Nyomtatás

2018. május 16., szerda

Sós karamellel töltött piskóta tallérok

Napok óta nem sütöttem, férjem nem is találta a helyét :) Gondoltam meglepem ezekkel a kis szépségekkel, amik ráadásul nagyon finomak is lettek. Sütöttem már hasonló sütit, úgy nevezett whoopie piet. Az is nagy sikert aratott anno. Ennek különlegessége a krémje. Abszolút nem bonyolult nasi, viszonylag gyorsan elkészíthető, különleges a sós krémtől és nem utolsó sorban még mutatós is.





Hozzávalók a tésztához:

15 dkg vaj / margarin
15 dkg porcukor
1 egész tojás
25 dkg liszt
5 dkg cukrozatlan kakaópor
2 teáskanál sütőpor
csipet só
1,5 dl tej

Hozzávalók a krémhez:

5 dkg cukor
2 evőkanál víz
65 ml habtejszín
15 dkg vaj / margarin
15 dkg porcukor
1 kávéskanál tengeri só

Először elkészítjük a karamellt. Az 5 dkg cukrot a két evőkanál vizet egy kis lábasba elkeverjük, feltesszük közepes lángra és karamellizáljuk, míg szép világos színe lesz. Vigyázz! Nehogy megégjen, akkor kegyetlen lesz az íze! A tejszínt felmelegítjük és óvatosan a karamellhez adjuk, folyamatosan kevergetve, hogy egyneművé váljon. Félretesszük hűlni.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A puha vajat / margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást. A lisztbe elkeverjük a kakaóport, sütőport. Ezt is a masszánkhoz adjuk, majd a tejet adagoljuk hozzá és sima tésztává dolgozzuk. Nyomózsákba tesszük, vagy kiskanál segítségével kicsi halmokat készítünk. Az előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.  Rácsra téve hűlni hagyjuk.

A krémhez habosra keverjük a vajat / margarint a porcukorral, majd a karamellt is hozzákeverjük. Végül ízesítjük a sóval.  Az így kapott krémmel megtöltjük a kis piskótákat. Hűtőbe tesszük és egy-két óra alatt megpuhulnak.

Tippek, tapasztalatok:

A krémet elfeleztem, csak az egyik részébe tettem sót. Fele tészta édes krémmel, fele pedig sósan készült. Frissen még ropogósak, de ahogy áll a hűtőben egyre jobban megpuhulnak a tészták a krémtől. Vigyázni kell a sütéskor, ha túlsütjük kemények maradnak a korongok.
Amikor a sütőpapírra nyomjuk a tésztát egy kicsit "csúcsosak" lesznek,. Ezeket könnyen orvosolhatjuk. Az ujjunkat bevizezzük és picit megnyomjuk a korongok tetejét. Az első két képen láthatjátok.
Mérettől függően kb. 50 db korongunk lesz. Nálam 3-4 centis volt az átmérőjük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...