébként nem volt válogatós. Országjárásai során mindenütt jó szívvel fogadta, amivel kínálták, a szakácsok és vendéglősök pedig tiszteletük jeléül róla nevezték el, ami különösen ízlett neki. A Kossuth-kifli igazi kedvenc, népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy legenda is kötődik hozzá.
Könnyű elkészíteni, gyorsan megvan. Eredeti recept szerint mandulával készül, azt szerette legjobban Kossuth Lajos.
Anno a nagymamám is sokat sütötte, ő félholdaknak hívta.




Hozzávalók:

4 tojás
20 dkg porcukor
20 dkg liszt
20 dkg vaj
1/2 csomag sütőpor
vanília
citrom héja
10 dkg vagdalt mandula / dió

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy 20 x 30-as tepsit kibélelünk sütőpapírral. A mandulát / diót apróra vagdaljuk.
A tojások fehérjét habbá verjük.
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, vaníliával, reszelt citrom héjával, puha vajjal.
A lisztbe elkeverjük a sütőport és a masszához adjuk. Végül belekeverjük a tojások habját. Tepsibe öntjük, eloszlatjuk és a tetejét megszórjuk vagdalt mandulával vagy dióval. Kb. 30 perc alatt megsütjük TŰPRÓBA!!! Rácsra téve hűlni hagyjuk.
Amikor a tésztánk már hideg egy kör alakú kiszúróval "kifliket", félholdakat szaggatunk. Tetejét ízlés szerint megszórjuk porcukorral.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...