Nyomtatás

2018. május 18., péntek

Töltike - ahogy nagymamám nevezte

Gyerekkorom egyik nagy kedvence volt ez az étel. Az egész család szerette, nagy lábasban készítette mindig a mama. Nagyon tudott főzni és sütni is. Innen tudom be a konyhai imádatomat, biztos tőle örököltem. A dédimamámtól pedig a kézügyességemet, legalábbis anyu és mama is ezt mondta anno.
No de visszatérve a töltikéhez :) Azt nem mondom, hogy pikk-pakk elkészíthető, de megéri!!! Sokszor előre összerakom, másnap főzöm.




Hozzávalók:

50 dkg darált hús
kb. 15-20 dkg rizs
1 egész tojás
fűszerek: pirospaprika, só, bors, majoranna, őrölt kömény, 2-3 gerezd reszelt fokhagyma, kisebb fél fej reszelt vöröshagyma

kb. 3 kg-os fejes káposzta
1-2 nagyobb fej vöröshagyma (attól függően ki mennyire szereti)
2-3 szelet füstölt szalonna
sertészsír
1 liter paradicsomlé vagy sűrített paradicsom (lehet bolti, lehet házi)

A rizst megfőzzük, mindenki elkészíti a maga jól bevált módszere szerint, majd kihűtjük.
A darált húst a rizzsel és a fűszerekkel összekeverjük. Megkóstoljuk és ízlés szerint fűszerezhetjük tovább.

A káposzta külső leveleit leszedjük. Megpróbáljuk a torzsáját amennyire csal lehet kiszedni. Forró, sós vízbe tesszük és elkezdjük főzni. Ahogy fő a leveleket szépen le lehet szedni róla. Ha már kezdenek átlátszó színűek lenni, akkor kivesszük és hűlni hagyjuk. Így folytatjuk tovább amíg csak tudjuk.
Egy nagyobb lábasba vagy fazékba zsírt teszünk, erre az apróra vágott szalonnát, a felszeletelt hagymát.
Az előre főtt káposztalevelekbe becsomagoljuk a tölteléket és beleállítjuk a fazékba/lábosba. Ráöntjük a paradicsomlevet, felöntjük vízzel, hogy ellepje. Szórunk rá kevés pirospaprikát, megsózzuk és közepes lángon kb. 1-1,5 órán át főzzük. Ezalatt az idő alatt a töltelékek megfőnek, a leve kissé elfő, besűrűsödik.Ha kész friss kenyérrel tálaljuk.


Tippek, tapasztalatok:

A káposzta főzése során a közepét felvágom apró csíkokra és a töltelékek köré teszem, belefőzöm. Így nem vész kárba. Napokig is ehető, de le is fagyasztható. Magam is szoktam ehhez a módszerhez folyamodni. A levelekről a megmaradt torzsás, vastagabb részét vágjuk ki, így könnyebb a csomagolása.








1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...