Nyomtatás

2018. február 14., szerda

Zsebes zsömle

Minap zsebes zsömlét készítettem. Nem ördöngösség, semmivel sem igényel több munkát, mint egy kifli, de annál látványosabb pékárut készíthetünk. A "zsebeket" finom falatokkal tölthetjük meg. 




Hozzávalók:

45 dkg liszt
1,5 evőkanál cukor
1,5 teáskanál só
3 dkg élesztő
1/2 dl étolaj
1 dl langyos tej
1,5 dl langyos víz

kenéshez étolaj, 
tetejére egy felvert tojássárgája, magok


Az élesztőt a langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk. A száraz anyagokat összekeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat és a vízzel lágy tésztát dagasztunk. Egy óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük. 
A megkelt tésztánkat 6-8 részre osztjuk, attól függően, hogy mekkora zsemléket szeretnénk. 
Felgömbölyítjük és letakarva pihentetjük 10 percet.
Mindegyik tésztából kb. 15-20 centi átmérőjű köröket nyújtunk. A lapok tetejét megkenjük étolajjal, félbe hajtjuk. Ismét megkenjük étolajjal, majd újra félbe hajtjuk. A megformázott tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarjuk és ismét kelesztjük 15 percet.
Közben a sütőt előmelegítjük 175 fokra. A megkelt tésztákat lekenjük egy felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal és megsütjük. Sütési idő kb. 20 perc, de ez sütőfüggő! 

Tippek, tapasztalatok:

Készíthetjük a tésztát szárított, porélesztőből is. Ekkor egy csomaggal használunk fel, az az 7 grammot. 
A szezámmag elhagyható vagy helyettesíthető ízlés szerint lenmaggal, kevert magokkal. 
Nálam fél adag készült, abból négy zsemlét készítettem. 












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...