De rég jártam erre :) Az elmúlt pár hétben otthon voltunk Tatán. Sokfélét főztem, sütöttem a mindennapokra és a fagyasztóba a gyerekeknek Az almás pite is szerepelt a listán. Tészta a régi, de az almát egy kicsit másképp készítettem, ami nagyon finom lett. Szaftos volt a pudingos tölteléktől, egy nap alatt elfogyott. A hűtőbe tettem, mert a nagy melegben jól esett a hideg finomság.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
15 dkg porcukor
15 dkg zsír
1/2 cs. sütőpor
2 dl tejföl
csipet só
töltelék:
1-1,5 kg alma
1 cs. vaníliás puding
ízlés szerint cukor, fahéj
kb. 1 dl víz
zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa
egy tojássárgája
A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát, majd hűtőbe tesszük, míg a tölteléket elkészítjük.
Az almát meghámozzuk, lereszeljük. Egy fazékba tesszük, ízlés szerint cukrozzuk, ízesítjük őrölt fahéjjal. Közepes lángon megpároljuk. Amikor az almánk puha hozzáadjuk a deci vízben elkevert pudingot is összefőzzük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 30 x 40-es méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát ketté osztjuk, kinyújtjuk az elsőt. Megszórjuk zsemlemorzsával vagy kekszmorzsával és erre ráöntjük az almát, elsimítjuk. Kinyújtjuk a tészta másik felét és rátesszük az almára. Sodrófával finoman megigazíthatjuk, meggörgethetjük. Tetejét megkenjük tojássárgájával, villával díszítjük. Megszurkáljuk és az előmelegített sütőben megsütjük.
Tippek, tapasztalatok:
Elfelejtettem megszurkálni sütés előtt a tésztát. Miután megsült egy üres tepsit rátettem, finoman megnyomtam. Ezáltal a gőz távozott a tésztából és szép egyenletes lett :)
Tramita Rita vagyok, Tatán lakom fiaimmal és a férjemmel. Óvodában dolgozom dadusként. Sokat tevékenykedem a konyhában, szeretem a kézműves munkákat is. Nagyanyámtól lestem el a konyhai munkálatok csínját-bínját :) Ő nagyon sokat sütött, nem volt olyan hétvége, hogy két három fajta sütemény ne lett volna a kamrában. Valószínű innen a szeretete az én sütögetéseimnek is. Találtok nálam mindenfélét, legyen az mézeskalács, étel, ital, lekvár, sütemény és egyebek.
Nyomtatás
2018. május 10., csütörtök
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése