Nyomtatás

2018. február 21., szerda

Szívek kelt tésztából

Valamikor régen készültek ezek a szívek. Ami biztos, hogy finomak,látványosak, nem mindennapi a formájuk. Kelt tészta csak jó lehet! :) Imádom a kelteket, van valami bájuk, szépségük. Izgalommal teli a készítésük. Az ember lánya azon aggódik, hogy megkeljen szépen a tészta, jó íze legyen, jól mutasson, szép legyen. Anno azt mondtam magamnak, aki kelt tésztát tud sütni, az már fél főnyeremény :) Remélem a családom is így gondolja!




Hozzávalók:

50 dkg liszt
8 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
1 egész tojás
1 tojássárgája
csipet só
5 dkg olvasztott vaj
2 dl langyos tej

Töltelék:

10 dkg puha vaj
ízlés szerint porcukor ( 6-8 dkg)
fahéj

Tetejére egy felvert tojás

Az élesztőt 1 dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk. Ha ez megtörtént a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük kb. egy óra alatt.

A megkelt tésztát elosztjuk 8-10 részre, finoman felgömbölyítjük, pihentetjük 15 percet.

A töltelékhez a puha vajat kikeverjük a porcukorral és a fahéjjal.

Két tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.

A megkelt kis tésztákat kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük. Kicsit megsodorjuk majd hosszában kettévágjuk úgy, hogy a végén 2-3 centis darab egyben maradjon. A vágott tésztát befelé feltekerjük, szívet formálunk. Sütőpapíros tepsire helyezzük és újra kelesztjük, 30-40 percig.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt szíveket lekenjük egy felvert tojással és megsütjük.

Tippek, tapasztalatok:

A töltelék kiválasztásánál csak a képzeletünk szab határt. Elkészíthetjük dióval, mákkal, kakaóval, kókusszal, pudinggal, lekvárral, pirított őrölt mandulával. Utóbbi megbolondítva frissen reszelt narancshéjjal.
Ha nincs kedvünk vacakolni a szívek elkészítésével, csiga formában is készíthető. Akkor a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük és felvágjuk.
Nálam készült már jó kis házi szilvalekvárral, fahéjjal, pudinggal és narancsos mandulás vajjal.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...